PočetnaVijestiPlatforma "Za K.R.U.H." poziva na potpisivanje i širenje Kodeksa za pošteno plaćen rad u kulturi

Platforma “Za K.R.U.H.” poziva na potpisivanje i širenje Kodeksa za pošteno plaćen rad u kulturi

|

Platforma za radne uvjete u kulturi “Za K.R.U.H.” na platformi change.org pokrenula je prikupljanje potpisa podrške s ciljem njegove postupne, ali cjelovite primjene u polju kulture i umjetnosti u Hrvatskoj. Kodeks je dosad potpisalo petstotinjak kulturnih radnica i radnika, umjetnica i umjetnika, članova i zaposlenika udruga koje djeluju u kulturi, strukovnih udruga, predstavnika i zaposlenika ustanova u kulturi te drugih podupiratelja.

“Kodeks prakse: Za pošteno plaćeni rad u kulturi” razmatra načelo pravedne naknade za sve vrste umjetničkog i kulturnog rada i tipove zaposlenja te predstavlja prvi korak ka pravednijoj kulturnoj proizvodnji i distribuciji. Otvoren je dokument koji pokriva široki raspon tema, od javnih potreba u kulturi do samoregulacije polja, a glavna mu je postavka da pravo na poštenu naknadu postane uređeno pravo i obaveza svakoga tko sudjeluje u kulturnoj proizvodnji, neovisno o vrsti rada i tipu zaposlenja. Princip pravedne ili fer naknade prije svega predstavlja ono najosnovnije – plaćen rad, i to prema cijeni određenoj pojedinim strukovnim cjenicima (ukoliko oni postoje, a potiče se i njihovo nastajanje gdje ne postoje) te podvlači najosnovnije korake u regulaciji polja kao što su unaprijed potpisan ugovor kojim se reguliraju i ostali radni uvjeti – dinamika rada, potrebno radno vrijeme, dinamika isplate, mogućnost odgode itd.

Širenjem načela postavljenih Kodeksom, njegovim potpisivanjem i diseminacijom, sve koji stoje iza kulturne proizvodnje, potplaćenog i nezaštićenog rada, iza brojeva, statistika i mjera, poziva se na korak prema (pre)vrednovanju vlastitog rada, prema otvaranju i zastupanju teme rada u kulturi u široj javnosti i sveobuhvatnoj zajedničkoj borbi za promjene.

Jedan je od ciljeva ove kampanje implementacija načela Kodeks u javne dokumente (prije svega javne pozive u kulturi) i institucije, slijedom dugoročnog zalaganja platforme “Za K.R.U.H.” za kulturu kao javno dobro. Kampanja je također i opći poziv na osnaživanje i samoregulaciju svima koji djeluju u polju kulture.

Tekst Kodeksa prakse: Za pošteno plaćeni rad u kulturi nalazi se , a online peticija na https://www.change.org/p/za-kruh-za-kodeks-for-bread-for-the-code.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.

Karla Crnčević: “Zajednica iz ‘Zemlje za nas’ funkcionira kao sigurno mjesto”

Redateljica Karla Crnčević porazgovarala je s nama prije skorašnje premijere svog filma "Zemlja za nas" (Zagreb film, 2024.).

Jučer otvoren 17. Subversive Festival

U zagrebačkom kinu Kinoteka jučer je otvoreno sedamnaesto izdanje Subversive Festivala.

Projekcija “El Shatt – nacrt za utopiju” u Hrvatskom državnom arhivu

U Hrvatskom državnom arhivu, 23. svibnja u 18 sati, bit će prikazan film "El Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka.

Otvorene prijave za 18. DORF

Otvorene su prijave za osamnaesto izdanje Festivala dokumentarnog rock filma DORF.

Dina Pokrajac: “Život bez kapitalizma itekako je moguć”

Direktorica i selektorica programa Subversive Film Festivala, Dina Pokrajac za naš portal najavljuje njegovo sedamnaesto izdanje.

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".