PočetnaVijestiDORF 2014: Predstavljamo postavu ovogodišnjeg festivala

DORF 2014: Predstavljamo postavu ovogodišnjeg festivala

|

Osmi festival dokumentarnog rock filma – DORF 2014 održati će se od 6. do 9. ožujka 2014. u Vinkovcima, na rekordnih sedam lokacija. Na ovogodišnjem Festivalu posjetitelje čekaju projekcije glazbenih dokumentaraca raspoređenih u triprograma, uz iznimno bogat popratni program. Po prvi puta će, zbog Film it LouD projekcija, vinkovački ljubitelji filmova imati festivalski program u trajanju od sedam filmskih dana i noći.

Ovogodišnje izdanje festivala obilježeno je FILM IT LOUD programom. Udruga ljubitelja filma RARE prošle godine je započela realiziranje projekta financiranog sredstvima pretpristupnih IPA fondova Prekogranična suradnja Hrvatska-Srbija, s partnerom Festival Cinema City iz Novog Sada.

Jedna od aktivnosti je predstavljanje novih filmova iz matičnih država, pa nakon Osijeka gledatelji u Vukovaru (18 – 20.2, Ružičkina kuća) i Vinkovcima (3. – 5.3., Gradsko kazalište) imaju priliku pogledati pet filmova autora iz Srbije – “Krugovi”, “Smrt čoveka na Balkanu”, “Anplagd”, “Dragan Wende-West Berlin” i “Silikonsko proleće”.


Na otvaranju festivala 6. ožujka u Gradskom kazalištu premijerno će biti prikazani kratki filmovi nastali na Film it LouD filmskim radionicama u Novom Sadu i Vinkovcima prošle godine.

U okviru projekta, za vrijeme festivala DORF organizirana je i panel diskusija na temu glazbeni dokumentarci, te dva koncerta.

U ovogodišnjem programu biti će prikazano deset filmova u regionalnoj konkurenciji, pet filmova u međunarodnoj i dva u selekciji Tajna povijest rocka. Nagrada je djelo Marije Miloševske, mlade autorice iz Skopja a kome će pripasti odlučiti će žiri u sastavu Ines Pletikos, Damir Čučić i Petar Protić.

Od filmova iz regionalne konkurencije izdvajamoZoffski grč” Zorana Kreme o lideru kultnog riječkog sastava Grč, te filmove o Damiru Avdiću, “Pravi čovjek za kapitalizam” Dušana Moraveca i film o Marku Brecelju “Stariji parazit ili tko je Marko Brecelj”, Janeza Burgera iz Slovenije.


U međunarodnoj konkurenciji izdvajamo filmove o kultnom Grantu Hartu (Husker Du, Nova Mob…)Every Everything – The Music, Life &Times of Grant Hart” Gormana Becharda iz SAD-a, te Noseland” Alekseya Igudesmana iz Austrije, urnebesan dokumentarac o dubrovačkom znancu, virtuozu na violini, Julianu Rachlinu.

Poseban gost ovogodišnjeg izdanja je Mark A.Littler, autor brojnih uzbudljivih dokumentaraca, a čiji Slowboat Films potpisuje i sjajni koncertni film Bambi Molestersa “A Night In Zagreb”. Mark A.Littler će biti gost festivala, a prikazati ćemo dva njegova filma u programu Tajna povijest rocka.

Već drugu godinu, u suradnji sa Klasik TV-om iz Zagreba, festival dodjeljuje nagradu u iznosu 10.000 kn za najbolji scenarij glazbenog dokumentarca. Natječaj je otvoren do 21. ožujka 2014.

Osim projekcija filmova u Kazalištu i Centru znanja, u okviru OFF DORF programa biti će organizirane četiri promocije knjiga: Ante Perković, Marko Pogačar , Anđelo Jurkas te Velimir Grgić i Marko Mihalinec biti će gosti festivala.

U Galeriji Slavka Kopača skupnom izložbom predstaviti će se devet mladih akademski obrazovanih autora i autorica iz Vinkovaca, a otvaranje izložbe koju je izabrao Marko Šošić zakazano je za 6. ožujka. Mladi umjetnici će se predstaviti u različitim medijima na temu filma i glazbe, a izložba će biti otvorena do kraja ožujka.

Poseban gost festivala je tajanstvena družina Škripzikl teatar, o čijoj ulozi i detaljima nastupa ćemo izvijestiti uskoro.


Edukativni program EDIT
nastavlja se i brojnim aktivnostima na festivalu DORF 2014. Vinkovačku premijeru doživjeti će i film “Zagonetni dječak”, dječji igrani film Dražena Žarkovića, prema kultnom romanu Ivana Kušana o doživljajima hrabrog i domišljatog Ratka Milića zvanog Koko.

Već tradicionalno organizirano je predstavljanje filmskih kolektiva iz Hrvatske i susjednih zemalja, uz nastavak suradnje s Hrvatskim filmskim savezom predstavljanjem nagrađenih radove sa prošlogodišnjih nacionalnih smotri dječjeg videostvaralaštva.U okviru projekta EDIT:Comics, uz potporu Zaklade Kultura nova i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH organizirane su strip i filmska radionica za učenike lokalnih osnovnih škola.

Festival dokumentarnog rock filma – DORF 2014 i program EDIT organizira Udruga ljubitelja filma Rare iz Vinkovaca.

Festival podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija, a program EDIT Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH, te Zaklada Kultura nova.

Projekt Film it LouD financiran je sredstvima pretpristupnih IPA fondova Prekogranična suradnja Hrvatska-Srbija.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".

Petra Seliškar: “‘Tijelo’ je dokaz kako nastaviti živjeti i voljeti život”

Redateljica Petra Seliškar i glavna protagonistica Urška Ristić, za naš su portal pričali o dokumentarnom filmu "Tijelo" (2023).

Uskoro se održava 17. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sedamnaesto po redu Gledalište Kinokluba Zagreb, održavat će se od 29. svibnja do 1. lipnja u kinu Kinoteka.

Opatijska projekcija dokumentarca “Funne: Djevojke koje sanjaju more”

U sklopu programa "Liburnia uplovljava", u Opatiji će se prikazati dokumentarac "Funne: Djevojke koje sanjaju more" (2016) Katije Bernardi.

Nagrada hrvatskom projektu na 39. DOK.fest Münchenu

Projekt hrvatskog dokumentarnog filma "Kuće na pijesku" redatelja Vida Begića osvojio je industrijsku nagradu na 39. DOK.fest Münchenu.

Pobjednik CPH:DOX-a predvodi dokumentarnu konkurenciju 17. Subversive Film Festivala

Od 20. do 26. svibnja u kinu Kinoteka i Dokukinu KIC održat će se 17. izdanje Subversive Film Festivala, uz lijep broj dokumentarnih filmova.

Projekcija “Tijela” Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom

U zagrebačkom Dokukinu KIC sutra će se održati projekcija filma "Tijelo" Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom.

Svjetska premijera “Paviljona 6” Gorana Devića na 31. Sheffield DocFestu

Hrvatski dokumentarist Goran Dević svoj će najnoviji dokumentarni film "Paviljon 6" (2024) najprije predstaviti na 31. Sheffield DocFestu.