PočetnaVijestiNagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu "Braća Musemić"

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

-

Posljednjeg dana 6. Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), održanog od 8. do 12. rujna u Sarajevu, odabrani su najbolji dokumentarci i dodijeljena priznanja, a Nagrada publike objavljena je naknadno jer u selekciju ulaze svi prikazani filmovi.

Uvjerljivo najveći broj glasova i ocjenu 4,89 osvojio je film iz selekcije “AJB Prikazuje”, “Braća Musemić” (2023) domaćih bh. autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića. Dokumentarac je inspriran braćom MusemićVahidinom i Husrefom, golgeterima i legendama Nogometnog kluba Sarajevo.

“Zahvaljujemo se publici jer Nagrada publike je najvažnija nagrada. Također se zahvaljujemo obitelji Musemić što su nam bili podrška tijekom snimanja filma, a bilo je i veliko zadovoljstvo raditi s ekipom Al Jazeere”, kazao je sportski novinar i autor filma Edin Isanović.

Redatelj Nihad Ušanović također je zahvalio publici na nagradi i dodao: “Nismo razmišljali o nagradama i prilikom snimanja naš cilj je bio da priču o braći Musemić i njihovoj obitelji pokažemo na drugačiji način, a nadamo se da smo u tome uspjeli. Zadovoljstvo je bilo raditi priču i arhivirati nešto što se tiče sporta i velikih zvijezda kao što su braća Musemić, jer u odnosu na sportske reportaže, imali smo drugačiji pristup te smo dokumentaristički uspjeli doći do materijala. Ono što zabilježimo ostaje za sva vremena, a imali smo sreću da posljednje dane života Vahidina zabilježimo i to ostaje u amanet generacijama”, zaključio je Ušanović.

Braća Musemić su s NK Sarajevo osvojila naslov prvaka Jugoslavije, a njihova simbioza s bordo ekipom traje dugi niz godina. Priča počinje u njihovom rodnom gradiću Janji, na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, u Semberiji koja je iznjedrila brojne svjetski poznate nogometaše poput Save Miloševića, Admira Smajića i Luke Jovića. Ovo je priča i o njihovom djetinjstvu na obalama Drine i Janje, talentu, posvećenosti uspjehu te Semberiji, inspiraciji, ali najviše o ljubavi prema nogometu.

Proglašenjem i dodjelom Nagrade publike završeno je ovogodišnje izdanje AJB DOC-a.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka pogledalo više od pet tisuća gledatelja

Dokumentarac "El Shatt – nacrt za utopiju" (KOMPOT /...