PočetnaVijestiU riječkom Art-kinu sinoć otvoren 10. STIFF

U riječkom Art-kinu sinoć otvoren 10. STIFF

-

U riječkom Art-kinu u organizaciji Filmaktiva i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci, sinoć je otvoren jubilarni, 10. STIFF – Međunarodni studentski filmski festival. Otvorili su ga Slobodanka Mišković, ravnateljica Art-kina; Marta Žuvić, prorektorica za studije, studente i osiguranje kvalitete Sveučilišta u Rijeci; Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije te Maša Drndić, umjetnička direktorica i selektorica STIFF-a.

Slobodanka Mišković pozdravila je okupljene i izrazila zadovoljstvo što je Art-kino domaćin STIFF-a i mjesto koje okuplja mlade ljude. Istaknula je kako ovaj festival svjedoči o budućnosti filma i kulture u Rijeci time što studenti, koji ga iz godine u godinu grade, pripovijedaju na novi način kroz svoje radove i posjećuju. Istaknula je i da ovakvim događajima kino postaje institucija kakva bi svaka trebala biti – mjesto susreta i suradnje.

Marta Žuvić zaključila je kako STIFF dokazuje da je Sveučilište u Rijeci drugačije mjesto za studiranje i za život zato što, osim akademskog uspjeha, potiče i kulturni i društveni angažman. Zahvalila se Studentskom kulturnom centru, njegovoj voditeljici Jani Ažić i studentima na dobroj organizaciji i još boljem sadržaju te Art-kinu i Filmaktivu.

Sonja Šišić pohvaljuje STIFF-ov duh kreativnosti i inovativnosti te ističe da je Županija posebno sretna što podupire mlade ljude iz Rijeke i Hrvatske, a i inozemne studente. Čestitala je svima koji su stvarali 10. STIFF.

Maša Drndić osvrnula se na proteklih deset godina koje je obilježilo 450 prekrasnih filmova, pedeset dodijeljenih nagrada, sedam multimedijalnih izložbi i sve to uz puno gostiju i dobru zabavu – na desetljeće najboljih studentskih filmova.

Početak programa

Program je započeo prikazivanjem triju filmova pod krovnim nazivom “Odstupanja” / “Abberations” od sveukupno 650 prijavljenih i četrdeset odabranih. Ova kategorija simbolički je prikaz mijena koje su nas zatekle u prošlom desetljeću i ljudskih reakcija na njih, od kojih je jedna i ustrajnost. Odstupanja su pozvala publiku da se okušaju u drugačijem pristupu, u pogledu iz daljine koji odvaja od problema, a povezuje s okolinom. Prikazane filmove potpisuju redatelji iz Rusije, Mađarske i Slovačke.

Program je nastavljen u 21 sat u galeriji SKC gdje je otvorena izložba “Démodé” selektorskog tima u sastavu Katarina Erak, Ema Puceković, Toni Buškulić, Dominik Višnjić i Katarina Kožul pod mentorstvom Elene Apostolovski čija je tematika u skladu sa slavljem STIFF “Dekade” – prolaznost i mijene kroz proteklo desetljeće te neke od situacija i pitanja koja kroz godine postaju sve naglašenija.

Slavlje desetogodišnjice rada i mašte studenata na području umjetnosti i kulture nastavlja se do 26. studenog uz bogat program u Art-kinu i Galeriji SKC kroz izložbe, radionice i diskusije, a u subotu 25. studenog očekuje se i after party u klubu “Nemo” uz Luku Barbića (TBF, Banana zvuk).

Ulaz na programe 10. STIFF-a slobodan je za sve posjetitelje.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.

U KIC-u ciklus filmova posvećen Martinu Semenčiću

U zagrebačkom Kulturno informativnom centru (KIC) bit će prikazan kratki ciklus "Sjećanje na Martina Semenčića".

72. BAFTA: “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova najbolji britanski dokumentarac 2023. godine

"20 dana u Mariupolju" / "20 Days in Mariupol" (2023) Mstislava Černova najbolji je britanski dokumentarac 2023. godine.

Projekcija filma “Sjeveroistočni vjetrovi” uz gostovanje redatelja Nikoloza Bežanišvilija

Dokumentarac "Sjeveroistočni vjetrovi" autora Nikoloza Bežanišvilija bit će prikazan 22. i 23. veljače u Zagrebu i Puli, uz prisustvo autora.

“Bobi Wine: Narodni predsjednik” – U ime kralja i naroda

Snimke iz "Bobi Wine: Narodni predsjednik" nerijetko su šokantne, sirove, izuzetno frustrirajuće iz ove naše europske demokratske pozicije.

Dokukino KIC: Ciklus filmova o turbulentnoj čileanskoj političkoj povijesti

U zagrebačkom Dokukinu KIC prikazat će se ciklus filmova o turbulentnoj čileanskoj političkoj poviješću.