PočetnaVijestiRiječka premijera dokumentarca "Bordo - vječna stripovska mladost" u Art-kinu Croatia

Riječka premijera dokumentarca “Bordo – vječna stripovska mladost” u Art-kinu Croatia

|

Svečana riječka premijera filma “Bordo – vječna stripovska mladost” (2013., produkcija: Vedis) održat će se u riječkom Art-kinu Croatia, i to u četvrtak, 17. travnja s početkom u 20 sati. Posebni gosti premijere bit će glavni protagonist Borivoj Dovniković – Bordo, scenarist i producent Veljko Krulčić te redatelj Bernardin Modrić.

Jedan od najdugovječnijih aktivnih svjetskih stripaša Borivoj Dovniković – Bordo, na sebi svojstven šarmantni i duhoviti način pripovijeda o svom radu, zabranama s kojima se susretao, uspjesima i popularnošću koju je doživljavao, a pojedinosti svojim sjećanjima pojašnjavaju njegovi suradnici i urednici.

Zanimljive i često vrlo uzbudljive priče protkane su brojnim fotografijama, arhivskim snimkama i dokumentima te detaljima Bordinih stripova.

“Bordo – vječna stripovska mladost” je priča o manje poznatom dijelu opusa velikana naše i svjetske animacije, dijelu koji se najvećim dijelom tiče njegovog stvaralaštva na polju stripa. Bordo je svoje stripove za tisak nudio još kao jedanaestgodišnji dječak u izbjeglištvu u Beogradu 1941., a s 15 godina objavio je prvi strip u dnevniku Glas Slavonije.

Upravo zbog Bordinog stripa “Udarnik Ratko” strip je od strane nove komunističke vlasti bio proglašen “kapitalističkom i antidržavnom tvorevinom” te je bio zabranjen. Bordo i danas, u 83. godini života, redovno crta stripove po čemu ima status jednog od najdugovječnijih aktivnih crtača stripa na svijetu.

Dan nakon premijere dokumentarca o našem strip-umjetniku, u petak, 18. travnja s početkom u 19 sati, na repertoaru Art-kina će se naći Bordini kratki animirani filmovi. Ulaz je slobodan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.