Foto: Restart / "Gangster te voli"

Hrvatski gledatelji uskoro bi trebali dobiti novu dozu prijeko potrebnih i kvalitetnih dokumentarnih naslova. Tako će u izdanju Restart labela u kina najprije krenuti dokumentarac “Sickfuckpeople” (2013), redatelja Jurija Rečinskog, kojeg smo nedavno imali prilike gledati na 11. izdanju Human Rights Film Festivala.

Tri tjedna kasnije na kino-repertoaru trebao bi se naći izvrsni hrvatski dokumentarac “Gangster te voli” (2013) Nebojše Slijepčevića, dok će prvu trećinu Restartove dokumentarne godine zatvoriti slovenska “Mama Europa” (2013., Petra Seliškar) te ruski film “Sutra” (2012), redatelja Andreja Grjazeva.

Premijerni kino-repertoar Restart labela u prva četiri mjeseca 2014. godine:

“Sickfuckpeople” (2013) / Režija: Juri Rečinski / Zemlja podrijetla: Austrija/Ukrajina

  • Početak kino-distribucije: 15. siječnja 2014.
  • O čemu se zapravo radi: “Sickfuckpeople”, dokumentarac o ukrajinskim beskućnicima, alegorijski je dokumentarni mail iz današnje distopijsko-dehumanizirane stvarnosti i destrukcijski manifest bezlične kolektivne svijesti u kojem je darvinistički model vrednovavanja svijeta jedina poželjna religija.


“Gangster te voli” (2013) / Režija: Nebojša Slijepčević / Zemlja podrijetla: Hrvatska/Njemačka/Rumunjska

  • Početak kino-distribucije: 6. veljače 2014.
  • O čemu se zapravo radi: Film redatelja Nebojše Slijepčevića o lokalnom imotskom bračnom posredniku koji spaja tamošnje usamljene duše, melankolično je ali životno prokrvljeno i neispričavajuće dokumentarno remek-djelo kojeg se ne bi posramile ni filmski mnogo značajnije države od Hrvatske.


“Mama Europa” (2013) / Režija: Petra Seliškar / Zemlja podrijetla: Slovenija/Makedonija/Hrvatska

  • Početak kino-distribucije: 6. ožujka 2014.
  • O čemu se zapravo radi: Idiosinkratska priča slovenske redateljice Petre Seliškar koja sa svojom četverogodišnjom kćerkom Terrom istražuje granice izvan Schengena i probleme koje one predstavljaju lokalnom stanovništvu.


“Sutra” (2013) / “Zavtra” / Režija: Andrej Grjazev / Zemlja podrijetla: Rusija

  • Početak kino distribucije: 10. travnja 2014.
  • O čemu se zapravo radi: “Sutra” je priča o radikalnom umjetničkom kolektivu Voina, koji svojim djelovanjem na granici između umjetnosti i zločina šalju snažnu poruku jednom, za njih, okoštalom državnom aparatu.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here