PočetnaNajave"Tijelo" Petre Seliškar u hrvatskim kinima

“Tijelo” Petre Seliškar u hrvatskim kinima

|

Nakon hrvatske premijere na 20. ZagrebDoxu, u domaća kina stiže dokumentarni film “Tijelo” / “Body” / “Telo” (2023) slovenske autorice Petre Seliškar – intimno istraživanje nesvakidašnjeg života i slojevitog unutarnjeg svijeta žene koja se bori protiv niza rijetkih autoimunih bolesti. Prve projekcije održat će se 27. i 28. travnja u zagrebačkom Dokukinu KIC, a potom i one u Varaždinu, Puli, Rijeci, Zaboku, Splitu te Šibeniku.

Ovaj film nastao u slovensko-hrvatsko-makedonskoj koprodukciji, stvaran je punih dvadeset godina, unutar kojih je autorica pratila neobičan život njene bliske prijateljice Urške, koja se bori protiv rijetkih autoimunih bolesti. Nekoć manekenka, a danas profesionalna pijanistica, Urška se suočava s nesvakidašnjim izazovima, ali nikada ne gubi svoj neukrotivi duh.

Oporavljajući se od vaskulitisa – bolesti središnjeg živčanog sustava – morala je naučiti govoriti, hodati, upoznati sebe, prepoznati okolinu i kćer te ponovno prihvatiti, razumjeti i voljeti svoje tijelo koje je – činilo joj se – želi uništiti. Baš kada joj se život počeo vraćati u normalu, Uršku je zadesila nova bolest, mnogo misterioznija i podmuklija od prve.

“Tijelo” spaja intimne razgovore, osobne arhive i kreativnu slikovnost, propitujući tajne ljudskog tijela i moć umjetnosti i prijateljstva, na burnom putu ozdravljenja i prihvaćanja sebe. Film je nastao u koprodukciji Slovenije (produkcija Petra Pan Film), Hrvatske (Wolfgang&Dolly) i Sjeverne Makedonije (PPFP).

Dokumentarac “Tijelo” svjetsku je premijeru imao na prošlogodišnjem izdanju Sarajevo Film Festivala, na također prošlogodišnjem Festivalu slovenskog filma ovjenčan je nagradom Vesna za najbolji dugometražni dokumentarni film, dok je hrvatska premijera održana na netom završenom ZagrebDoxu.

Projekcije će se održati 27. i 28. travnja te 11. svibnja u zagrebačkom Dokukinu KIC, 27. travnja u Varaždinu (kino Gaj), 8. svibnja u Zaboku, 9. svibnja u Puli (kino Valli), 21. svibnja u Rijeci (Art kino Croatia), 14., 16. i 17. svibnja u Splitu (Kinoteka Zlatna vrata), te 18. svibnja u Šibeniku.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.

Karla Crnčević: “Zajednica iz ‘Zemlje za nas’ funkcionira kao sigurno mjesto”

Redateljica Karla Crnčević porazgovarala je s nama prije skorašnje premijere svog filma "Zemlja za nas" (Zagreb film, 2024.).

Jučer otvoren 17. Subversive Festival

U zagrebačkom kinu Kinoteka jučer je otvoreno sedamnaesto izdanje Subversive Festivala.

Projekcija “El Shatt – nacrt za utopiju” u Hrvatskom državnom arhivu

U Hrvatskom državnom arhivu, 23. svibnja u 18 sati, bit će prikazan film "El Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka.

Otvorene prijave za 18. DORF

Otvorene su prijave za osamnaesto izdanje Festivala dokumentarnog rock filma DORF.