PočetnaNajaveŠesto izdanje Arterije od 13. do 17. prosinca u Dokukinu KIC

Šesto izdanje Arterije od 13. do 17. prosinca u Dokukinu KIC

-

Šesto izdanje Arterije – tjedna filma o umjetnicima i umjetnicama, u zagrebačkom Dokukinu KIC od 13. do 17. prosinca donosi presjek aktualnih i nagrađivanih dokumentaraca o slavnim umjetničkim osobnostima.

U organizaciji Kulturno informativnog centra, zagrebačka publika premijerno će gledati filmsku posvetu majstorici psiholoških trilera i vitalnoj figuri queer povijesti Patriciji Highsmith, jezičnoj teroristici i jedinoj austrijskoj književnoj nobelovki Elfriede Jelinek, korejskom pioniru medijske umjetnosti Nam June Paiku, vizualni esej o utjecaju “Čarobnjaka iz Oza” na filmskog čarobnjaka Davida Lyncha, te portret legendarne glumice, pjevačice i modne ikone Jane Birkin koju je filmski oslikala podjednako legendarna francuska redateljica Agnès Varda.

Program u srijedu, 13. prosinca u 19 sati, otvara imaginarna biografija “Jane B. za Agnès V.” / “Jane B. for Agnes V.” / “Jane B. par Agnès V.” (1988) u kojoj se francuska redateljica Agnès Varda upušta u potragu za ženom koja se krije iza uloga slavne pjevačice, glumice, modne ikone i muze Sergea Gainsbourga.

U četvrtak, 14. prosinca u 19 sati, na rasporedu je “Voljeti Patriciju Highsmith” / “Loving Highsmith” (2022) Eve Vitije, temeljen na njezinim nedavno objavljenim dnevnicima. Nakon projekcije slijedi razgovor u kojem sudjeluju filmski kritičar Mario Kozina te kustosica i kritičarka Barbara Gregov.

Program od petka do nedjelje

U petak, 15. prosinca u 19 sati, u Dokukinu se prikazuje “Elfriede Jelinek – jezik pušten s lanca” / “Elfriede Jelinek – Language Unleashed” / “Elfriede Jelinek – die Sprache von der Leine lassen” (2022). Film Claudije Müller fokusira se na njezin umjetnički pristup jeziku – u pitanju je višeslojan i asocijativan filmski portret pun kontradikcija koji prisvaja jezičnu montažnu tehniku same Jelinek iz njene vlastite i intimne perspektive. Nakon projekcije slijedi razgovor u kojem sudjeluju znanstvenica, kritičarka i urednica Marija Ott Franolić, esejist/ica i kritičar/ka Ana Fazekaš i prevoditeljica Helen Sinković.

Subota, 16. prosinca, u znaku je jednog od najslavnijih azijskih umjetnika u 20. stoljeću i pionira medijske umjetnosti, Nam June Paika. U 19 sati “Nam June Paik: Mjesec je najstarija televizija” / “Nam June Paik: Moon Is the Oldest TV” (2023) Amande Kim vodi nas na donkihotovsko putovanje s čovjekom koji je revolucionarizirao upotrebu tehnologije kao umjetničkog platna te proročanski nagovijestio, kako fašističke tendencije, tako i međukulturno razumijevanje koje će proisteći iz međupovezanosti multiverzuma koji je današnji svijet. Nakon projekcije održat će se razgovor u kojem sudjeluju kustosi izložbe “Nam June Paik – In the Groove” koja je početkom godine održana u MSU-u Zagreb: Olga Majcen Linn i Dan Oki; multimedijalni umjetnik Ivan Marušić Klif te umjetnik i profesor Ivo Deković, bliski prijatelj i student Nam June Paika na Akademiji u Düsseldorfu.

Program će u nedjelju, 17. prosinca u 19 sati zaključiti vizualni esej “Lynch/Oz” (2022) Alexandrea O. Philippea, koji istražuje jednu od najintrigantnijih zagonetki u povijesti filma: dugovječnu simbiozu iskonske američke bajke “Čarobnjak iz Oza” (1939) i osebujne nadrealistične kinematografije Davida Lyncha. Nakon projekcije održat će se razgovor u kojem sudjeluju filmologinja Karla Lončar te komparatistica književnosti i anglistica Dunja Plazonja.

Selektorica programa je filmska kritičarka i voditeljica Dokukina KIC Dina Pokrajac.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.

U KIC-u ciklus filmova posvećen Martinu Semenčiću

U zagrebačkom Kulturno informativnom centru (KIC) bit će prikazan kratki ciklus "Sjećanje na Martina Semenčića".

72. BAFTA: “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova najbolji britanski dokumentarac 2023. godine

"20 dana u Mariupolju" / "20 Days in Mariupol" (2023) Mstislava Černova najbolji je britanski dokumentarac 2023. godine.

Projekcija filma “Sjeveroistočni vjetrovi” uz gostovanje redatelja Nikoloza Bežanišvilija

Dokumentarac "Sjeveroistočni vjetrovi" autora Nikoloza Bežanišvilija bit će prikazan 22. i 23. veljače u Zagrebu i Puli, uz prisustvo autora.

“Bobi Wine: Narodni predsjednik” – U ime kralja i naroda

Snimke iz "Bobi Wine: Narodni predsjednik" nerijetko su šokantne, sirove, izuzetno frustrirajuće iz ove naše europske demokratske pozicije.

Dokukino KIC: Ciklus filmova o turbulentnoj čileanskoj političkoj povijesti

U zagrebačkom Dokukinu KIC prikazat će se ciklus filmova o turbulentnoj čileanskoj političkoj poviješću.