PočetnaIntervjuiSabina Mikelić: "Definitivno se vidim u filmskoj umjetnosti"

Sabina Mikelić: “Definitivno se vidim u filmskoj umjetnosti”

|

Mlada Sabina Mikelić jedna je od deset polaznika Restartove Škole dokumentarnog filma koji su u subotu svečano primili završnu diplomu za svoj tromjesečni trud upijanja nefikcijskih znanja. Za razliku od većine drugih polaznika, ova diplomantica s Akademije likovnih umjetnosti iza sebe ima već dva filma, koji prema njenim riječima vuku na hibridno-dokumentarnu ekspresiju.

Sabinin završni filmski dokumentarni rad nosi ime “Motori”, a govori o ljubavi rapskih dječaka prema dvokotačnim motornim lađama. Kako je i sama kasnije rekla, povezivanje između njenog nećaka i brata najvažniji je i najopipljiviji rezultat snimanja tog završnog diplomskog rada kojeg smo nedavno imali prilike vidjeti u Dokukinu.

“Dokumentarni film mi nije bio nepoznanica”, počela je objašnjavati svoju priču Sabina Mikelić. “No, došavši u Školu dokumentarnog filma dobila sam nova saznanja o cjelokupnom procesu izrade takvih ostvarenja. Naučila sam, recimo, stvari koje se tiču redateljskih postupaka, način pričanja priče i kako ona u konačnici drži vodu.”

“U mojem slučaju to je bilo dosta bitno, pošto je moj background umjetničke prirode. Usvojila sam znanja o tome kako napraviti film a da on ne ode u previše apstraktne vode, u nešto što je mainstream gledatelju dosta strana pojava.”

Sabina-Mikelić---2
Foto: Jelena Pintarić

Niti Sabina, poput ostalih sugovornika s kojima smo proveli neko vrijeme nakon dodjele diploma, nema namjeru uskoro baciti kameru u koprive. Što će budućnost donijeti, to naravno nitko ne zna. No, jedna je stvar barem u ovom trenutku sigurna – Sabina i ostatak mlade filmaške škvadre i u budućnosti žele nastavljati kušati slatki celuloidni kruh.

“Vidim se u filmu. Dokumentarni film je u mojoj percepciji dosta široki pojam. U njemu ima jako puno i eksperimentalnih i fiktivnih elemenata. Tako da mogu reći da se u budućnosti vidim u filmu. Recimo, meni su dragi filmovi iz 70-ih. Također, volim novi val i uglavnom kultne filmove i redatelje”, rekla nam je mlada redateljica koja ni sekunde ne dvoji o opravdanosti trošenja dragocjenih vremensko-novčanih sredstava na tromjesečnu Restartovu dokumentarnu školu.

“Apsolutno bih ljudima preporučila dolazak u Školu dokumentarnog filma. Polaznici će dobiti puno znanja, a i sama atmosfera je genijalna. Zapravo, to je glavna pozitivna stvar koju nosim otamo – stvari su dosta otvorene, a opet naučite dosta novih stvari.”

“Zvuk je, recimo, meni uvijek bio problematična stavka u snimanju filmova. Vizualni umjetnici često zanemaruju tu važnu komponentu, što je i sa mnom bio slučaj. Na tom planu imam jako puno za učiti, kao i u onom montažerskom – u kojem trenutku rezati određeni kadar. Često se vežemo za neke kadrove koji su važni isključivo nama, dok gledatelju oni ne znače ništa”, zaključila je naš kratki razgovor Sabina Mikelić.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".