PočetnaVijestiU Rijeci predstavljena prva sesija programa REFINERI

U Rijeci predstavljena prva sesija programa REFINERI

|

U Art-kinu Croatia u četvrtak 17. travnja objavljen je program za javnost u sklopu prve sesije platforme za potporu i razvoj hibridnog AV stvaralaštva REFINERI koja se od 23. do 27. travnja 2014. održava u Rijeci. Predstavili su ga Željka i Aleš Suk ispred organizatora, udruge UKUS, te Slobodanka Mišković ispred Art-kina Croatia u kojem se održava većina programa.

Sukovi su predstavili osam projekata odabranih među 30-ak prijava iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Češke i Rusije. Oni će od 23. do 27. travnja raditi s pet tutora, Lordanom Zafranovićem, Peterom Kerekesom, Guillaumeom Maupinom, Željkom Sukovom i Alešom Sukom.

Metode rada ove sesije platforme REFINERI bit će ekskluzivni program za selektirane autore, kreativna predavanja, analiza pojedinačnih projekata kroz grupni rad, konzultacije 1 na 1, te inspiracija filmovima tutora i filmovima koji njih nadahnjuju. Projekti – filmovi nastali na platformi, po svom će završetku biti prikazani u Art-kinu Croatia i u art-kinu Cinéma Nova u Bruxellesu.

Slobodanka Mišković predstavila je program otvoren za javnost koji će se održavati u Art-kinu (u atriju, Art-kino LAB-u i kino dvorani), na Korzu ispred Radio Rijeke i u Klubu Tunel.

Prvog dana radionice (23. travnja) za javnost će biti prikazana kultna Okupacija u 26 slika” (1978) Lordana Zafranovića, i to u 20 sati u Art-kinu Croatia, nakon čega će uslijediti i party dobrodošlice (Okupacijski party) u atriju kina.

Guillaume Maupin na riječkom će se Korzu 24. travnja od 15.30 predstaviti kroz glazbeni projekt Human Jukebox.

Istog će dana Lordan Zafranović održati za javnost otvoren masterclass “Unutrašnja konstrukcija filma” (Art-kino, 18 sati) nakon kojeg će, od 20 sati, biti prikazana i selekcija njegovih kratkih i eksperimentalnih filmova (“Dnevnik”, “Koncert”, “Poslije podne (puška)”, “Antika”, “Valcer (Moj prvi ples)”, “Predgrađe (Ibisa)”, “Ljudi (u prolazu)” i “Simfonija nebeskog grada”).

U petak, 25. travnja, od 18 do 19:30 sati, masterclass “Kuhanje sadašnjosti” otvoren za javnost održat će slovački redatelj Peter Kerekes, a potom će u 20 sati biti prikazan njegov film Baršunasti teroristi” (2013), slovačko-češko-hrvatska koprodukcija iz 2012. koja je nedavno u Berlinu nagrađena nagradom publike. Nakon projekcije u atriju kina održat će se Molotov party.

U subotu, 27. travnja, Guillaume Maupin održat će masterclass Kako snimiti film sa srcem” (i za 7 tisuća eura) u 17 sati, dok će u 19 biti prikazan dokumentarni film Petera Kerekesa, 66 Seasons” / “66 sezón” (2003). Od 22 sata Guillaume Maupin će u Klubu Tunel održati koncert uživo.

Svi programi otvoreni za javnost su besplatni.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".