PočetnaVijesti"dokoordinacija": Stvara se nova dokumentaristička komunikacijska platforma

“dokoordinacija”: Stvara se nova dokumentaristička komunikacijska platforma

-

Sutra (srijeda, 5. srpnja u 18 sati) će se u dvorani Društva hrvatskih filmskih redatelja (Zagreb, Boškovićeva 23) održati “dokoordinacija”, inicijalni sastanak filmskih profesionalki/aca svih struka iz svih društava (HRUP, HDFD, HFS, DHFR, HFM itd.), koji sebe smatraju dokumentaristicama/ima. Cilj je formiranje nove komunikacijske platforme koja bi okupljala te filmaše i zatim se bavila važnim pitanjima za njihov rad i javno djelovanje.

Takvu organizaciju je prije nekoliko godina pokrenula filmska zajednica u Srbiji – Udruženje dokumentarista Srbije (DOKSRBIJA), a kao uzor organizatori navode i austrijske kolege u dok.at-u.

Što se tiče slične hrvatske inicijative, “dokoordinacija” svoje djelovanje zasad zadržava na savjetodavnom djelovanju, kako bi se zainteresirani mogli orijentirati. Neke od tema koje bi se problematizirale na sastanku, a tiču se struke, bile bi: dokumentarni filmovi i program HRT-a, umrežavanje dokumentarnih festivala u Hrvatskoj i regiji i pristup te vidljivost dokumentarnih filmova na lokalnim festivalima, gledanost i uspješnost dokumentarnih filmova odnosno pitanje distribucije, pristup arhivskoj građi i suradnja s arhivima (audiovizualnim i ostalim), autorska prava u kontekstu dokumentarnih filmova itd.

Za sve koji su spriječeni fizički prisustvovati bit će osigurano pridruživanje putem zoom/skype/meet aplikacija, uz prethodnu prijavu na mail koordinatora ove inicijative, producenta Tibora Kesera: [email protected].


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.

Marina Kožul: “I dalje su rijetke prilike za susrete s nenarativnim filmom”

Selektorica Marina Kožul za naš portal najavljuje 19. Festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS (27. - 30.9.).

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.