PočetnaNajave"Kritika i društvo" Hrvatskog društva filmskih kritičara

“Kritika i društvo” Hrvatskog društva filmskih kritičara

|

Hrvatsko društvo filmskih kritičara najavljuje seriju filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom “Kritika i društvo”, koji imaju za cilj upoznati širu javnost s različitim kritičarskim i kustoskim pristupima u polju filmske umjetnosti. Projekt su inicirale filmske kritičarke i kustosice Ejla Kovačević, Dina Pokrajac, Iva Rosandić i Sara Simić, a programe će koncipirati iskusni i mladi filmski kritičari i kritičarke vodeći se vlastitim tematskim preokupacijama. Naglasak će pritom biti na otvorenom dijalogu o procesima kritičkog vrednovanja i selektiranja filmskih programa, funkcijama i izazovima profesije. Programi će se sastojati od filmskih projekcija i razgovora s relevantnim domaćim i inozemnim gostima.

Prvi program će se održati u petak, 26. travnja u Dokukinu KIC u 19 sati, te će biti posvećen filmskoj kritici i kuriranju u eksperimentalnom filmu – rodu koji se zbog svoje nekomercijalne naravi i odstupanja od pravila filmskog izlaganja od začetaka filma do danas održava na marginama filmske industrije. Apstraktni film bit će u fokusu programa kao jedan od prvih eksperimentalnih žanrova koji se, posve ogoljen od figurativnosti i naracije, radikalno suprotstavlja tipiziranim izlagačkim oblicima.

Razgovoru će se nakon projekcije osam kratkih filmova pridružiti Marina Kožul, selektorica i jedna od osnivačica Festivala 25 FPS, najvažnijeg i najdugovječnijeg festivala eksperimentalnog filma u Hrvatskoj, te Maximilien Luc Proctor, francusko-američki filmski umjetnik, kritičar, kustos i urednik portala za eksperimentalni film Ultra Dogme. Razgovor će moderirati filmska kritičarka i kustosica programa Ejla Kovačević.

Ulaz na program je slobodan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.

Karla Crnčević: “Zajednica iz ‘Zemlje za nas’ funkcionira kao sigurno mjesto”

Redateljica Karla Crnčević porazgovarala je s nama prije skorašnje premijere svog filma "Zemlja za nas" (Zagreb film, 2024.).

Jučer otvoren 17. Subversive Festival

U zagrebačkom kinu Kinoteka jučer je otvoreno sedamnaesto izdanje Subversive Festivala.

Projekcija “El Shatt – nacrt za utopiju” u Hrvatskom državnom arhivu

U Hrvatskom državnom arhivu, 23. svibnja u 18 sati, bit će prikazan film "El Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka.

Otvorene prijave za 18. DORF

Otvorene su prijave za osamnaesto izdanje Festivala dokumentarnog rock filma DORF.