PočetnaVijestiProgram "Škola nove filmske prakse" Kino kluba Split u 2024. godini

Program “Škola nove filmske prakse” Kino kluba Split u 2024. godini

-

U narednom periodu klupski program Kino kluba Split kroz program “Škola nove filmske prakse” svojim polaznicima omogućit će uvid u alate i znanja koji se mogu primjenjivati prilikom realizacije filmova. Program je usmjeren na razvoj autentičnosti u filmskom mišljenju i izražavanju, a održavat će se kroz predavanja, praktični rad, gostovanja i radionice. Kroz program će se obrađivati različite vrste pripovijedanja s fokusom na kreativni dokumentarni film, eksperimentalni film, film esej i hibridne forme. Film će se sagledati i kao društvena praksa, a program će nastojati odgovoriti na pitanja:

Program počinje seminarom Dore Baras na kojem će polaznici kroz tjedne konzultacije s mentoricom proći pripremu svojih ideja. Priprema će ovisno o idejama polaznika uključivati različite elemente – od pisanja treatmenta i scenarija, do organizacije ideja različitim metodama koje se po potrebi mogu oslanjati na vizualne i/ili tekstualne reference i izradu moodboardova. Seminar počinje 7. veljače, a prijave se primaju do 2. veljače putem prijavnog obrasca. Održavat će se jednom tjedno do kraja ožujka, a raspored će polaznici dogovarati s mentoricom.

Program se nastavlja radionicom eksperimentalnog filma redatelja i montažera Damira Čučića, te redatelja i snimatelja Borisa Poljaka. Radionica pokriva odabrane projekcije filmova i intenzivan praktični snimateljski i montažerski rad. Kroz program mentori će se osvrnuti i na suvremene tehnologije u stvaranju audiovizualnih materijala, poput generiranja slike putem umjetne inteligencije ili kombiniranjem različitih digitalnih i analognih formata. Radionica će se održavati u periodu od 25. ožujka do 6. travnja. Prijave za program bit će naknadno objavljene.

Nakon radionice eksperimentalnog filma, slijedi teorijski diskurzivni program istaknutog francuskog teoretičara Jean Michel Frodona o film-eseju s posebnom pažnjom posvećenom liku i djelu Chrisa Markera. Predavanja su javna i za sudjelovanje nije potrebna prijava, a održavat će se od 9. do 11. travnja. Još jedno javno predavanje o produkciji filmova u kontekstu kinoklubova i nezavisnih produkcija održat će Sunčica Fradelić 19. travnja.

Na radionici kreativnog dokumentarnog filma redateljice Kumjane Novakove, posebna pažnja obratit će se ulozi angažiranog filma u suvremenom društvu, ispitati granice osobnog i političkog, te sagledati film kao alat solidarnosti. Kroz radionicu redateljica će podijeliti vlastite metode i pristupe koje će polaznici moći i sami ispitati u praksi, a jedan dio radionice bit će posvećen radu s arhivima. Radionica je planirana za kraj svibnja. Prijave za program bit će naknadno objavljene

Više informacija o aktivnostima koje slijede nakon seminara možete pronaći na web stranici kluba.

Za sve dodatne informacije upiti se šalju na mail adresu: [email protected].


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.

U KIC-u ciklus filmova posvećen Martinu Semenčiću

U zagrebačkom Kulturno informativnom centru (KIC) bit će prikazan kratki ciklus "Sjećanje na Martina Semenčića".

72. BAFTA: “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova najbolji britanski dokumentarac 2023. godine

"20 dana u Mariupolju" / "20 Days in Mariupol" (2023) Mstislava Černova najbolji je britanski dokumentarac 2023. godine.

Projekcija filma “Sjeveroistočni vjetrovi” uz gostovanje redatelja Nikoloza Bežanišvilija

Dokumentarac "Sjeveroistočni vjetrovi" autora Nikoloza Bežanišvilija bit će prikazan 22. i 23. veljače u Zagrebu i Puli, uz prisustvo autora.

“Bobi Wine: Narodni predsjednik” – U ime kralja i naroda

Snimke iz "Bobi Wine: Narodni predsjednik" nerijetko su šokantne, sirove, izuzetno frustrirajuće iz ove naše europske demokratske pozicije.

Dokukino KIC: Ciklus filmova o turbulentnoj čileanskoj političkoj povijesti

U zagrebačkom Dokukinu KIC prikazat će se ciklus filmova o turbulentnoj čileanskoj političkoj poviješću.