PočetnaVijestiRiječka premijera dokumentarca "Bordo - vječna stripovska mladost" u Art-kinu Croatia

Riječka premijera dokumentarca “Bordo – vječna stripovska mladost” u Art-kinu Croatia

-

Svečana riječka premijera filma “Bordo – vječna stripovska mladost” (2013., produkcija: Vedis) održat će se u riječkom Art-kinu Croatia, i to u četvrtak, 17. travnja s početkom u 20 sati. Posebni gosti premijere bit će glavni protagonist Borivoj Dovniković – Bordo, scenarist i producent Veljko Krulčić te redatelj Bernardin Modrić.

Jedan od najdugovječnijih aktivnih svjetskih stripaša Borivoj Dovniković – Bordo, na sebi svojstven šarmantni i duhoviti način pripovijeda o svom radu, zabranama s kojima se susretao, uspjesima i popularnošću koju je doživljavao, a pojedinosti svojim sjećanjima pojašnjavaju njegovi suradnici i urednici.

Zanimljive i često vrlo uzbudljive priče protkane su brojnim fotografijama, arhivskim snimkama i dokumentima te detaljima Bordinih stripova.

“Bordo – vječna stripovska mladost” je priča o manje poznatom dijelu opusa velikana naše i svjetske animacije, dijelu koji se najvećim dijelom tiče njegovog stvaralaštva na polju stripa. Bordo je svoje stripove za tisak nudio još kao jedanaestgodišnji dječak u izbjeglištvu u Beogradu 1941., a s 15 godina objavio je prvi strip u dnevniku Glas Slavonije.

Upravo zbog Bordinog stripa “Udarnik Ratko” strip je od strane nove komunističke vlasti bio proglašen “kapitalističkom i antidržavnom tvorevinom” te je bio zabranjen. Bordo i danas, u 83. godini života, redovno crta stripove po čemu ima status jednog od najdugovječnijih aktivnih crtača stripa na svijetu.

Dan nakon premijere dokumentarca o našem strip-umjetniku, u petak, 18. travnja s početkom u 19 sati, na repertoaru Art-kina će se naći Bordini kratki animirani filmovi. Ulaz je slobodan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije