PočetnaVijesti"Gangster te voli", "Sickfuckpeople" i ostali dokumentarni naslovi uskoro dolaze u kina

“Gangster te voli”, “Sickfuckpeople” i ostali dokumentarni naslovi uskoro dolaze u kina

|

Hrvatski gledatelji uskoro bi trebali dobiti novu dozu prijeko potrebnih i kvalitetnih dokumentarnih naslova. Tako će u izdanju Restart labela u kina najprije krenuti dokumentarac “Sickfuckpeople” (2013), redatelja Jurija Rečinskog, kojeg smo nedavno imali prilike gledati na 11. izdanju Human Rights Film Festivala.

Tri tjedna kasnije na kino-repertoaru trebao bi se naći izvrsni hrvatski dokumentarac “Gangster te voli” (2013) Nebojše Slijepčevića, dok će prvu trećinu Restartove dokumentarne godine zatvoriti slovenska “Mama Europa” (2013., Petra Seliškar) te ruski film “Sutra” (2012), redatelja Andreja Grjazeva.

Premijerni kino-repertoar Restart labela u prva četiri mjeseca 2014. godine:

“Sickfuckpeople” (2013) / Režija: Juri Rečinski / Zemlja podrijetla: Austrija/Ukrajina

  • Početak kino-distribucije: 15. siječnja 2014.
  • O čemu se zapravo radi: “Sickfuckpeople”, dokumentarac o ukrajinskim beskućnicima, alegorijski je dokumentarni mail iz današnje distopijsko-dehumanizirane stvarnosti i destrukcijski manifest bezlične kolektivne svijesti u kojem je darvinistički model vrednovavanja svijeta jedina poželjna religija.


“Gangster te voli” (2013) / Režija: Nebojša Slijepčević / Zemlja podrijetla: Hrvatska/Njemačka/Rumunjska

  • Početak kino-distribucije: 6. veljače 2014.
  • O čemu se zapravo radi: Film redatelja Nebojše Slijepčevića o lokalnom imotskom bračnom posredniku koji spaja tamošnje usamljene duše, melankolično je ali životno prokrvljeno i neispričavajuće dokumentarno remek-djelo kojeg se ne bi posramile ni filmski mnogo značajnije države od Hrvatske.


“Mama Europa” (2013) / Režija: Petra Seliškar / Zemlja podrijetla: Slovenija/Makedonija/Hrvatska

  • Početak kino-distribucije: 6. ožujka 2014.
  • O čemu se zapravo radi: Idiosinkratska priča slovenske redateljice Petre Seliškar koja sa svojom četverogodišnjom kćerkom Terrom istražuje granice izvan Schengena i probleme koje one predstavljaju lokalnom stanovništvu.


“Sutra” (2013) / “Zavtra” / Režija: Andrej Grjazev / Zemlja podrijetla: Rusija

  • Početak kino distribucije: 10. travnja 2014.
  • O čemu se zapravo radi: “Sutra” je priča o radikalnom umjetničkom kolektivu Voina, koji svojim djelovanjem na granici između umjetnosti i zločina šalju snažnu poruku jednom, za njih, okoštalom državnom aparatu.

 


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.