PočetnaVijestiVeliki uspjeh za hrvatsku producenticu Vanju Jambrović

Veliki uspjeh za hrvatsku producenticu Vanju Jambrović

|

Foto: Damir Zovko

Hrvatska producentica Vanja Jambrović odabrana je od strane European Film Promotiona za sudjelovanje na platformi Producers on the Move, koja se održava u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu i okupit će 24 nadolazećih europskih producenata.

Vanja Jambrović među odabranim se imenima našla zahvaljujući uspješnom radu na dugometražnom dokumentarcu “Gangster te voli” (2013) redatelja i scenarista Nebojše Slijepčevića. Taj je projekt počela razvijati na programu EURODOC 2010. da bi zatim s redateljem sudjelovala na nekoliko važnih europskih pitching foruma (Lisbon Docs, ZagrebDox, Docs in Thessaloniki, Dragon Forum).

Na East European Forumu u Jihlavi “Gangster” je 2011. osvojio nagradu IDFA Forum za najbolji dokumentarni film u razvoju, koja im je omogućila izravno sudjelovanje na pitching forumu IDFA-e u Amsterdamu. Na temelju tih rezultata u produkciju filma uključile su se rumunjske i njemačke kuće, među ostalima i ZDF/Arte.

Film je svjetsku premijeru imao na ZagrebDoxu 2013., a međunarodnu u Torontu na prestižnom Hot Docsu. Tijekom veljače i ožujka ove godine bio je u distribuciju u hrvatskim kinima, u kojima ga je vidjelo 7.480 gledatelja, što je izniman rezultat za dokumentarni film.

Producers on the Move zamišljen je kao platforma za umrežavanje s ciljem poticanja europskih filmskih koprodukcija. Sudionike očekuju predavanja, radionice, pitchinzi i sastanci ‘jedan na jedan’ s filmskim ekspertima te im se pruža mogućnost da dobiju prostor za promociju u međunarodnom industrijskim publikacijama.

European Film Promotion je organizacija koja okuplja nacionalne filmske centre i agencije za promociju i promidžbu iz 35 europskih zemalja s ciljem njihova umrežavanja na zajedničkim projektima i inicijativama koje doprinose što uspješnijem plasmanu europskog filma i filmskih talenata u svijetu.

Od siječnja 2009. punopravni član organizacije je i Hrvatski audiovizualni centar. Uz EFP u realizaciji programa Producers on the Move sudjeluju Arte i Eurimages.

Vanja Jambrović (Zagreb, 1980.) diplomirala je komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu te produkciju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Osim “Gangstera”, kao producentica i izvršna producentica potpisuje kratke i srednjometražne dokumentarce “Muški film” (Nebojša Slijepčević, 2012.), “Poplava”, “Donžuani: Oprostite gospodična” (oba Goran Dević, 2010.), “Dvije peći za udarnika Josipa Trojka” (Goran Dević, 2012.), “Blokada” (Igor Bezinović, 2012.) te druge filmske i televizijske projekte.

Bila je sudionica Berlinale (2013.) i Sarajevo Talentsa (2012.) Stalno je angažirana kao producentica u Restartu i Dokukinu te produkcijskoj kući Petnaesta umjetnost. Aktivno se bavi i poezijom – za svoju prvu zbirku “Pjesme za vunene noći” (2011.) osvojila je nekoliko književnih nagrada, a spomenimo da je filmskom umjetnošću inspirirana njezina do sada najpoznatija pjesma “Moj tata plače u kinodvoranama.”


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.

Karla Crnčević: “Zajednica iz ‘Zemlje za nas’ funkcionira kao sigurno mjesto”

Redateljica Karla Crnčević porazgovarala je s nama prije skorašnje premijere svog filma "Zemlja za nas" (Zagreb film, 2024.).

Jučer otvoren 17. Subversive Festival

U zagrebačkom kinu Kinoteka jučer je otvoreno sedamnaesto izdanje Subversive Festivala.

Projekcija “El Shatt – nacrt za utopiju” u Hrvatskom državnom arhivu

U Hrvatskom državnom arhivu, 23. svibnja u 18 sati, bit će prikazan film "El Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka.

Otvorene prijave za 18. DORF

Otvorene su prijave za osamnaesto izdanje Festivala dokumentarnog rock filma DORF.

Dina Pokrajac: “Život bez kapitalizma itekako je moguć”

Direktorica i selektorica programa Subversive Film Festivala, Dina Pokrajac za naš portal najavljuje njegovo sedamnaesto izdanje.

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".