PočetnaNajaveOd 19. do 23. veljače održava se Radionica snimanja dokumentarnog filma za mlade

Od 19. do 23. veljače održava se Radionica snimanja dokumentarnog filma za mlade

|

Od 19. do 23. veljače 2024. u Zagrebu (Osnovna škola Dr. Ivan Merz, Ulica Franje Račkog 4) održat će se napredna radionica snimanja dokumentarnog filma za mlade od 15 do 18 godina – “Lovci na duhove”, koju će voditi nagrađivani talijanski autor dokumentarnih filmova i filmski edukator Domenico Centrone. Radionicu organizira Udruga Bacači sjenki u sklopu programa CinEd 2.1 i filmske škole Frooom!.

Zapadna kultura duhove je uvijek prikazivala kao nadnaravna bića, nešto što ne pripada materijalnom svijetu. Ali, osvrnemo li se na društva, koja su bila – ili su još uvijek – netaknuta industrijalizacijom i povezana s prirodom, shvatit ćemo da se radi o samo još jednom narativu zapadnog društva, oblikovanom materijalnim i znanstvenim poimanjem svijeta. U starim civilizacijama pronalazimo prizemniji pojam duhova – njihova prisutnost, kao što sama riječ sugerira, ne pripada isključivo prošlosti, već se jednako odnosi na dijalog sa sadašnjošću, pa čak i sposobnošću predviđanja budućnosti.

Duhovi koji ne zaposjedaju samo sablasne kuće ili groblja, već gradske ulice, betonske zgrade, tržnice, prepune podzemne stanice, u neprekidnoj su interakciji s nama, prenoseći sjećanje i identitet mjesta, ljudi i zajedničke povijesti. Cilj radionice je s polaznicima, poput lovaca na duhove, istražiti zaboravljena i napuštena mjesta u neposrednoj blizini te izoštriti osjetila tako što će se snimači zvuka pretvoriti u detektore prisutnosti, a kamere u uređaje za dokaze.

Gledanje i razgovor o filmovima važan su dio radionice, a tu će polaznicima pomoći sadržaj sa CinEd digitalne platforme – posebno kratki dokumentarni filmovi “Babajanja” (Restart, 2022.) i “Market” (Studio Pangolin, 2006.) Ane Hušman te dugometražni dokumentarni film “Interval” / “The Interval” / “L’intervallo” (2012) i pedagoški materijal “Filmski dijalozi: video montaža” – koji će biti okosnica programa i dragocjen izvor kreativnosti i inspiracije za polaznike. Također, sudionici podijeljeni u manje grupe, ići će na terenska istraživanja starih tvornica, tržnica i napuštenih mjesta u neposrednoj blizini škole, s ciljem produciranja kratkog dokumentarnog filma. Poseban fokus masterclassa biti će na snimanju zvuka, elementu koji će dalje voditi proces pisanja i snimanja.

Prijaviti se može na sljedećoj poveznici.

Biografija

Domenico Centrone je talijanski dokumentarist, filmski edukator i multimedijski praktičar. Nakon prvih godina prakse u industriji igranog filma u Rimu, svoj je interes preusmjerio na dokumentarne filmove proučavajući južnoameričku filmografiju te je 2015. godine diplomirao Vizualnu antropologiju s temom o kubanskim dokumentarnim filmovima. Razvijajući svoj etički i formalni pristup filmu između nekoliko zemalja Europe, Sjeverne Afrike i Bliskog istoka, 2022. godine osnovao je u južnoj Italiji Studio Nuvolari kako bi nastavio karijeru nezavisnog filmskog umjetnika, edukatora i istraživača radikalnih filmskih mutacija.

Njegova ranija istraživanja iz kulturoloških i medijskih studija oblikovala su njegov umjetnički i pedagoški smjer, od industrijske kinematografije prema alternativnim, pristupačnijim i neposrednijim oblicima audiovizualne umjetnosti, poput art dokumentaraca, filmskih eseja i dnevničkih filmova. Pristupajući filmu kao sredstvu izražavanja, emancipacije i rasta, Centrone polazišta svoje prakse često pronalazi u istraživanju neposrednog okruženja, nastojeći koristiti audiovizualne alate za produbljivanje i pomicanje pogleda na male, ponekad nevidljive, a često razotkrivajuće detalje stvarnosti.

“Rad s djecom i mladima uvijek je velika privilegija i inspiracija. Često imaju veću sposobnost maštanja i kreativnog doživljavanja svijeta oko sebe, kakvo se odrastanjem često gubi. U konkretnom slučaju to je dar meni, budući da je biti predavač na filmskoj radionici u Zagrebu dragocjena prilika da upoznam drugačiju kulturu i baštinu grada kroz oči mladih sudionika, koristeći dokumentarni film kao zajednički alat za izražavanje. Kao profesionalac i kao ljudsko biće, jedino što mogu poželjeti je da na kraju ovog kratkog, ali intenzivnog susreta, svi dobijemo tračak novog, ponovno očaranog pogleda na stvarnost koja nas okružuje!”, rekao je Domenico Centrone.

Program:
*radni jezik radionice je engleski

19.2.2024.
Prvi dan poslužit će kao uvod u program i njegove glavne teme te prilika za upoznavanje polaznika; ujutro će se gledati i pričati o filmovima i popratnim audiovizualnim sadržajima, upoznavajući očekivanja i stavove polaznika prema filmskom stvaralaštvu, a posebno dokumentarnim filmovima. Nakon pauze polaznici će se podijeliti u manje grupe kako bi se testirala zvučna opremu koja će se koristiti sljedećih dana, napravivši kratku simulaciju snimanja zvuka i slušanja kao pripremu za ono što će se raditi u narednim danima. Općenito govoreći, prvi dan je ključan za stvaranje povjerenja među sudionicima i sudionika s mentorom te za pripremu sigurnog prostora izražavanja za polaznike kako bi ostale dane radili slobodno i bez zapreka.

20.2.2024. – prikupljanje zvučnog i vizualnog materijala
Središnji dio radionice bit će ujedno i najpraktičniji: ujutro drugog dana, na temelju prethodno napravljene podjele u grupe, polaznici će u pratnji mentora imati terensko istraživanje (cca. 90 minuta) ​​odabrane napuštene lokacije, prilikom kojeg će prikupljati zvučni i vizualni materijal. Poslijepodne drugog dana bit će posvećeno pregledavanju prikupljenog materijala, raspravi i pisanju: nakon analize materijala prikupljenog na terenu, svaka će grupa započeti s osmišljavanjem likova (jednog ili više njih, stvarnih ili izmišljenih) koji progone zgradu na temelju dokaza pronađenih prilikom istraživanja.

21.2.2024. – pisanje scenarija
Srijeda će biti posvećena pisanju kratkog scenarija za dokumentarni film svake grupe: polaznici će biti pozvani zamisliti pozadinsku priču svojih duhova, razgovarajući o tome zašto oni progone ili zaposjedaju baš tu zgradu te da razmisle o svojoj ulozi kao pripovjedača. Proces kreativnog pisanja vodit će mentor, uz poticaj projekcijama kratkih filmova. U slučaju da grupa odluči upotrijebiti voice-over u svojim filmu, morat će napisati tekst i snimiti glas duhova koji će se montirati na zvučnu kulisu. Tijekom dana predviđeno je još jedno terensko istraživanje kako bi se prikupili dodatni zvučni i vizualni materijali. Na kraju trećeg dana svaka će grupa predstaviti do tada napravljen rad ostalim polaznicima.

22.2.2024. – zvuk prije slike
Četvrti dan bit će posvećen slici: grupe će sudjelovati na zadnjem odlasku na teren kako bi snimili potreban materijal na licu mjesta te će pri povratku uz pomoć mentora montirati snimke i zvučni materijal napravljen prethodnog dana. Svaka će grupa završiti montažu prve verzije svojih dokumentarnih filmova u trajanju od 2 do 5 minuta. Zajedničko gledanje i analiza radova bit će na kraju dana.

23.2.2024.- finalizacija i prezentacija radova
Peti i posljednji dan radionice poslužit će za finaliziranje dokumentarnih filmova, analizu i razmjenu iskustva s građanima: jutro će biti iskorišteno za dovršetak montaže i podizanje gotovih filmskih radova na digitalnu platformu. Dio članova svake grupe, paralelno će koristiti ovo vrijeme za izradu grafičkog identiteta filma (poster). U popodnevnim satima polaznici će se vratiti na izvorne lokacije snimanja, da bi ih trajno obilježili plakatima i stickerima s QR kodovima koji preusmjeravaju na digitalnu platformu na kojoj se mogu pogledati filmovi. Po povratku u školu, svi sudionici i njihovi roditelji pozvani su na sudjelovanje na završnoj otvorenoj projekciji filmova.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Što je nama kino danas? Nacrt za istraživanje djelovanja Art-kina Croatia u Rijeci

Čak i površno poznavanje riječke kulturno-filmske scene prepoznaje Art-kino Croatia kao središnje mjesto kojem ostale inicijative graviraju.

Mia Maros Živković: “‘Oda’ je pjesma, hvalospjev ženama”

Naša najnovija sugovornica je Mia Maros Živković, redateljica dokumentarca "Oda" (2024), koji je na Gledalištu osvojio Posebno priznanje.

Julien Temple u riječkom Art-kinu

U sklopu programa "Cinehill hoće ići na more", u Art-kino stiže višestruko nagrađivani britanski autor Julien Temple.

Rani padovi Stanleya Kubricka

Četvrti tekst esejističkog serijala "Mineur/majeur" donosi pogled na manje poznate dokumentarce Stanleya Kubricka.

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.