PočetnaVijestiVeliki uspjeh za hrvatsku producenticu Vanju Jambrović

Veliki uspjeh za hrvatsku producenticu Vanju Jambrović

-

Foto: Damir Zovko

Hrvatska producentica Vanja Jambrović odabrana je od strane European Film Promotiona za sudjelovanje na platformi Producers on the Move, koja se održava u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu i okupit će 24 nadolazećih europskih producenata.

Vanja Jambrović među odabranim se imenima našla zahvaljujući uspješnom radu na dugometražnom dokumentarcu “Gangster te voli” (2013) redatelja i scenarista Nebojše Slijepčevića. Taj je projekt počela razvijati na programu EURODOC 2010. da bi zatim s redateljem sudjelovala na nekoliko važnih europskih pitching foruma (Lisbon Docs, ZagrebDox, Docs in Thessaloniki, Dragon Forum).

Na East European Forumu u Jihlavi “Gangster” je 2011. osvojio nagradu IDFA Forum za najbolji dokumentarni film u razvoju, koja im je omogućila izravno sudjelovanje na pitching forumu IDFA-e u Amsterdamu. Na temelju tih rezultata u produkciju filma uključile su se rumunjske i njemačke kuće, među ostalima i ZDF/Arte.

Film je svjetsku premijeru imao na ZagrebDoxu 2013., a međunarodnu u Torontu na prestižnom Hot Docsu. Tijekom veljače i ožujka ove godine bio je u distribuciju u hrvatskim kinima, u kojima ga je vidjelo 7.480 gledatelja, što je izniman rezultat za dokumentarni film.

Producers on the Move zamišljen je kao platforma za umrežavanje s ciljem poticanja europskih filmskih koprodukcija. Sudionike očekuju predavanja, radionice, pitchinzi i sastanci ‘jedan na jedan’ s filmskim ekspertima te im se pruža mogućnost da dobiju prostor za promociju u međunarodnom industrijskim publikacijama.

European Film Promotion je organizacija koja okuplja nacionalne filmske centre i agencije za promociju i promidžbu iz 35 europskih zemalja s ciljem njihova umrežavanja na zajedničkim projektima i inicijativama koje doprinose što uspješnijem plasmanu europskog filma i filmskih talenata u svijetu.

Od siječnja 2009. punopravni član organizacije je i Hrvatski audiovizualni centar. Uz EFP u realizaciji programa Producers on the Move sudjeluju Arte i Eurimages.

Vanja Jambrović (Zagreb, 1980.) diplomirala je komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu te produkciju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Osim “Gangstera”, kao producentica i izvršna producentica potpisuje kratke i srednjometražne dokumentarce “Muški film” (Nebojša Slijepčević, 2012.), “Poplava”, “Donžuani: Oprostite gospodična” (oba Goran Dević, 2010.), “Dvije peći za udarnika Josipa Trojka” (Goran Dević, 2012.), “Blokada” (Igor Bezinović, 2012.) te druge filmske i televizijske projekte.

Bila je sudionica Berlinale (2013.) i Sarajevo Talentsa (2012.) Stalno je angažirana kao producentica u Restartu i Dokukinu te produkcijskoj kući Petnaesta umjetnost. Aktivno se bavi i poezijom – za svoju prvu zbirku “Pjesme za vunene noći” (2011.) osvojila je nekoliko književnih nagrada, a spomenimo da je filmskom umjetnošću inspirirana njezina do sada najpoznatija pjesma “Moj tata plače u kinodvoranama.”


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

19. Festival 25 FPS: “Zamišljene budućnosti: Turizam” – Utopijske slike

Darko Fritz u svojem filmu "Zamišljene budućnosti: Turizam" studiozno pristupa stvarnom prostoru i onome u što ga se moglo pretvoriti.

Rada Šešić: “Možemo bez skromnosti reći da je hrvatski dokumentarac vodeći u regiji”

Selektorica programa Filmskog festivala DOKUart za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje ove bjelovarske filmske manifestacije.

Deset filmova u programu “Domaći autori” 24. Mediteran Film Festivala

Deset filmova bit će prikazano u ovogodišnjem programu "Domaći autori" 24. Mediteran Film Festivala.

“Djeca magle” ponovno na programu Al Jazeere Balkans

"Djeca magle" / "Children of the Mist" (2021) vijetnamske autorice Diễm Hà Lệ ponovno se prikazuje na programu Al Jazeere Balkans.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.