PočetnaVijestiOtvoren 8. Festival tolerancije - Festival židovskog filma Zagreb

Otvoren 8. Festival tolerancije – Festival židovskog filma Zagreb

-

U nedjelju 18. svibnja u zagrebačkom kinu Europa projekcijom filma “Kardinal Židov” francuskog redatelja Ilana Durana Cohena otvoren je 8. Festival tolerancije – Festival židovskog filma Zagreb. Ovogodišnji program posvećen je 20. obljetnici Spielbergove “Schindlerove liste”.

Uz Ralpha Fiennesa, istaknuti gost ovogodišnjeg izdanja festivala je i oskarovac Volker Schlöndorff koji će osobno predstaviti svoj novi film “Smiraj na moru”. Glavni filmski program održava se u kinima Europa i Tuškanac do 24. svibnja, a kroz tjedan dana bit će prikazano preko 70 dokumentarnih i igranih naslova.

Svečana projekcija filma “Schindlerova lista” na rasporedu je 22. svibnja u 19.30 sati u kinu Europa uz nazočnost Ralpha Fiennesa, glumca koji je uprizorio Amona Götha, a tijekom trajanja festivala u predvorju kinu bit će postavljena izložba fotografija sa seta “Schindlerove liste” u vlasništvu studija Universal.

Volker Schlöndorff – autor “Limenog bubnja”, koji je sniman u Zagreb i koji je osvojio Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Cannesu 1979. godine i Oscara za najbolji strani film – dolazi predstaviti svoj novi film “Smiraj na moru” koji je na rasporedu u petak 23. svibnja. Ova autentična priča pripovjeda događaje koji su doveli do prerane smrti sedamnaestogodišnjeg Guy Môqueta, francuskog ekvivalenta Sophie Scholl.

Osim stranih, na festivalu će se prikazati i jedan domaći film, dokumentarni srednjometražni Neke stvari ne treba sakriti” redateljice Lidije Špegar koji je na rasporedu 19. svibnja u kinu Tuškanac. Film prati istraživanje Nives Jagodić o njezinu djedu, dr. Jozi Jagodiću, doktoru u bjelovarskoj općoj bolnici koji je posthumno dobio priznanje Pravednik među narodima.

Od naslova u programu posebno su istaknuti igrani filmovi “Victor Young Perez” Jaquesa Ouanichea, “Posljedice” Wladyslawa Pasikowskog te dokumentarci “Iskonsko zlo” / “Das radikal Böse” (2013) oscarovca Stefana Ruzowitzkog i “Past će noć” / “Night Will Fall” (2014) Andre Singera. Svi autori navedenih filmova dolaze kao gosti festivala te će osobno prisustvovati projekcijama u Zagrebu.

Osim glavnog filmskog programa, Festival tolerancije može se pohvaliti i bogatim cjelomjesečnim popratnim programom koji uključuje izložbe, književne večeri, okrugle stolove, edukacijska jutra za djecu i mlade na temu holokausta, filmske radionice za mlade talente iz svijeta filma, odličan glazbeni program, a posebno se izdvaja festivalski novitet – Festival Market.

Ta manifestacija održava se od 22. do 24. svibnja u Centru Cvjetni (Trg Petra Preradovića 6/I), a riječ je o inovativnom programu zamišljenom kao prostor komunikacije uglednih europskih i svjetskih filmskih festivala i njihovo predstavljanje domaćim filmašima.

Riječ je o Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA), Filmskom festivalu Let’s CEE FILM u Beču, Doc Point – Festivalu dokumentarnog filma u Helsinkiju, Filmskom festivalu Rolling u Prištini, Pulskom filmskom festivalu i Sarajevo Film Festivalu.

Uz novost u obliku Festival Marketa, ono što je tradicija svakako su radionice međunarodnog karaktera. Tako se Međunarodna filmska radionica (International Talent Workshop), namijenjena mladim studentima filma iz čitavog svijeta, održava po sedmi put.

Polaznici će pod stručnim vodstvom Branka Lustiga, Mirka Ilića, Darka Lungulova, Stefan Ruzowitzkog i Jeanine Meerapfel snimiti jedan kratkometražni film, koji će biti predstavljen publici u kinu Tuškanac na svečanoj projekciji u subotu 24. svibnja.

Ulaz na sve filmske i popratne programe festivala osim glazbenog u potpunosti je besplatan. Detaljan program i sve dodatne informacije mogu se pronaći na službenim stranicama festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije