PočetnaVijestiPlatforma "Za K.R.U.H." poziva na potpisivanje i širenje Kodeksa za pošteno plaćen...

Platforma “Za K.R.U.H.” poziva na potpisivanje i širenje Kodeksa za pošteno plaćen rad u kulturi

-

Platforma za radne uvjete u kulturi “Za K.R.U.H.” na platformi change.org pokrenula je prikupljanje potpisa podrške “Kodeksu prakse: Za pošteno plaćeni rad u kulturi” s ciljem njegove postupne, ali cjelovite primjene u polju kulture i umjetnosti u Hrvatskoj. Kodeks je dosad potpisalo petstotinjak kulturnih radnica i radnika, umjetnica i umjetnika, članova i zaposlenika udruga koje djeluju u kulturi, strukovnih udruga, predstavnika i zaposlenika ustanova u kulturi te drugih podupiratelja.

“Kodeks prakse: Za pošteno plaćeni rad u kulturi” razmatra načelo pravedne naknade za sve vrste umjetničkog i kulturnog rada i tipove zaposlenja te predstavlja prvi korak ka pravednijoj kulturnoj proizvodnji i distribuciji. Otvoren je dokument koji pokriva široki raspon tema, od javnih potreba u kulturi do samoregulacije polja, a glavna mu je postavka da pravo na poštenu naknadu postane uređeno pravo i obaveza svakoga tko sudjeluje u kulturnoj proizvodnji, neovisno o vrsti rada i tipu zaposlenja. Princip pravedne ili fer naknade prije svega predstavlja ono najosnovnije – plaćen rad, i to prema cijeni određenoj pojedinim strukovnim cjenicima (ukoliko oni postoje, a potiče se i njihovo nastajanje gdje ne postoje) te podvlači najosnovnije korake u regulaciji polja kao što su unaprijed potpisan ugovor kojim se reguliraju i ostali radni uvjeti – dinamika rada, potrebno radno vrijeme, dinamika isplate, mogućnost odgode itd.

Širenjem načela postavljenih Kodeksom, njegovim potpisivanjem i diseminacijom, sve koji stoje iza kulturne proizvodnje, potplaćenog i nezaštićenog rada, iza brojeva, statistika i mjera, poziva se na korak prema (pre)vrednovanju vlastitog rada, prema otvaranju i zastupanju teme rada u kulturi u široj javnosti i sveobuhvatnoj zajedničkoj borbi za promjene.

Jedan je od ciljeva ove kampanje implementacija načela Kodeks u javne dokumente (prije svega javne pozive u kulturi) i institucije, slijedom dugoročnog zalaganja platforme “Za K.R.U.H.” za kulturu kao javno dobro. Kampanja je također i opći poziv na osnaživanje i samoregulaciju svima koji djeluju u polju kulture.

Tekst Kodeksa prakse: Za pošteno plaćeni rad u kulturi nalazi se na poveznici, a online peticija na https://www.change.org/p/za-kruh-za-kodeks-for-bread-for-the-code.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka pogledalo više od pet tisuća gledatelja

Dokumentarac "El Shatt – nacrt za utopiju" (KOMPOT /...