PočetnaEsejiProzori"Chanoyu" - Ceremonije otuđenja

“Chanoyu” – Ceremonije otuđenja

-

“Tko gleda izvana, može se doista začuditi tome što je, prividno, mnogo buke ni oko čega. ‘Kakve li bure u šalici čaja!’ – reći će. Ali kad razmotrimo kako je, na kraju krajeva, malena šalica ljudskoga užitka, kako se često prelije od suza, kako se lako iskapljuje, do dna, zbog naše neutažive žeđi za beskrajnošću, nećemo prekoravati sami sebe što tako veličamo čajnu šalicu.”

– Kakuzo Okakura, “Knjiga o čaju”

U slavnoj japanskoj čajnoj ceremoniji, ispijanje čaja postaje dio budističkog rituala kojim se slavi moć sadašnjeg trenutka i ljepota malenih gesti svakodnevice. Kroz sudjelovanje u nečemu naizgled jednostavnom, čajna ceremonija svojim sudionicima pruža priliku uroniti u kontemplaciju i doživjeti osjećaj jedinstva i uzvišenosti, ali istovremeno i duboke prisutnosti u trenutnom okruženju. Ovaj je ritual na Zapadu najslavnije predstavila “Knjiga o čaju” japanskog autora Kakuza Okakure, koju je ovaj napisao na engleskom jeziku za vrijeme boravka u Americi, te objavio davne 1906. godine, želeći kulturi drukčijeg svjetonazora približiti umjetnost, filozofiju i običaje Dalekog istoka. Knjigu je na hrvatski prvi put preveo Marko Grčić, a objavljena je 1983. u biblioteci “Zora” Grafičkog zavoda Hrvatske. Iste godine u Ljubljani umjetnički dvojac Sanja Iveković i Dalibor Martinis snimaju jedanaestominutni video naziva “Chanoyu” (Video CD’83, 1983.) u kojem kao međunaslove koriste upravo ulomke iz originalnog engleskog teksta Okakurine “Knjige o čaju”, spajajući ih s vrlo zapadnjačkom situacijom u kojoj muškarac i žena ispijaju čaj pred upaljenim televizorom, popunjenog dokumentarnim prizorima nasilja.

Iveković i Martinis djelovali su zajedno u razdoblju od 1973. do 1992., fokusirajući se na društveno-politička pitanja i fenomene. U videoradu “Chanoyu” dvojac postavlja muškarca i ženu u tipično zapadnjačku ceremoniju otuđenosti, gdje se trenutak bliskosti pretvara u ispijanje pića pred upaljenim televizorom. Poetski stihovi iz “Knjige o čaju” postaju svojevrsni ironijski komentar o nemoći protagonista pri ovladavanju vlastitim emocijama i pronalasku zadovoljstva u trenutku, pa umjesto toga posežu za pasivnom agresijom koja kulminira ženinim namjernim prolijevanjem čaja po muškarcu. Situacija ujedno služi kao komentar često površne zapadnjačke konzumacije istočnjačkih ideja, koje bivaju iskorištene kao jednokratni naputci za samopomoć. U tom je smislu “Chanoyu” izrazito duhovit, precizno pogađajući metu razotkrivanja svekolike površnosti uglađenih malograđanskih rituala, ispod koji se skriva bura agresije i zamjeranja. No, rad Iveković i Martinisa ne idealizira istočnjačku mirnoću već je jednostavno koristi za ironijski komentar naših vlastitih ceremonija, kojima se ovjeravaju simboličke pozicije ispražnjene od stvarnog sadržaja te prikriva permanentna otuđenost i sveprisutno nasilje.

Na formalnoj je razini video realiziran korištenjem niza neobično kadriranih bližih planova, čija kompozicija očuđuje svakodnevnost situacije. Svi se predmeti poput šalica, čajnika i pepeljare preobražavaju u simbolički napregnute objekte, jer se prikazuju u detalju i dužim bližim planovima s čestom uporabom gornjeg rakursa. Time se cjelina radikalno fragmentira i odmiče od cjelovitog, nekritičkog prikaza u kojem je moguće ispričati priču po želji njenih aktera. Umjesto toga, u ovoj čajnoj ceremoniji protagonistima je oduzeto pravo na koherenciju te je filmskim postupkom fragmentacije i usporavanja vremena, odnosno stilizacijom zvuka, raskrinkana ispraznost svakog intimnog okupljanja pred varljivim svjetlom televizijskog ekrana. Upravo se četvrtasta kutija u svijet nadaje kao jedina konstanta neiskorjenjivih malograđanskih obreda skvičećeg porculana. Oni koji ga prinose ustima, u čaju utapaju sve prisilno neizrečeno, kontrolirano i sublimirano, koliko god farbajući fasadu mirne i staložene nutrine, poput ruke kojom se prima ručka šalice s vrućim napitkom.

“Chanoyu”

  • Režija: Sanja Iveković i Dalibor Martinis
  • Kamera: Samo Podobnik i Mark Deu
  • Montaža: Ana Zupančič
  • Produkcija: Video CD’83
  • Godina proizvodnje: 1983.
  • Trajanje: 11 minuta


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.