PočetnaIntervjuiAnte Zlatko Stolica: "U budućnosti bih volio snimati sve vrste filmova"

Ante Zlatko Stolica: “U budućnosti bih volio snimati sve vrste filmova”

|

Lijepo je bilo prije nekoliko dana upiti svu tu silnu dokumentarno-mladenačku energiju u Dokukinu Grič. Polaznici Restartove Škole dokumentarnog filma prikazali su nemalom auditoriju svoje završne radove / dokumentarne filmove i na najljepši mogući način zaokružili nekoliko mjeseci vlastitog nefikcijskog naukovanja.

I dok je svaki od filmova nosio dio svojeg šarma i kvalitete, nama je za oko zapeo dokumentarac “Svaki dan je Božić” mladog redatelja Ante Zlatka Stolice, čiji nam je kratki uradak o docrtavanim galebovima i blaženom neznanju njegove uže obitelji, u više navrata izazvao nekontrolirane valove smijeha.

Antu smo zato brže-bolje priveli na razgovor nakon svršetka svečanosti dodjele diploma polaznicima Škole dokumentarnog filma.

“I prije sam pratio dokumentarne filme, iako moram priznati – ne previše pasionirano. Još uvijek mi je malo draža igrana filmska produkcija, ali recimo da je omjer moje zainteresiranosti naspram ta dva žanra ravnopravno raspodijeljen”, kaže za svoje filmske afinitete mladi filmaš Ante Zlatko Stolica.

Kako nam je u nastavku razgovora rekao i sam Ante, sam proces prijave na Školu dokumentarnog filma nije bio previše kompliciran. Jedan klik, kratki prijavni film i budući izazivač gromoglasnih smjehovnih valova u Dokukinu Grič postao je članom treće generacije Restartove edukacijske perjanice.

“Naučio sam puno u Školi dokumentarnog filma. U mojem slučaju bilo je dosta prostora za napredak, pošto i nisam imao previše dokumentarističkog znanja”, iskreno je rekao Ante na pitanje o širini akumuliranog znanja u nekoliko mjeseci Škole.

Foto: Jelena Pintarić
Foto: Jelena Pintarić

“Prije sam uglavnom bio skloniji nekoj dokumentarnoj teoriji. No, u Školi dokumentarnog filma imaju razvijeni gerilski duh. Rekli su mi: ‘Snimi film, odradi tu zadaću kako najbolje znaš, pa ćemo nakon toga ići dalje’. Možda sam prije i mislio da znam neke stvari, ali brzo sam shvatio kako to baš i nije istina.”

Anti je samu ideju snimanja dokumentarnog filma “Svaki dan je Božić” natuknuo prijatelj Goran Milaković. Opuštenoj obitelji, čiju je glavu obitelji zaobišao val moderne tehnologije (otac nema niti mobitel), trebalo je četiri godine za dešifriranje inflacijskog trenda galebova na jednoj od tamošnjih slika.

“Od snimljenog materijala u početku nisam imao namjeru napraviti dokumentarni film. Bila je to neka moja igrarija. Kasnije, kad smo smišljali završnu vježbu, svima su ti kadrovi bili smiješni, pa sam u konačnici ipak promijenio svoje mišljenje”

“Moji još nisu vidjeli film”, smije se Ante Zlatko Stolica. “Gledali su samo neke snimke, ali njima je to zabavno. Bojao sam se hoće li ih snimljeni materijal na neki način ismijavati. Mislim da to ipak nije tako i da u mojem filmu nema ništa ružno. Ili se barem tome nadam.”

Na pitanje o vlastitoj budućnosti u dokumentarnim filmovima, Ante nam nije mogao dati precizni odgovor. No, jedno je sigurno – “Svaki dan je Božić” ne bi trebao biti njegov jedini uradak u filmaškoj karijeri.

“Vidim se u filmovima. Nisam načisto u kojem žanru, jer se vidim i u dokumentarnom, ali i u igranom filmu. Naravno, tek sam na početku, pa bih trenutno volio raditi sve. Nešto će se od svega izroditi u budućnosti”, rekao nam je na kraju redatelj dokumentarca “Svaki dan je Božić” i polaznik Škole dokumentarnog filma, Ante Zlatko Stolica.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.

Karla Crnčević: “Zajednica iz ‘Zemlje za nas’ funkcionira kao sigurno mjesto”

Redateljica Karla Crnčević porazgovarala je s nama prije skorašnje premijere svog filma "Zemlja za nas" (Zagreb film, 2024.).

Jučer otvoren 17. Subversive Festival

U zagrebačkom kinu Kinoteka jučer je otvoreno sedamnaesto izdanje Subversive Festivala.

Projekcija “El Shatt – nacrt za utopiju” u Hrvatskom državnom arhivu

U Hrvatskom državnom arhivu, 23. svibnja u 18 sati, bit će prikazan film "El Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka.

Otvorene prijave za 18. DORF

Otvorene su prijave za osamnaesto izdanje Festivala dokumentarnog rock filma DORF.

Dina Pokrajac: “Život bez kapitalizma itekako je moguć”

Direktorica i selektorica programa Subversive Film Festivala, Dina Pokrajac za naš portal najavljuje njegovo sedamnaesto izdanje.

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".