PočetnaNajaveProjekcija filma "Sjeveroistočni vjetrovi" uz gostovanje redatelja Nikoloza Bežanišvilija

Projekcija filma “Sjeveroistočni vjetrovi” uz gostovanje redatelja Nikoloza Bežanišvilija

|

Dokumentarac “Sjeveroistočni vjetrovi” / “The Northeast Winds” / “Aghdgoma” (2022) gruzijskog autora Nikoloza Bežanišvilija, bit će prikazan 22. i 23. veljače u Zagrebu i Puli uz prisustvo autora. Film je to koji donosi priču iz Staljinova rodnog mjesta u Gruziji u kojem skupina nostalgičnih komunista sanja o povratku u vremena diktatora i kontrole.

Okosnica filma je problem proizišao iz uklanjanja spomenika Staljinu – naime, skupina tamošnjih sedamdesetogodišnjaka okuplja se u protestu i borbi za ponovno postavljanje spomenika njihovu junaku. Pravi problem slijedi tek kad se pojavljuje druga staljinistička stranka, koja im se suprotstavlja predstavljajući se kao jedina istinska zaštitnica staljinizma.

Zagrebačka projekcija filma održat će se u četvrtak, 22. veljače u 19 sati u Dokukinu KIC, dok će 23. veljače u 20 sati uslijediti besplatna projekcija u Klubu & knjižari Giardini 2 u Puli. Nakon projekcija održat će se razgovor s redateljem filma Nikolozom Bežanišvilijem.

Film “Sjeveroistočni vjetrovi” svjetsku je premijeru imao na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu – IDFA-i, a u Hrvatskoj se prikazuje u sklopu KineDoka, mreže za alternativnu distribuciju europskih dokumentarnih filmova koja okuplja više od 200 netradicionalnih prikazivačkih mjesta u šest europskih zemalja. Ova međunarodna filmska zajednica povezuje publiku i autore dokumentarnih filmova, a projekcije se održavaju na različitim lokacijama, kao što su društveni centri, galerije, kafići, parkovi, šume, dvorišta klubova, trgovi, te knjižnice i škole.

Nikoloz Bežanišvili gruzijski je filmaš, autor nekoliko dokumentaraca koji radi i djeluje u sklopu gruzijske produkcijske kuće Nikadocfilm, čiji su primarni fokus dokumentarni filmovi različitih žanrova, od opservacijskih do poetskih.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

20. ZagrebDox: “Šume šume” – Stilski sukobi

"Šume šume" produktivno je sagledavati kao integralni dio opusa Renate Poljak jer najuspjelije momente čine tematsko-stilski ekvivalenti.

Igor Mirković: “Fotografije uvijek pričaju priču o ljudima”

Igor Mirković je na 20. ZagrebDoxu predstavio svoj novi dokumentarni film, "Lijepi i dragi ljudi" (Motovun Film Festival, 2024.).

20. ZagrebDox: “Rusko tiho sunce” – Djevuške u Putinovim raljama

Stilski dinamizam koji poetizira cjelinu duša filma "Rusko tiho sunce", dok profiliranje likova autoricu, čini se, vrlo malo zanima.

Rea Rajčić: “Kod dokumentaraca često sama situacija diktira autorski tim i podjelu poslova”

Producentica i redateljica Rea Rajčić za naša portal govori o svom debitantskom filmu "1001 noć" (Eclectica, 2023.).

20. ZagrebDox: “Tamo gdje raste trava” – Mettlerovi paradoksi

Peter Mettler u "Tamo gdje raste trava", između ostalog, snima svoju majku i oca u poznim godinama, očevu samrtničku postelju i kremiranje...

20. ZagrebDox: “Radije bih bila kamen” – Mala Jela sjedi na kamenu

Identitet i metamorfoza istog zasigurno je jedna od fokusnih točaka filma "Radije bih bila kamen" (Studio Pangolin, 2024.) Ane Hušman.

20. ZagrebDox: “Lijepi i dragi ljudi” – Milenijska fotografija

"Lijepi i dragi ljudi" (2024) Igora Mirkovića mogao je donijeti znatno više informacija i zaći mnogo dublje u izabrani odsječak svijeta.

20. ZagrebDox: “Književna groupie” – Banalno o banalnom

Željko Špoljar je (glavni) lik dokumentarnog filma "Književna groupie" (Factum, 2024.), debitantskog samostalnog rada Nikice Marovića.

20. ZagrebDox: “Šutnja razuma” – Film – način uporabe

Zapaženi film Kumjane Novakove "Šutnja razuma" (2023) već se naslovom referira na nemogućnost zahvaćanja makabričnosti ratnog stanja.

20. ZagrebDox: “Đe je kruva nema gladi” – Ispod peke

"Đe je kruva nema gladi" (2023) je diplomski film Katarine Lukec, studentice Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.