PočetnaVijestiHrvatska koprodukcija u natjecateljskom programu 21. CPH:DOX-a

Hrvatska koprodukcija u natjecateljskom programu 21. CPH:DOX-a

|

Međunarodni festival dokumentarnog filma u Kopenhagenu ili kraće i mnogo poznatije – CPH:DOX, objavio je danas cjelokupni natjecateljski program svog 21. izdanja, koje će se održavati od 13. do 24. ožujka. U ovom dijelu nagradnog programa prikazat će se 66 filma, od čega 47 svjetskih, sedamnaest međunarodnih te dvije europske premijere. U svim programima, pak, očekuje se preko dvjesto dokumentarnih ostvarenja. Novost ovogodišnjeg CPH:DOX-a je uvođenje natjecateljske konkurencije (i pripadajuće nagrade) za filmove koji se bave ljudskim pravima – “Human:Rights Award”.

U natjecateljskom programu za međunarodne debitantske i autore u usponu (“Next:Wave Award”), našao se i jedan hrvatski film koji će u Kopenhagenu imati svjetsku premijeru. Riječ je o dugometražnom dokumentarcu “KIX” (2024) mađarskih autora Bálinta Révésza i Dávida Mikulána, koji – kako stoji stoji u sinopsisu – kroz dvanaest godina prate tamošnjeg dječaka Sanyija, od razigranog djetinjstva do konformizma i sumornosti odrasle dobi, kroz portret osiromašene radničke obitelji u današnjoj Budimpešti. Pobjednik ovog dijela konkurencije osvojit će pet tisuća eura.

Film nastaje u mađarsko-francusko-hrvatskoj koprodukciji (Elf Pictures / Cinephage / Eclectica / ARTE Francuska / HBO Max), a s hrvatske strane manjinsku koprodukciju potpisuje Eclectica, koproducentice Ree Rajčić. Od hrvatskih filmskih radnika, na filmu su još bili angažirani Tina Tišljar (pridružena producentica), Ivan Zelić (montaža i miks zvuka) te Tomislav Stojanović (kolor korekcija).

Potpuni natjecateljski popis 21. CPH:DOX-a pogledajte na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

20. ZagrebDox: “KIX” – Od palivraga do palikuće

"KIX" (2024) je sniman desetak godina pa glavnoga junaka, Budimpeštanca Sandora zvanoga Šanji, pratimo od njegove osme do osamnaeste godine.

Lucija Brkić: “Sustav odbacuje ljude kojima je potrebna pomoć”

Mlada pulska autorica Lucija Brkić na 20. ZagrebDoxu je predstavila svoj novi film, studentski "U tranzitu" (ADU, 2024.).

20. ZagrebDox: “Četiri kćeri” – Radikalizacija u prikrajku

Film "Četiri kćeri" (2023) tuniške redateljice Kaouther pokazuje da su procesi radikalizacije svakog tipa identični.

20. ZagrebDox: “Zastoj” – S ekvidistance

Vrednost filma "Zastoj" (2023) kao dokumenta pandemije koronavirusa, moći ćemo da utvrdimo tek kada zagazimo u neko sledeće vanredno stanje.

20. ZagrebDox: “Tijelo” – Naša utjelovljenja

"Tijelo" (2023) Petre Seliškar možemo promatrati kao prototip adekvatnog tretmana protagonistica u osjetljivim situacijama.

20. ZagrebDox: “Jedina zemlja” – Borba filmskim sredstvima

"Jedina zemlja" dokumentira nasilno preseljenje i uništavanje palestinskih naselja, otimanje zemlje, kao i ciljano naseljavanja Izraelaca.

20. ZagrebDox: “Naša djeca” – Dojmljivo razotkrivena intima

"Naša djeca" (2024) Silvestra Kolbasa nisu samo strukturalno nego i psihološki složeno djelo u kojem se izmjenjuju različite emocije.

20. ZagrebDox: “Vilinski vrt” – Romantici i drugi autsajderi

Povezujući plejadu egzistencijalno pogubljenih pojedinaca, "Vilinski vrt" ipak ne nudi uvid u razrješenje unutarnjih i vanjskih konflikata.

20. ZagrebDox: “Četiri kćeri” najbolji međunarodni dokumentarac, “KIX” naj-regionalni

Jučer smo doznali pobjednike jubilarnog, 20. ZagrebDoxa (14.4. - 21.4.).

20. ZagrebDox: “1001 noć” – Je li ovo san?

Redateljski prvenac producentice Ree Rajčić - "1001 noć" (Eclectica, 2023.), premijerno je prikazan u natjecateljskom programu 48. TIFF-a.