PočetnaVijestiOvogodišnji DORF prikazivat će se na čak sedam lokacija

Ovogodišnji DORF prikazivat će se na čak sedam lokacija

-

Osmi festival dokumentarnog rock filma – DORF 2014 održati će se od 6. do 9. ožujka 2014. u Vinkovcima, na rekordnih sedam lokacija. Na ovogodišnjem festivalu posjetitelje čekaju projekcije glazbenih dokumentaraca raspoređenih u tri programa – Regionalna selekcija/Međunarodna selekcija/Tajna povijest rocka, uz iznimno bogat popratni program.

Ovogodišnje izdanje festivala obilježeno je FILM IT LOUD programom. Udruga ljubitelja filma RARE prošle godine je započela realiziranje projekta financiranog sredstvima pretpristupnih IPA fondova Prekogranična suradnja Hrvatska-Srbija, s partnerom Festival Cinema City iz Novog Sada. Jedna od aktivnosti je predstavljanje novih filmova iz matičnih država, pa će tako premijerno u Osijeku (4. – 6. veljače, kino Urania), Vukovaru (18. – 20. veljače, Ružičkina kuća) i Vinkovcima (3. – 5. ožujka, Gradsko kazalište) biti prikazano pet filmova autora iz Srbije – “Krugovi”, “Smrt čoveka na Balkanu”, “Anplagd”, “Dragan Wende-West Berlin” i “Silikonsko proleće”.

O nagradi u regionalnoj selekciji na festivalu DORF 2014 će odlučiti žiri u sastavu Ines Pletikos, predsjednica, Damir Čučić i Petar Protić. Nagrada je i ove godine djelo Marije Miloševske, autorice iz Skopja.

Već drugu godinu, u suradnji sa Klasik TV-om iz Zagreba, festival dodjeljuje nagradu u iznosu 10.000 kn za najbolji scenarij glazbenog dokumentarca. Natječaj je otvoren do 21. veljače 2014.

Osim projekcija filmova u Kazalištu i Centru znanja, u okviru OFF DORF programa biti će organizirane četiri promocije knjiga. Tako će svoje knjige premijerno u Vinkovcima predstaviti Ante Perković (“Rundek, između – knjiga o pjesmama”, Menart 2013), Marko Pogačar (“Jugoton gori”, Sandorf 2013), Anđelo Jurkas (“Off the record”, DOP Produkcija, 2012), te Velimir Grgić i Marko Mihalinec, autori kultnog Žutog titla, koji ove godine slavi 10.rođendan, upravo na DORF-u.

U Galeriji Slavka Kopača skupnom izložbom predstavit će se devet mladih akademski obrazovanih autora i autorica iz Vinkovaca, a otvaranje izložbe koju je izabrao Marko Šošić zakazano je za 6. ožujka 2014. Mladi umjetnici će se predstaviti u različitim medijima na temu filma i glazbe, a izložba će biti otvorena do kraja ožujka.

Edukativni program EDIT nastavlja se i brojnim aktivnostima na festivalu DORF 2014. Tako će ove godine u Vinkovcima biti organizirano predstavljanje filmskih kolektiva iz Hrvatske, te nastavak suradnje s Hrvatskim filmskim savezom predstavljanjem nagrađenih radove sa prošlogodišnjih nacionalnih smotri dječjeg videostvaralaštva. U okviru projekta EDIT:Comics, uz potporu Zaklade Kultura nova i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH organizirane su strip i filmska radionica za učenike lokalnih osnovnih škola.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije