PočetnaVijestiOtvoren 8. Festival tolerancije - Festival židovskog filma Zagreb

Otvoren 8. Festival tolerancije – Festival židovskog filma Zagreb

|

U nedjelju 18. svibnja u zagrebačkom kinu Europa projekcijom filma “Kardinal Židov” francuskog redatelja Ilana Durana Cohena otvoren je 8. Festival tolerancije – Festival židovskog filma Zagreb. Ovogodišnji program posvećen je 20. obljetnici Spielbergove “Schindlerove liste”.

Uz Ralpha Fiennesa, istaknuti gost ovogodišnjeg izdanja festivala je i oskarovac Volker Schlöndorff koji će osobno predstaviti svoj novi film “Smiraj na moru”. Glavni filmski program održava se u kinima Europa i Tuškanac do 24. svibnja, a kroz tjedan dana bit će prikazano preko 70 dokumentarnih i igranih naslova.

Svečana projekcija filma “Schindlerova lista” na rasporedu je 22. svibnja u 19.30 sati u kinu Europa uz nazočnost Ralpha Fiennesa, glumca koji je uprizorio Amona Götha, a tijekom trajanja festivala u predvorju kinu bit će postavljena izložba fotografija sa seta “Schindlerove liste” u vlasništvu studija Universal.

Volker Schlöndorff – autor “Limenog bubnja”, koji je sniman u Zagreb i koji je osvojio Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Cannesu 1979. godine i Oscara za najbolji strani film – dolazi predstaviti svoj novi film “Smiraj na moru” koji je na rasporedu u petak 23. svibnja. Ova autentična priča pripovjeda događaje koji su doveli do prerane smrti sedamnaestogodišnjeg Guy Môqueta, francuskog ekvivalenta Sophie Scholl.

Osim stranih, na festivalu će se prikazati i jedan domaći film, dokumentarni srednjometražni Neke stvari ne treba sakriti” redateljice Lidije Špegar koji je na rasporedu 19. svibnja u kinu Tuškanac. Film prati istraživanje Nives Jagodić o njezinu djedu, dr. Jozi Jagodiću, doktoru u bjelovarskoj općoj bolnici koji je posthumno dobio priznanje Pravednik među narodima.

Od naslova u programu posebno su istaknuti igrani filmovi “Victor Young Perez” Jaquesa Ouanichea, “Posljedice” Wladyslawa Pasikowskog te dokumentarci “Iskonsko zlo” / “Das radikal Böse” (2013) oscarovca Stefana Ruzowitzkog i “Past će noć” / “Night Will Fall” (2014) Andre Singera. Svi autori navedenih filmova dolaze kao gosti festivala te će osobno prisustvovati projekcijama u Zagrebu.

Osim glavnog filmskog programa, Festival tolerancije može se pohvaliti i bogatim cjelomjesečnim popratnim programom koji uključuje izložbe, književne večeri, okrugle stolove, edukacijska jutra za djecu i mlade na temu holokausta, filmske radionice za mlade talente iz svijeta filma, odličan glazbeni program, a posebno se izdvaja festivalski novitet – Festival Market.

Ta manifestacija održava se od 22. do 24. svibnja u Centru Cvjetni (Trg Petra Preradovića 6/I), a riječ je o inovativnom programu zamišljenom kao prostor komunikacije uglednih europskih i svjetskih filmskih festivala i njihovo predstavljanje domaćim filmašima.

Riječ je o Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA), Filmskom festivalu Let’s CEE FILM u Beču, Doc Point – Festivalu dokumentarnog filma u Helsinkiju, Filmskom festivalu Rolling u Prištini, Pulskom filmskom festivalu i Sarajevo Film Festivalu.

Uz novost u obliku Festival Marketa, ono što je tradicija svakako su radionice međunarodnog karaktera. Tako se Međunarodna filmska radionica (International Talent Workshop), namijenjena mladim studentima filma iz čitavog svijeta, održava po sedmi put.

Polaznici će pod stručnim vodstvom Branka Lustiga, Mirka Ilića, Darka Lungulova, Stefan Ruzowitzkog i Jeanine Meerapfel snimiti jedan kratkometražni film, koji će biti predstavljen publici u kinu Tuškanac na svečanoj projekciji u subotu 24. svibnja.

Ulaz na sve filmske i popratne programe festivala osim glazbenog u potpunosti je besplatan. Detaljan program i sve dodatne informacije mogu se pronaći na službenim stranicama festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.