PočetnaVijestiPokrenuta crowdfunding kampanja za završetak filma "Funk YU"

Pokrenuta crowdfunding kampanja za završetak filma “Funk YU”

|

Filmska ekipa dugometražnog dokumentarnog filma “Funk YU” autora Franka Dujmića, ujedno i glavnog protagonista filma, pokrenula je crowdfunding kampanju. Cilj im je skupiti sredstva za završetak filma i njegovo što skorije prikazivanje pred publikom u Hrvatskoj, ali i regiji i svijetu. “Funk YU” je dugometražni dokumentarni film koji nam otkriva tajne vinil svijeta, zvukove jugoslavenskog funka, duh koji imaju pasionirani diggeri, skupljači gramofonskih ploča i DJ-evi. S funkom i svijetom vinila nas u filmu upoznaju velika imena regije – Peđa Radović iz Podgorice, zagrebački DJ-evi D-Gree i Soul Bader, slovenski DJ kolektiv “Tetkine radosti”, najpoznatiji beogradski prodavač ploča Borko, Tošo Filipovski – živa enciklopedija YU-rocka te Dr. Smeđi Šećer– vrsni tragač za YU zvukovima regije. Svi koji doniraju mogu odabrati sjajne pogodnosti za sebe, a filmska ekipa obećava i genijalne projekcije te plesnjake.

“Funk YU” je nastajao posljednjih pet godina, a kako bi se napokon završio i bio prikazan publici na platnima i raznim plesnjacima i druženjima, filmska je ekipa pokrenula crowdfunding kampanju. Cilj je kampanje prikupiti sredstva za dovršetak montaže, licenciranje prava na glazbu za pjesme koje su u filmu, dovršetak kolor-korekcije, dizajn zvuka i miks zvuka, izradu plakata za distribuciju te ostale materijale.

Franko Dujmić je strastveni ljubitelj glazbe i kolekcionar ploča, a u ovom filmu traga za pločom “Ulica jorgovana” Darka Domijana, jednu od popularnijih singlica koju je imalo svako kućanstvo. Uz pomoć lovca na antikvitete, osebujnog Jerka, Franko kreće u potragu za njom. Potraga ga vodi u gradove zemalja bivše Jugoslavije, u kojima upoznaje iskonske diggere, prave ljubitelje vinila, kolekcionare, ljude koji žive glazbu i vole funk.

Hoće li Franko uspjeti pronaći ploču koju traži doznat ćemo kada se film završi, i tu filmska ekipa traži pomoć crowdfunding kampanjom, a zauzvrat su, između ostaloga, kako kažu, pripremili cijeli niz sjajnih pogodnosti.

Zašto crowdfunding kampanja?

“Dojma sam da su crowdfunding kampanje postale standard u zatvaranju financijske konstrukcije filma. Film je takva vrsta umjetnosti gdje su ambicije uvijek velike, a novaca malo. Iako smo za film dobili financijska sredstva s raznih strana, potreban nam je još jedan mali dio kako bismo ovo epsko putovanje od pet godina priveli kraju. U isto vrijeme, kampanja nam pruža i odličan način da po prvi put predstavimo projekt publici te prije nego film uopće izađe, izgradimo zajednicu gdje u fokus ponovno stavljamo gramofonske ploče i zvuk jugo-funka. Jugoslavenski funk je mitski žanr koji postoji i ne postoji, ovisno koga pitate. Mi mislimo da itekako postoji što dokazuju razni plesnjaci, partyji te na kraju i DJ-evi koji drže tu scenu”, ispričao je Franko Dujmić, redatelj i glavni akter filma “Funk YU”.

Do podneva, 25. siječnja 2024., svi zaintrigirani temom mogu posjetiti Ulule stranicu te donirati ovaj film.

“Funk YU” ekipu čine Franko Dujmić, redatelj i glavni protagonist filma; Tamara Babun i Matija Drniković, producenti iz produkcijske kuće Wolfgang&Dolly; direktor fotografije Frane Pamić, montažer Danijel Brlas te Lada Bonacci i Aleksandar Arsovski, zaduženi za autorska prava, rješavanje prava na glazbu i arhivski materijal.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.