Početna DokuMA DokuMA 2014. (1. DokuMA Film Festival) "Bref" - Šokantna tematika zamotana u slabašni stilski...

(1. DokuMA Film Festival) “Bref” – Šokantna tematika zamotana u slabašni stilski “plašt”

-

Španjolska filmašica Christina Pitouli ponovno je u prvi plan gurnula tabu-tematiku afričkog obrezivanja žena (klitordektomija) u svom kratkometražnom “Brefu” iz 2013. godine. Ponajprije zbog kontroverzne tematike Španjolkin film je ostvario solidnu festivalsku bilancu, i to uglavnom na filmskim manifestacijama koje promiču ljudska prava.

Za one koji se prvi (ili nešto opsežniji) put susreću s terminom “obrezivanje žena”, “Bref” bi trebao pokriti sve uzročno-posljedične razloge barbarskog – ritualnog, tradicionalnog, ali posve nepotrebnog – amputiranja klitorisa, kojem se i dan danas podvrgava tisuće djevojčica u subsaharskom i ističnoafričkom pojasu.

Nije Pitouli trebala mjesecima tragati afričkim prostranstvima u potrazi za sugovornicama i njihovim djelićima običajnog horora, u kojem nebrojene djevojčice – naivno ili bez ikakve utemeljene spoznaje – već na početku života bivaju lišene velikog djela svoje ženske prirode.

Španjolska, a posebno Barcelona, odavno su postali domaća adresa brojnih afričkih imigranata, među kojima je redateljica pronašla desetak žena voljnih ispričati pozadinu svojih domovinskih trauma.

Kada “Bref” ne šokira grafičkim svjedočanstvima unakaživanja i aktivnom pasivnošću članova obitelji nesretnih afričkih djevojaka, svojim gledateljima servira uglavnom već mnogo puta viđeni low-budget anketno-govoreći sadržaj, koji varira od razgovora za vrijeme pranja posuđa do intimnih svjedočanstava u jedva osvijetljenim sobičcima bez prozora.

Potresno i gotovo tragikomično u isto vrijeme je bilo slušati opravdanja bezumnog barbarizma koja se u Africi desetljećima poput mantre serviraju tek propupalim djevojkama, poput “očuvanja nevinosti”, “neobilježenosti” i “kreposti”. Kao da su žene, bože mi prosti, komadi nediskriminirajućeg tjerajućeg mesa koje bi u svoje otvore nagurale i Pez bombone.

Zadrži. Kontroliraj. Ukoriči testosteronsku dominaciju. “Zato što se to kod nas oduvijek radi” kao opravdanje zvučnije od tisuća stranica medicinskih i anatomskih udžbenika. I zdravog razuma, zaboga…

Kada “Bref” ne šokira grafičkim svjedočanstvima unakaživanja i aktivnom pasivnošću članova obitelji nesretnih afričkih djevojaka, svojim gledateljima servira uglavnom već mnogo puta viđeni low-budget anketno-govoreći sadržaj, koji varira od razgovora za vrijeme pranja posuđa do intimnih svjedočanstava u jedva osvijetljenim sobičcima bez prozora.

Duboka tehnička i stilska, možemo reći i reportažna inferiornost, “Bref” svrstavaju bliže (pre)dugom TV-prilogu nego dobro osmišljenom dokumentarnom projektu. U današnje tehnički napredno doba u kojem vrhunski dokumentarci niču kao gljive poput kiše, a sofisticiranost gledatelja bilježi kontinuirani rast, vrijednost konačnog dokumentarnog djela uvelike nadilazi obećavajuće početne tematske premise.

"Bref"

O FILMU:

Režija: Hristina Pitouli
Godina proizvodnje: 2013.
Zemlja podrijetla: Španjolska / Grčka
Trajanje: 30 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Poznat žiri 21. Mediteran Film Festivala

Poznat je i žiri 21. Mediteran Film Festivala, koji će se od 19. do 22. kolovoza održati u Širokom Brijegu.

Jelena Androić: “Mač opće neizvjesnosti još uvijek visi nad našim glavama”

Izvršna direktorica Liburnia Film Festivala za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje festivala, koje nastaje u nikad težim općim uvjetima.

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.