PočetnaNajaveOd 19. do 23. veljače održava se Radionica snimanja dokumentarnog filma za...

Od 19. do 23. veljače održava se Radionica snimanja dokumentarnog filma za mlade

-

Od 19. do 23. veljače 2024. u Zagrebu (Osnovna škola Dr. Ivan Merz, Ulica Franje Račkog 4) održat će se napredna radionica snimanja dokumentarnog filma za mlade od 15 do 18 godina – “Lovci na duhove”, koju će voditi nagrađivani talijanski autor dokumentarnih filmova i filmski edukator Domenico Centrone. Radionicu organizira Udruga Bacači sjenki u sklopu programa CinEd 2.1 i filmske škole Frooom!.

Zapadna kultura duhove je uvijek prikazivala kao nadnaravna bića, nešto što ne pripada materijalnom svijetu. Ali, osvrnemo li se na društva, koja su bila – ili su još uvijek – netaknuta industrijalizacijom i povezana s prirodom, shvatit ćemo da se radi o samo još jednom narativu zapadnog društva, oblikovanom materijalnim i znanstvenim poimanjem svijeta. U starim civilizacijama pronalazimo prizemniji pojam duhova – njihova prisutnost, kao što sama riječ sugerira, ne pripada isključivo prošlosti, već se jednako odnosi na dijalog sa sadašnjošću, pa čak i sposobnošću predviđanja budućnosti.

Duhovi koji ne zaposjedaju samo sablasne kuće ili groblja, već gradske ulice, betonske zgrade, tržnice, prepune podzemne stanice, u neprekidnoj su interakciji s nama, prenoseći sjećanje i identitet mjesta, ljudi i zajedničke povijesti. Cilj radionice je s polaznicima, poput lovaca na duhove, istražiti zaboravljena i napuštena mjesta u neposrednoj blizini te izoštriti osjetila tako što će se snimači zvuka pretvoriti u detektore prisutnosti, a kamere u uređaje za dokaze.

Gledanje i razgovor o filmovima važan su dio radionice, a tu će polaznicima pomoći sadržaj sa CinEd digitalne platforme – posebno kratki dokumentarni filmovi “Babajanja” (Restart, 2022.) i “Market” (Studio Pangolin, 2006.) Ane Hušman te dugometražni dokumentarni film “Interval” / “The Interval” / “L’intervallo” (2012) i pedagoški materijal “Filmski dijalozi: video montaža” – koji će biti okosnica programa i dragocjen izvor kreativnosti i inspiracije za polaznike. Također, sudionici podijeljeni u manje grupe, ići će na terenska istraživanja starih tvornica, tržnica i napuštenih mjesta u neposrednoj blizini škole, s ciljem produciranja kratkog dokumentarnog filma. Poseban fokus masterclassa biti će na snimanju zvuka, elementu koji će dalje voditi proces pisanja i snimanja.

Prijaviti se može na sljedećoj poveznici.

Biografija

Domenico Centrone je talijanski dokumentarist, filmski edukator i multimedijski praktičar. Nakon prvih godina prakse u industriji igranog filma u Rimu, svoj je interes preusmjerio na dokumentarne filmove proučavajući južnoameričku filmografiju te je 2015. godine diplomirao Vizualnu antropologiju s temom o kubanskim dokumentarnim filmovima. Razvijajući svoj etički i formalni pristup filmu između nekoliko zemalja Europe, Sjeverne Afrike i Bliskog istoka, 2022. godine osnovao je u južnoj Italiji Studio Nuvolari kako bi nastavio karijeru nezavisnog filmskog umjetnika, edukatora i istraživača radikalnih filmskih mutacija.

Njegova ranija istraživanja iz kulturoloških i medijskih studija oblikovala su njegov umjetnički i pedagoški smjer, od industrijske kinematografije prema alternativnim, pristupačnijim i neposrednijim oblicima audiovizualne umjetnosti, poput art dokumentaraca, filmskih eseja i dnevničkih filmova. Pristupajući filmu kao sredstvu izražavanja, emancipacije i rasta, Centrone polazišta svoje prakse često pronalazi u istraživanju neposrednog okruženja, nastojeći koristiti audiovizualne alate za produbljivanje i pomicanje pogleda na male, ponekad nevidljive, a često razotkrivajuće detalje stvarnosti.

“Rad s djecom i mladima uvijek je velika privilegija i inspiracija. Često imaju veću sposobnost maštanja i kreativnog doživljavanja svijeta oko sebe, kakvo se odrastanjem često gubi. U konkretnom slučaju to je dar meni, budući da je biti predavač na filmskoj radionici u Zagrebu dragocjena prilika da upoznam drugačiju kulturu i baštinu grada kroz oči mladih sudionika, koristeći dokumentarni film kao zajednički alat za izražavanje. Kao profesionalac i kao ljudsko biće, jedino što mogu poželjeti je da na kraju ovog kratkog, ali intenzivnog susreta, svi dobijemo tračak novog, ponovno očaranog pogleda na stvarnost koja nas okružuje!”, rekao je Domenico Centrone.

Program:
*radni jezik radionice je engleski

19.2.2024.
Prvi dan poslužit će kao uvod u program i njegove glavne teme te prilika za upoznavanje polaznika; ujutro će se gledati i pričati o filmovima i popratnim audiovizualnim sadržajima, upoznavajući očekivanja i stavove polaznika prema filmskom stvaralaštvu, a posebno dokumentarnim filmovima. Nakon pauze polaznici će se podijeliti u manje grupe kako bi se testirala zvučna opremu koja će se koristiti sljedećih dana, napravivši kratku simulaciju snimanja zvuka i slušanja kao pripremu za ono što će se raditi u narednim danima. Općenito govoreći, prvi dan je ključan za stvaranje povjerenja među sudionicima i sudionika s mentorom te za pripremu sigurnog prostora izražavanja za polaznike kako bi ostale dane radili slobodno i bez zapreka.

20.2.2024. – prikupljanje zvučnog i vizualnog materijala
Središnji dio radionice bit će ujedno i najpraktičniji: ujutro drugog dana, na temelju prethodno napravljene podjele u grupe, polaznici će u pratnji mentora imati terensko istraživanje (cca. 90 minuta) ​​odabrane napuštene lokacije, prilikom kojeg će prikupljati zvučni i vizualni materijal. Poslijepodne drugog dana bit će posvećeno pregledavanju prikupljenog materijala, raspravi i pisanju: nakon analize materijala prikupljenog na terenu, svaka će grupa započeti s osmišljavanjem likova (jednog ili više njih, stvarnih ili izmišljenih) koji progone zgradu na temelju dokaza pronađenih prilikom istraživanja.

21.2.2024. – pisanje scenarija
Srijeda će biti posvećena pisanju kratkog scenarija za dokumentarni film svake grupe: polaznici će biti pozvani zamisliti pozadinsku priču svojih duhova, razgovarajući o tome zašto oni progone ili zaposjedaju baš tu zgradu te da razmisle o svojoj ulozi kao pripovjedača. Proces kreativnog pisanja vodit će mentor, uz poticaj projekcijama kratkih filmova. U slučaju da grupa odluči upotrijebiti voice-over u svojim filmu, morat će napisati tekst i snimiti glas duhova koji će se montirati na zvučnu kulisu. Tijekom dana predviđeno je još jedno terensko istraživanje kako bi se prikupili dodatni zvučni i vizualni materijali. Na kraju trećeg dana svaka će grupa predstaviti do tada napravljen rad ostalim polaznicima.

22.2.2024. – zvuk prije slike
Četvrti dan bit će posvećen slici: grupe će sudjelovati na zadnjem odlasku na teren kako bi snimili potreban materijal na licu mjesta te će pri povratku uz pomoć mentora montirati snimke i zvučni materijal napravljen prethodnog dana. Svaka će grupa završiti montažu prve verzije svojih dokumentarnih filmova u trajanju od 2 do 5 minuta. Zajedničko gledanje i analiza radova bit će na kraju dana.

23.2.2024.- finalizacija i prezentacija radova
Peti i posljednji dan radionice poslužit će za finaliziranje dokumentarnih filmova, analizu i razmjenu iskustva s građanima: jutro će biti iskorišteno za dovršetak montaže i podizanje gotovih filmskih radova na digitalnu platformu. Dio članova svake grupe, paralelno će koristiti ovo vrijeme za izradu grafičkog identiteta filma (poster). U popodnevnim satima polaznici će se vratiti na izvorne lokacije snimanja, da bi ih trajno obilježili plakatima i stickerima s QR kodovima koji preusmjeravaju na digitalnu platformu na kojoj se mogu pogledati filmovi. Po povratku u školu, svi sudionici i njihovi roditelji pozvani su na sudjelovanje na završnoj otvorenoj projekciji filmova.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.

U KIC-u ciklus filmova posvećen Martinu Semenčiću

U zagrebačkom Kulturno informativnom centru (KIC) bit će prikazan kratki ciklus "Sjećanje na Martina Semenčića".

72. BAFTA: “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova najbolji britanski dokumentarac 2023. godine

"20 dana u Mariupolju" / "20 Days in Mariupol" (2023) Mstislava Černova najbolji je britanski dokumentarac 2023. godine.

Projekcija filma “Sjeveroistočni vjetrovi” uz gostovanje redatelja Nikoloza Bežanišvilija

Dokumentarac "Sjeveroistočni vjetrovi" autora Nikoloza Bežanišvilija bit će prikazan 22. i 23. veljače u Zagrebu i Puli, uz prisustvo autora.

“Bobi Wine: Narodni predsjednik” – U ime kralja i naroda

Snimke iz "Bobi Wine: Narodni predsjednik" nerijetko su šokantne, sirove, izuzetno frustrirajuće iz ove naše europske demokratske pozicije.

Dokukino KIC: Ciklus filmova o turbulentnoj čileanskoj političkoj povijesti

U zagrebačkom Dokukinu KIC prikazat će se ciklus filmova o turbulentnoj čileanskoj političkoj poviješću.