PočetnaVijestiNagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu "Braća Musemić"

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

|

Posljednjeg dana 6. Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), održanog od 8. do 12. rujna u Sarajevu, odabrani su najbolji dokumentarci i dodijeljena priznanja, a Nagrada publike objavljena je naknadno jer u selekciju ulaze svi prikazani filmovi.

Uvjerljivo najveći broj glasova i ocjenu 4,89 osvojio je film iz selekcije “AJB Prikazuje”, “Braća Musemić” (2023) domaćih bh. autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića. Dokumentarac je inspriran braćom MusemićVahidinom i Husrefom, golgeterima i legendama Nogometnog kluba Sarajevo.

“Zahvaljujemo se publici jer Nagrada publike je najvažnija nagrada. Također se zahvaljujemo obitelji Musemić što su nam bili podrška tijekom snimanja filma, a bilo je i veliko zadovoljstvo raditi s ekipom Al Jazeere”, kazao je sportski novinar i autor filma Edin Isanović.

Redatelj Nihad Ušanović također je zahvalio publici na nagradi i dodao: “Nismo razmišljali o nagradama i prilikom snimanja naš cilj je bio da priču o braći Musemić i njihovoj obitelji pokažemo na drugačiji način, a nadamo se da smo u tome uspjeli. Zadovoljstvo je bilo raditi priču i arhivirati nešto što se tiče sporta i velikih zvijezda kao što su braća Musemić, jer u odnosu na sportske reportaže, imali smo drugačiji pristup te smo dokumentaristički uspjeli doći do materijala. Ono što zabilježimo ostaje za sva vremena, a imali smo sreću da posljednje dane života Vahidina zabilježimo i to ostaje u amanet generacijama”, zaključio je Ušanović.

Braća Musemić su s NK Sarajevo osvojila naslov prvaka Jugoslavije, a njihova simbioza s bordo ekipom traje dugi niz godina. Priča počinje u njihovom rodnom gradiću Janji, na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, u Semberiji koja je iznjedrila brojne svjetski poznate nogometaše poput Save Miloševića, Admira Smajića i Luke Jovića. Ovo je priča i o njihovom djetinjstvu na obalama Drine i Janje, talentu, posvećenosti uspjehu te Semberiji, inspiraciji, ali najviše o ljubavi prema nogometu.

Proglašenjem i dodjelom Nagrade publike završeno je ovogodišnje izdanje AJB DOC-a.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.