PočetnaIntervjuiElvis Lenić: "Ovo mi je definitivno najznačajnija nagrada u dosadašnjoj karijeri"

Elvis Lenić: “Ovo mi je definitivno najznačajnija nagrada u dosadašnjoj karijeri”

-

Prije nekoliko dana završio je 27. Međunarodni festival dokumentarnog filma Ji.hlava (24. – 29.10.). I dobro, što je tu neobično, mogli biste pitati. Pa, ništa, samo je glavnu nagradu u međunarodnom programu osvojio hrvatski film “Brod” (Kinematograf, 2023.) Elvisa Lenića. Zasigurno najveću za hrvatsku dokumentaristiku ove godine, jednu od najvećih od hrvatske samostalnosti i prvu takvu hrvatsku na češkom festivalu u posljednjih sedamnaest godina. Čeprkajući po dostupnoj arhivi, dakle, “Brod” je prvi hrvatski dokumentarac u posljednjih sedamnaest godina koji je došao do glavne nagrade u programu “Opus Bonum”, a vjerojatno – neka nas ispravi upućeniji pojedinac ili pojedinka, jer do takvih podataka nismo uspjeli doći – i u cjelokupnoj povijesti ovog doku-festivalskog majora.

Podsjetimo, žiri (Dominique Auvray, Francuska; Michael Renov, SAD; Adéla Komrzý, Češka; Christopher Small, Ujedinjeno Kraljevstvo; i Una Gunjak, BiH) je svoju odluku obrazložio sljedećim riječima: “Za impresivnu, temeljito razrađenu i vizualno zadivljujuću priču o hrvatskom brodogradilištu čiji uspon i pad odražavaju političku sudbinu bivše Jugoslavije.”

Dokumentarac je svjetsku premijeru doživio na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, dok je međunarodnu ostvario na Ji.hlavi. Za scenarij, režiju i fotografiju “Broda” bio je odgovoran Elvis Lenić, za montažu Matija Debeljuh, a oblikovanje zvuka Bojan Kondres. Producentica filma je Dijana Cetina Mlađenović ispred Kinematografa.

“Ovo mi je definitivno najznačajnija nagrada u dosadašnjoj karijeri, stižu mi čestitke od brojnih poznanika i nekih dragih kolega. Za sve nas koji se bavimo dokumentarnim filmom, već samo sudjelovanje u glavnoj konkurenciji festivala poput Ji.hlave veliki je uspjeh, a o nagradama uglavnom ne razmišljamo. Kao što znate, dosta hrvatskih filmova u zadnje vrijeme uspijeva doći u konkurenciju ovakvih festivala i to je, naravno, super. Mene je zatekao festivalski poziv večer uoči planiranog povratka kući. Rekli su mi da bih trebao ostati na ceremoniji dodjele nagrada. Nakon tog poziva postalo je vrlo očito da je film nešto osvojio, ali glavnu nagradu festivala ipak nisam očekivao”, za naš je portal rekao redatelj Elvis Lenić, kojeg smo zamolili i da publici koja film još nije vidjela, ukratko kaže pokoju rečenicu o radnji dokumentarca:

“Film ‘Brod’ bavi se sudbinom propalog pulskog brodogradilišta ‘Uljanik’, ispričanoj iz perspektive bivših radnika. Oni se u filmu ne vide, čuju se samo njihove emotivne izjave i glasni prosvjedi, dok vizualni dio dokumentarca čine prizori napuštenog brodogradilišta u sadašnjosti. Pred gledateljevim očima nižu se prizori napuštenih radionica, zaustavljenih dizalica, zahrđalih metalnih konstrukcija i drugih postapokaliptičnih elemenata. Osnovna ideja filma je suprotstavljanje vizualnog koje asocira na smrt, i zvučnog koje asocira na život; odnosno Tanatosa slike i Erosa zvuka.”

Elvisa smo pitali i daljnjim festivalskim planovima i najvažnije – kada će “Brod” moći pogledati i šira hrvatska publika.

“O festivalskom životu filma brine producentica Dijana Cetina Mlađenović; nastavljamo s prijavama na međunarodne festivale, a očekujemo da će nam ova nagrada iz Jihlave dosta pomoći u tome. Dokumentarac će se na domaćim festivalima prikazivati tijekom iduće godine, nakon čega ćemo pokušati organizirati i distribuciju filma u nezavisnoj Kino mreži”, rekao je za kraj našeg kratkog razgovora Elvis Lenić.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

AI i virtualni svjetovi u Dokukinu KIC

U zagrebačko Dokukino KIC dolazi novi ciklus dokumentaraca "AI i virtualni svjetovi", koji istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije.

Večeras u Sinju dokumentarac o ratnoj fotografkinji Lee Miller

Večeras na platno sinjske Palacine dolazi dokumentarac "Uhvatiti Lee Miller" / "Capturing Lee Miller" (2020) redateljice Terese Griffiths.

Tri nagrade za hrvatske dokumentarce na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió

Tri nagrade osvojili su hrvatski dokumentarci na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió.

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Korijen” Dore Fodor

U Zagrebu se od 24. do 26. studenog održavala 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“Nakon svadbe” Mateja Kľúčika najbolji dokumentarni film 10. STIFF-a

"Nakon svadbe" (2022) slovačkog redatelja Mateja Kľúčika proglašen je najboljim dokumentarnim filmom 10. STIFF-a.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.