PočetnaNajaveŠesto izdanje Arterije od 13. do 17. prosinca u Dokukinu KIC

Šesto izdanje Arterije od 13. do 17. prosinca u Dokukinu KIC

|

Šesto izdanje Arterije – tjedna filma o umjetnicima i umjetnicama, u zagrebačkom Dokukinu KIC od 13. do 17. prosinca donosi presjek aktualnih i nagrađivanih dokumentaraca o slavnim umjetničkim osobnostima.

U organizaciji Kulturno informativnog centra, zagrebačka publika premijerno će gledati filmsku posvetu majstorici psiholoških trilera i vitalnoj figuri queer povijesti Patriciji Highsmith, jezičnoj teroristici i jedinoj austrijskoj književnoj nobelovki Elfriede Jelinek, korejskom pioniru medijske umjetnosti Nam June Paiku, vizualni esej o utjecaju “Čarobnjaka iz Oza” na filmskog čarobnjaka Davida Lyncha, te portret legendarne glumice, pjevačice i modne ikone Jane Birkin koju je filmski oslikala podjednako legendarna francuska redateljica Agnès Varda.

Program u srijedu, 13. prosinca u 19 sati, otvara imaginarna biografija “Jane B. za Agnès V.” / “Jane B. for Agnes V.” / “Jane B. par Agnès V.” (1988) u kojoj se francuska redateljica Agnès Varda upušta u potragu za ženom koja se krije iza uloga slavne pjevačice, glumice, modne ikone i muze Sergea Gainsbourga.

U četvrtak, 14. prosinca u 19 sati, na rasporedu je “Voljeti Patriciju Highsmith” / “Loving Highsmith” (2022) Eve Vitije, temeljen na njezinim nedavno objavljenim dnevnicima. Nakon projekcije slijedi razgovor u kojem sudjeluju filmski kritičar Mario Kozina te kustosica i kritičarka Barbara Gregov.

Program od petka do nedjelje

U petak, 15. prosinca u 19 sati, u Dokukinu se prikazuje “Elfriede Jelinek – jezik pušten s lanca” / “Elfriede Jelinek – Language Unleashed” / “Elfriede Jelinek – die Sprache von der Leine lassen” (2022). Film Claudije Müller fokusira se na njezin umjetnički pristup jeziku – u pitanju je višeslojan i asocijativan filmski portret pun kontradikcija koji prisvaja jezičnu montažnu tehniku same Jelinek iz njene vlastite i intimne perspektive. Nakon projekcije slijedi razgovor u kojem sudjeluju znanstvenica, kritičarka i urednica Marija Ott Franolić, esejist/ica i kritičar/ka Ana Fazekaš i prevoditeljica Helen Sinković.

Subota, 16. prosinca, u znaku je jednog od najslavnijih azijskih umjetnika u 20. stoljeću i pionira medijske umjetnosti, Nam June Paika. U 19 sati “Nam June Paik: Mjesec je najstarija televizija” / “Nam June Paik: Moon Is the Oldest TV” (2023) Amande Kim vodi nas na donkihotovsko putovanje s čovjekom koji je revolucionarizirao upotrebu tehnologije kao umjetničkog platna te proročanski nagovijestio, kako fašističke tendencije, tako i međukulturno razumijevanje koje će proisteći iz međupovezanosti multiverzuma koji je današnji svijet. Nakon projekcije održat će se razgovor u kojem sudjeluju kustosi izložbe “Nam June Paik – In the Groove” koja je početkom godine održana u MSU-u Zagreb: Olga Majcen Linn i Dan Oki; multimedijalni umjetnik Ivan Marušić Klif te umjetnik i profesor Ivo Deković, bliski prijatelj i student Nam June Paika na Akademiji u Düsseldorfu.

Program će u nedjelju, 17. prosinca u 19 sati zaključiti vizualni esej “Lynch/Oz” (2022) Alexandrea O. Philippea, koji istražuje jednu od najintrigantnijih zagonetki u povijesti filma: dugovječnu simbiozu iskonske američke bajke “Čarobnjak iz Oza” (1939) i osebujne nadrealistične kinematografije Davida Lyncha. Nakon projekcije održat će se razgovor u kojem sudjeluju filmologinja Karla Lončar te komparatistica književnosti i anglistica Dunja Plazonja.

Selektorica programa je filmska kritičarka i voditeljica Dokukina KIC Dina Pokrajac.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.