PočetnaRecenzije"Khodorkovsky" - Uspon i pad kontroverznog biznismena

“Khodorkovsky” – Uspon i pad kontroverznog biznismena

|

Politički dokumentarci odavno su postali sastavni dio jelovnika svakog iole zagriženijeg fana dokumentarnog odjeljka sedme umjetnosti. I dok smo već navikli da se domaći dokumentarni filmovi bilo kakve tematike teško probijaju do malo šire publike, niti situacija s generalnom percepcijom političkih dokumentaraca ne nudi nešto ružičastiju sliku.

Američka kinematografija suvereno gospodari i ovim filmskim ogrankom, pa se gledajući razne top liste najboljih dokumentaraca stječe dojam kako većina onoga što vrijedi u dokumentarnom svijetu dolazi upravo iz SAD-a.

Većini dokumentaroljubaca vjerojatno ne bi bio veći problem nabrojati deset najdražih američkih dokumentarnih, pa i političkih filmova, a razmjerno mali broj istih znao bi nabrojati sličnu količinu stranih filmova jednake tematike. Kad bi svoju potragu suzili na, primjerice, Rusiju, kompletna slika bila bi još poraznija.

No, i za to ima lijeka, pa zahvaljujući filmu njemačkog redatelja ruskog podrijetla Cyrila Tuchija “Khodorkovsky” (2011.) – otkrivamo dosad nepoznate aspekte političkog života u najvećoj svjetskoj državi.

Tuschi je za snimanje “Khodorkovskog” potrošio nevjerojatnih pet godina i sakupio jednako impresivnih 180 sati materijala. S tek dva cjelovečernja igrana filma za pojasom, njemački redatelj se odvažio zaploviti i dokumentarnim vodama, snimivši korektnu i zanimljivu priču o usponu i kontroverznom padu ruskog oligarha Mikhaila Khodorkovskog.

Dugogodišnji je to vrući kamen spoticanja između Rusije i zapadnih sila, no unatoč brojnim pokušajima lobiranja, ruski biznismen i dalje grije krevet svoje sibirske ćelije iz koje će, kako sada stvari stoje, napokon moći izaći 2014. godine.

Khodorkovsky je do svojeg bogatstva došao uglavnom preko bankarskog i naftnog biznisa, ubrzo postavši miljenikom vladajućih struktura koji su – privatizacijom i prodajom velikih firmi isključivo ruskim vlasnicima sredinom devedesetih – u državni proračun slili stotine milijune rubalja.

Khodorkovsky je do svojeg bogatstva došao uglavnom preko bankarskog i naftnog biznisa, ubrzo postavši miljenikom vladajućih struktura koji su – privatizacijom i prodajom velikih firmi isključivo ruskim vlasnicima sredinom devedesetih – u državni proračun slili stotine milijune rubalja.

Do 2003. godine Khodorkovsky je nastavio razvijati svoje poslovno carstvo, a onda je slijedio strmoglavi pad do kojeg se nije oporavio ni dan-danas. Biznismen je ubrzo završio u zatvoru zbog pronevjere i prevare, no o stvarnim razlozima njegovog zatvaranja postoji dosta teorija. Najuvjerljivija nameće mišljenje kako se predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu nije svidjela ideja o jačanju političkog utjecaja čovjeka za kojeg je smatrao da bi se mogao iskristalizirati kao jedan od vođa sve glasnije oporbe.

Redatelj Cyril Tuschi u svom filmu također pokušava dati konačni odgovor na pitanje koliki je utjecaj predsjednik Putin imao na zatvaranje jednog od najbogatijih ljudi na svijetu, a koliko je u biti Khodorkovsky sam kumovao takvom raspletu događaja….

“Khodorkovsky” je solidno, na trenutke i iznadprosječno filmsko ostvarenje. U gotovo dva sata trajanja dokumentarca, gledatelji nisu uskraćeni ni za jednu informaciju s obje strane medalje. Ukoliko nikad niste čuli za priču o ovom ruskom biznismenu, nakon “Khodorkovskog” nećete trebati tražiti dodatne izvore informacija o cjelokupnoj tematici.

Istina je da se redatelj malo “zaigrao” i odužio dokumentarac na (pre) duga dva sata, no puno veći problem predstavlja golema količina sugovornika u filmu, koji u početnih 30 minuta gledatelja “izbombardiraju” s nekoliko “terabajta” informacija. Tako je u tom razdoblju pitanje “ček, o čemu se sad ovdje radi?”, dosta često prelazilo preko naših usana, da bi tek nakon početnog uhodavanja i baratanja osnovnim informacijama, film iz rubrike “aj pogledaj kol’ko ima do kraja” preselio u susjednu “fascinatno i gledljivo”.

“Khodorkovsky” ne daje konačne odgovore niti prokazuje glavnog krivca ove sad već desetogodišnje sage. Strah i autocenzura određenih sugovornika i nedostatak izjava glavnih aktera (tek par minuta Khodorkovskog iz zatvora i, unatoč dugotrajnom inzistiranju, ravnih nula “predsjedničkih” sekundi) ponešto narušavaju konačni dojam.

No, kad se sve zbroji i oduzme, “Khodorkovsky” je vrlo solidno ostvarenje vrijedno vaše pažnje, a navedeni nedostaci vam ipak ne bi trebali pokvariti uživanje u ovom dokumentarcu.

"Khodorkovsky"

O FILMU:

Režija: Cyril Tuschi
Godina proizvodnje: 2011.
Zemlja podrijetla: Njemačka
Trajanje: 111 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".
Režija: Cyril Tuschi<br> Godina proizvodnje: 2011.<br> Zemlja podrijetla: Njemačka<br> Trajanje: 111 minuta"Khodorkovsky" - Uspon i pad kontroverznog biznismena