PočetnaIntervjuiToni Šarić: "Ne gledam DORF kroz prizmu prodanih ulaznica"

Toni Šarić: “Ne gledam DORF kroz prizmu prodanih ulaznica”

|

Uhvatili smo na trenutak direktora DORF-a (Festival dokumentarnog rock filma u Vinkovcima, 6. – 9. ožujka) Tonija Šarića i zamolili ga da nam ukratko najavi izdanje sve poznatijeg i popularnijeg slavonskog glazbenog festivala. Svoj dio intervju kolača dobio je i Dokumentarni.net, nakon što je hiperradoholičarski nastrojeni čelni čovjek DORF-a već odradio intervju za HRT i tko zna koliko još drugih pisanogledajućih medija.

Kako nam je u početku rekao Toni Šarić, osmo izdanje DORF-a trajat će ukupno sedam dana, a uz duljinu novitet je i bogati popratni program koji će jedan od glavnih fokusnih snopova usmjeriti na rad vinkovačkih likovnih umjetnika.

“Meni osobno je posebna zanimljiva izložba naših mladih umjetnika koji će izlagati na ovogodišnjem DORF-u. Imamo zanimljivu situaciju u Vinkovcima u kojem živi devet mladih i obrazovanih umjetnika ispod trideset godina starosti. Marko Šošić i ja smo ih okupili i rekli im da naprave rad na temelju svog omiljenog filma. Mlada je to generacija s nekim svojim novim i svježim idejama…”, istaknuo je Šarić.

Za razliku od prošle godine, u ovu će DORF ući s osjetno manjim fondom dokumentaraca u službenom programu. Najveći razlog? Prema riječima Tonija Šarića – uglavnom zbog povećanja ukupne kvalitete, ali i smanjenja pritiska na Vinkovčane kojima je jednostavno preteško apsorbirati toliku količinu nefikcijskih ostvarenja u relativno kratkom vremenskom periodu.

Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Zoffski grč”

“Jedne godine u Vinkovcima je bilo 42 filma, što je za jedno malo mjesto dosta velika brojka. Ove godine imat ćemo 17 filmova u četiri dana, a među njima po prvi put dokumentarac o klasičnoj glazbi. Zanima me reakcija publike”, optimistično je natuknuo Šarić koji je, doduše, kasnije nastavio u nešto razočaranijem tonu ističući podatke o nemjerljivo većoj gledanosti hrvatskih igranih filmova (“Sonja i bik”) u odnosu na dokumentarni lineup s prošlogodišnjeg DORF-a.

Na pitanje koje bi dokumentarce izdvojio kao kremu kreme ovogodišnjeg DORF-a Šarić nije previše dvojio:

“Definitivno bih preporučio dokumentarce “Damir Avdić – Pravi čovjek za kapitalizam” (2013., Dušan Moravec), “Stariji parazit ili tko je Marko Brecelj” (2013., Janez Burger) i “Zoffski Grč” (2014., Zoran Krema). Svaki od tih filmova je zanimljiv na svoj način i žiriju neće biti lako odlučiti o konačnom pobjedniku.”

“Od međunarodnih ostvarenja, preporuka ide filmu o Grantu Hartu (“Every Every Everything – The Music, Life & Times of Grant Hart” / “Every everything – Glazba, život i vremena Granta Harta”, 2013., Gorman Bechard).”

“Dokumentarac je to o američkom bubnjaru i autoru, jednoj od legendi tamošnje nezavisne glazbene scene.

Damir-Avdić---Pravi-čovjek-za-kapitalizam
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Damir Avdić – Pravi čovjek za kapitalizam”

Osmi po redu DORF u svojem žiriju će ponovno imati uvažena imena dokumentarne scene poput redatelja Ines Pletikos i Damira Čučića te Petra Protića, selektora novosadskog Cinema City festivala. Kao posebni gost najavljen je i Marko Brecelj, slovenski glazbenik i performer, koj bi trebao održati “sebi svojstenu press konferenciju”.

“Prošle godine na festivalu smo prodali oko 700 karata u četiri dana, što je za Vinkovce uspjeh”, kaže Šarić na pitanje o broju prodanih ulaznica koji bi ga zadovoljio ove godine te zaključio: “S obzirom na duže trajanje festivala, ove godine bi ih trebali prodati oko tisuću. No, ne gledam DORF kroz prizmu prodanih ulaznica.”

“Bitnija mi je generalna pozitivna atmosfera u gradu koja se stvorila oko festivala. Sad smo dobili i grafit, poboljšali smo suradnju s lokalnim institucijama i svi napokon znaju za nas.”

“To je, zapravo, pravi uspjeh DORF-a. I kad se sve to skupa zbroji, zajedno s dolaskom mladih umjetnika, filma o vinkovačkoj hip-hop sceni, suradnji s okolnim regionalnim festivalima, mogu otvoreno reći kako sam upravo zbog toga najsretniji kao direktor festivala.”


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Elvis Lenić: “Poslovanje Uljanika godinama je funkcioniralo po piramidalnoj shemi”

Na 20. ZagrebDoxu bit će prikazan i "Brod" (Kinematograf, 2023.), najnoviji dokumentarac redatelja Elvisa Lenića.

Hrvoje Pukšec: “Inzistirati na rastu i količini, neminovno vodi u probleme”

Još nekoliko dana preostalo je do otvaranja jubilarnog, 20....

Vladimira Spindler: “Umjetnost jako često nalazi inspiraciju iz muke umjetnika”

Vladimira Spindler donosi priču o ženama iz svoje obitelji u dokumentarcu "Geni moje djece" (Zagreb film, 2024.).

Katarina Lukec: “‘Đe je kruva nema gladi’ vidim kao poetiziranje ideje doma”

Katarina Lukec za Dokumentarni.net govori o svom novom filmu "Đe je kruva nema gladi" (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2023.).

“Manifest” – Iz Rusije, uživo

"Manifest" / "Manifesto" (2022) Angie Vinchito je u svakom slučaju nesumnjiva kritika suvremene putinovske Rusije.

Predavanje o Chrisu Markeru u Kino klubu Split

U Kino klubu Split (Ulica Slobode 28), u okviru...

“Bol” Ivana Faktora u programu 70. Oberhausena

Dokumentarno-eksperimentalni film "Bol" (Sve gore i gore, 2024.) Ivana Faktora ušao je u natjecateljski program 70. Oberhausena.

Dokumentarni Oktavijani filmovima “Dezerteri” i “El Shatt – nacrt za utopiju”

HDFK u zagrebačkom kinu Kinoteka po trideset i drugi put dodjeljuje svoju godišnju nagradu za najbolje filmove, Oktavijan.

“Titicut Follies” Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC

"Ludilo u Titicutu" / "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC.

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.