PočetnaVijestiSrbija krenula hrvatskim filmskim putem

Srbija krenula hrvatskim filmskim putem

|

Hrvatska se svojim poprilično uspješnim modelom financiranja filmske industrije (HAVC) te razgranatom i tehnički osvježenom kino-mrežom, u posljednjih par godina nesumnjivo prometnula u regionalnog celuloidnog lidera po tom pitanju.

Primjer Hrvatske odnedavno su počeli slijediti i istočni susjedi Srbi, koji su još u kolovozu 2013. godine raspisali natječaj za razvoj tehničke baze (kina), odnosno stimulacije kvalitete, gledanosti i distribucije tamošnjih filmskih djela.

Do željenog cilja Filmskom centru Srbije probat će pripomoći i Filmkultura, organizacija posvećena edukaciji na polju filmske audiovozualne kulture i umjetnosti. Spomenutu organizaciju osnovali su Marija Stojanović (producentica), Andrijana Stojković (redateljica), Vanja Kovačević (montažerka / redateljica), Maša Seničić (scenaristica / dramaturginja), Jelena Stanković (direktorica fotografije) te Milan Stojanović (producent).

Cjelokupni projekt revitalizacije srpske kinematografije potpomaže Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, a sastojat će se od tri glavne stavke:

  • Dan domaćeg filma (domaći filmovi koji inače ne uspijevaju doći na regularni kino-repertoar, a održavat će se jednom mjesečno u jedanaest srpskih gradova)
  • Mali film (filmske radionice namijenjene uzrastu od 5 – 14 godina)
  • Najkraći dan (jednodevna manifestacija posevećena kratkometražnom filmu, koja se održava 21. prosinca na najkraći dan u godini)

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.