PočetnaVijestiJavni poziv filmašima za nagradu Oktavijan

Javni poziv filmašima za nagradu Oktavijan

|

Hrvatsko društvo filmskih kritičara po 32. put organizira dodjelu nagrade Oktavijan, filmsku nagradu koja kontinuirano prati cjelokupnu domaću kinematografiju. Iz HDFK-a pozivaju sve filmske autore i produkcijske kuće da prijave svoje filmove za nagradu, putem sljedećeg obrasca.

Sve prijavljene filmove će odgledati i ocijeniti deseteročlana selekcijska skupina HDFK-a, a potom će deset najboljih filmova po svakoj kategoriji ocjenjivati preostali, unaprijed prijavljeni, članovi Društva. Filmovi u svim kategorijama ocjenjuju se ocjenom od 1 (jedan) do 5 (pet) putem glasačkog listića s popisom svih filmova u konkurenciji, a potom se izračunava prosječna ocjena. Film s najvišom prosječnom ocjenom dobitnik je Oktavijana, s tim da ta ocjena ne smije biti niža od 3,50. Da bi se Oktavijan mogao dodijeliti u svakoj pojedinačnoj kategoriji, treba glasovati najmanje deset (10) kritičara. Ocjene se objavljuju na službenim mrežnim stranicama Društva www.hdfk.hr i ZonaFilma.com.

Ocjene će biti javno objavljene prilikom svečane dodjele nagrada autorima najboljih filmova početkom 2024. godine. Proces prijava filmova trajat će do 30. studenog 2023.

Filmovi koji konkuriraju za godišnju nagradu Oktavijan su svi hrvatski premijerno i javno prikazani tijekom 2023. godine, od 1. siječnja do 31. prosinca.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

20. ZagrebDox: “KIX” – Od palivraga do palikuće

"KIX" (2024) je sniman desetak godina pa glavnoga junaka, Budimpeštanca Sandora zvanoga Šanji, pratimo od njegove osme do osamnaeste godine.

Lucija Brkić: “Sustav odbacuje ljude kojima je potrebna pomoć”

Mlada pulska autorica Lucija Brkić na 20. ZagrebDoxu je predstavila svoj novi film, studentski "U tranzitu" (ADU, 2024.).

20. ZagrebDox: “Četiri kćeri” – Radikalizacija u prikrajku

Film "Četiri kćeri" (2023) tuniške redateljice Kaouther pokazuje da su procesi radikalizacije svakog tipa identični.

20. ZagrebDox: “Zastoj” – S ekvidistance

Vrednost filma "Zastoj" (2023) kao dokumenta pandemije koronavirusa, moći ćemo da utvrdimo tek kada zagazimo u neko sledeće vanredno stanje.

20. ZagrebDox: “Tijelo” – Naša utjelovljenja

"Tijelo" (2023) Petre Seliškar možemo promatrati kao prototip adekvatnog tretmana protagonistica u osjetljivim situacijama.

20. ZagrebDox: “Jedina zemlja” – Borba filmskim sredstvima

"Jedina zemlja" dokumentira nasilno preseljenje i uništavanje palestinskih naselja, otimanje zemlje, kao i ciljano naseljavanja Izraelaca.

20. ZagrebDox: “Naša djeca” – Dojmljivo razotkrivena intima

"Naša djeca" (2024) Silvestra Kolbasa nisu samo strukturalno nego i psihološki složeno djelo u kojem se izmjenjuju različite emocije.

20. ZagrebDox: “Vilinski vrt” – Romantici i drugi autsajderi

Povezujući plejadu egzistencijalno pogubljenih pojedinaca, "Vilinski vrt" ipak ne nudi uvid u razrješenje unutarnjih i vanjskih konflikata.

20. ZagrebDox: “Četiri kćeri” najbolji međunarodni dokumentarac, “KIX” naj-regionalni

Jučer smo doznali pobjednike jubilarnog, 20. ZagrebDoxa (14.4. - 21.4.).

20. ZagrebDox: “1001 noć” – Je li ovo san?

Redateljski prvenac producentice Ree Rajčić - "1001 noć" (Eclectica, 2023.), premijerno je prikazan u natjecateljskom programu 48. TIFF-a.