PočetnaVijestiIzabrani laureati 9. izdanja srpske Zlatne buklije

Izabrani laureati 9. izdanja srpske Zlatne buklije

|

Na 9. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Zlatna buklija, koji se od 23. do 26. travnja održavao u srpskoj Velikoj Plani, izabrani su ovogodišnji pobjednici u brojnim kategorijama, od kojih ćemo se osvrnuti na one najvažnije.

Grand prix žirija osvojio je “Drugi susret” (2013) Željka Mirkovića, čiji je film o jedinstvenom susretu i pomirenju između pripadnika donedavno neprijateljskih strana, očito najviše impresionirao festivalsko ocjenjivačko vijeće.

Grand prix samog festivala pripao je Igoru Čolaku i njegovoj “Volji za životom”, čija topla priča opisuje hrabrost roditelja u borbi s bolešću svojih potomaka.

Grand prix za produkciju uknjižila je Radio Televizija Srbije za niz televizijskih dokumentaraca, dok je Zlatnu bukliju za režiju dobio Dragan Nikolić za film “The Undertaker”, opisujući jedan neobičan posao grobara.

Ove godine festival je po prvi put dodjeljivao nagradu za životno djelo, a prvi laureat u toj kategoriji bio je srpski redatelj i likovni kritičar Đorđe Kadijević, autor svima dobro poznatog prvog domaćeg horor filma “Leptirica” (1973).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.

U srijedu u Bjelovaru počinje nova sezona Filmodroma

Već sedmu godinu sastavni dio Bjelovarskog kulturnog ljeta je program "Filmodrom ljetno kino" Udruge DOKUart.

Riječka premijera “Galeba” u Ljetnom Art-kinu

U Ljetnom Art-kinu 3. srpnja održat će se riječka premijera dokumentarnog filma "Galeb" (Greta Creative Network, 2024.) Davida Lušičića.

Parakartografija Luca Moulleta

U ovom esejističkom serijalu "Mineur/majeur" zavirujemo u opskurne - najčešće kratkometražne i srednjemetražne – ćoškove opusa kanonizovanih reditelja.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen”: Prva projekcija ovosezonskog “Slučajnog kina” na Molo longu

Na prvoj projekciji ovosezonskog ciklusa "Slučajnog kina" prikazat će se dokumentarni film "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023).

7. AJB DOC propituje pojam pravde i pravednosti

Sedmi festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) održat će se od 13. do 17. rujna 2024. godine u Sarajevu.

“C.S.A.: The Confederate States of America” – Ropstvo kao izvor humora

"C.S.A.: The Confederate States of America" Kevin Willmotta, poseban je po tome što pseudodokumentarni film spaja sa spekulativnim žanrom alternativne povijesti.