PočetnaVijestiSrbija krenula hrvatskim filmskim putem

Srbija krenula hrvatskim filmskim putem

-

Hrvatska se svojim poprilično uspješnim modelom financiranja filmske industrije (HAVC) te razgranatom i tehnički osvježenom kino-mrežom, u posljednjih par godina nesumnjivo prometnula u regionalnog celuloidnog lidera po tom pitanju.

Primjer Hrvatske odnedavno su počeli slijediti i istočni susjedi Srbi, koji su još u kolovozu 2013. godine raspisali natječaj za razvoj tehničke baze (kina), odnosno stimulacije kvalitete, gledanosti i distribucije tamošnjih filmskih djela.

Do željenog cilja Filmskom centru Srbije probat će pripomoći i Filmkultura, organizacija posvećena edukaciji na polju filmske audiovozualne kulture i umjetnosti. Spomenutu organizaciju osnovali su Marija Stojanović (producentica), Andrijana Stojković (redateljica), Vanja Kovačević (montažerka / redateljica), Maša Seničić (scenaristica / dramaturginja), Jelena Stanković (direktorica fotografije) te Milan Stojanović (producent).

Cjelokupni projekt revitalizacije srpske kinematografije potpomaže Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, a sastojat će se od tri glavne stavke:

  • Dan domaćeg filma (domaći filmovi koji inače ne uspijevaju doći na regularni kino-repertoar, a održavat će se jednom mjesečno u jedanaest srpskih gradova)
  • Mali film (filmske radionice namijenjene uzrastu od 5 – 14 godina)
  • Najkraći dan (jednodevna manifestacija posevećena kratkometražnom filmu, koja se održava 21. prosinca na najkraći dan u godini)

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije