Početna Vijesti Ovogodišnji DORF prikazivat će se na čak sedam lokacija

Ovogodišnji DORF prikazivat će se na čak sedam lokacija

-

Osmi festival dokumentarnog rock filma – DORF 2014 održati će se od 6. do 9. ožujka 2014. u Vinkovcima, na rekordnih sedam lokacija. Na ovogodišnjem festivalu posjetitelje čekaju projekcije glazbenih dokumentaraca raspoređenih u tri programa – Regionalna selekcija/Međunarodna selekcija/Tajna povijest rocka, uz iznimno bogat popratni program.

Ovogodišnje izdanje festivala obilježeno je FILM IT LOUD programom. Udruga ljubitelja filma RARE prošle godine je započela realiziranje projekta financiranog sredstvima pretpristupnih IPA fondova Prekogranična suradnja Hrvatska-Srbija, s partnerom Festival Cinema City iz Novog Sada. Jedna od aktivnosti je predstavljanje novih filmova iz matičnih država, pa će tako premijerno u Osijeku (4. – 6. veljače, kino Urania), Vukovaru (18. – 20. veljače, Ružičkina kuća) i Vinkovcima (3. – 5. ožujka, Gradsko kazalište) biti prikazano pet filmova autora iz Srbije – “Krugovi”, “Smrt čoveka na Balkanu”, “Anplagd”, “Dragan Wende-West Berlin” i “Silikonsko proleće”.

O nagradi u regionalnoj selekciji na festivalu DORF 2014 će odlučiti žiri u sastavu Ines Pletikos, predsjednica, Damir Čučić i Petar Protić. Nagrada je i ove godine djelo Marije Miloševske, autorice iz Skopja.

Već drugu godinu, u suradnji sa Klasik TV-om iz Zagreba, festival dodjeljuje nagradu u iznosu 10.000 kn za najbolji scenarij glazbenog dokumentarca. Natječaj je otvoren do 21. veljače 2014.

Osim projekcija filmova u Kazalištu i Centru znanja, u okviru OFF DORF programa biti će organizirane četiri promocije knjiga. Tako će svoje knjige premijerno u Vinkovcima predstaviti Ante Perković (“Rundek, između – knjiga o pjesmama”, Menart 2013), Marko Pogačar (“Jugoton gori”, Sandorf 2013), Anđelo Jurkas (“Off the record”, DOP Produkcija, 2012), te Velimir Grgić i Marko Mihalinec, autori kultnog Žutog titla, koji ove godine slavi 10.rođendan, upravo na DORF-u.

U Galeriji Slavka Kopača skupnom izložbom predstavit će se devet mladih akademski obrazovanih autora i autorica iz Vinkovaca, a otvaranje izložbe koju je izabrao Marko Šošić zakazano je za 6. ožujka 2014. Mladi umjetnici će se predstaviti u različitim medijima na temu filma i glazbe, a izložba će biti otvorena do kraja ožujka.

Edukativni program EDIT nastavlja se i brojnim aktivnostima na festivalu DORF 2014. Tako će ove godine u Vinkovcima biti organizirano predstavljanje filmskih kolektiva iz Hrvatske, te nastavak suradnje s Hrvatskim filmskim savezom predstavljanjem nagrađenih radove sa prošlogodišnjih nacionalnih smotri dječjeg videostvaralaštva. U okviru projekta EDIT:Comics, uz potporu Zaklade Kultura nova i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH organizirane su strip i filmska radionica za učenike lokalnih osnovnih škola.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Održane premijerne Nagrade Dokumetar: “Mačka je uvijek ženska” najbolji film, tri nagrade za “Na vodi”

U Dokukinu KIC sinoć su održane premijerne Nagrade Dokumetar, posvećene valorizaciji godišnje produkcije hrvatskog dokumentarnog filma.

Dodjelom nagrada i priznanja završen 3. AJB DOC

Dodjelom nagrada i priznanja sinoć je završen 3. AJB DOC.

Završen SKORO 15. DOKUart

Prvim bjelovarskim auto–kinom u nedjelju, 13. rujna, završen je SKORO 15. DOKUart, bjelovarski festival dokumentarnog filma.

3. AJB DOC: “Uhvaćeni u mreži” – Vjera u ljudski rod

"Caught in the Net" (2020) ostvario je svoju plemenitu edukacijsku, društveno korisnu namjenu, što zaslužuje nemalu pohvalu.

Posebno izdanje ZagrebDoxa od 4. do 11. listopada

Ovogodišnje posebno izdanje ZagrebDoxa održat će se od 4. do 11. listopada u Kinu SC i Teatru &TD Studentskog centra u Zagrebu

3. AJB DOC: “Galeb” – Mudrac imperijalnog ega

Izgrađen 1937. u Italiji, brod Galeb je poslije Drugog svjetskog rata preuređen u školski brod Jugoslavenske ratne mornarice i ploveću rezidenciju maršala Tita.

Objavljena selekcija 29. Dana hrvatskog filma

Jučer (petak, 11.9.) je službeno objavljena selekcija 29. izdanja Dana hrvatskog filma, koje će se od 16. do 19. rujna 2020 godine održati u kinu Tuškanac.

34. PRIX EUROPA: “Pouke o čovječnosti” Branka Ištvančića nominiran za najbolji europski TV-dokumentarac

Dokumentarni film "Pouke o čovječnosti" Branka Ištvančića nominiran je za nagradu PRIX EUROPA za najbolji europski TV-dokumentarac.

13. Beldocs: Dvije nagrade i priznanje za hrvatske filmove

Na netom završenom, 13. Beldocsu hrvatski filmovi osvojili su dvije nagrade i jedno priznanje.