PočetnaVijestiIzabrani laureati 9. izdanja srpske Zlatne buklije

Izabrani laureati 9. izdanja srpske Zlatne buklije

-

Na 9. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Zlatna buklija, koji se od 23. do 26. travnja održavao u srpskoj Velikoj Plani, izabrani su ovogodišnji pobjednici u brojnim kategorijama, od kojih ćemo se osvrnuti na one najvažnije.

Grand prix žirija osvojio je “Drugi susret” (2013) Željka Mirkovića, čiji je film o jedinstvenom susretu i pomirenju između pripadnika donedavno neprijateljskih strana, očito najviše impresionirao festivalsko ocjenjivačko vijeće.

Grand prix samog festivala pripao je Igoru Čolaku i njegovoj “Volji za životom”, čija topla priča opisuje hrabrost roditelja u borbi s bolešću svojih potomaka.

Grand prix za produkciju uknjižila je Radio Televizija Srbije za niz televizijskih dokumentaraca, dok je Zlatnu bukliju za režiju dobio Dragan Nikolić za film “The Undertaker”, opisujući jedan neobičan posao grobara.

Ove godine festival je po prvi put dodjeljivao nagradu za životno djelo, a prvi laureat u toj kategoriji bio je srpski redatelj i likovni kritičar Đorđe Kadijević, autor svima dobro poznatog prvog domaćeg horor filma “Leptirica” (1973).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije