PočetnaVijesti32. Dani hrvatskog filma od 15. do 21. svibnja u zagrebačkom SC-u

32. Dani hrvatskog filma od 15. do 21. svibnja u zagrebačkom SC-u

-

Ovogodišnje, 32. izdanje Dana hrvatskog filma, tradicionalnog festivala najboljih animiranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, namjenskih te kratkih i srednjometražnih igranih filmova održat će se od 15. do 21. svibnja u zagrebačkom Studentskom centru, Savska 25. Ulaz na sve programe je besplatan.

Ove godine na adresu Dana pristiglo je 147 filmskih naslova, a u službenoj konkurenciji za brojne nagrade i priznanja prema odabiru selektora natjecat će se njih 67. U kategoriji animiranog filma Bruno Razum odabrao je trinaest naslova, u kategoriji dokumentarnog filma Ivana Marinić Kragić odabrala je njih jedanaest, dok kategorija igranog filma broji dvadeset filmova prema odabiru Kristijana Milića. Damir Čučić u kategoriji eksperimentalnog filma odabrao je sedam, a Radislav Jovanov Gonzo u kategoriji namjenskog filma šesnaest filmskih uradaka.

“Nakon osam godina izbivanja, Dani hrvatskog filma vratili su se u Savsku 25, u Studentski centar, gdje je sve i počelo 1992. godine. Kao jedan od ukupno dva nacionalna filmska festivala, Dani su uvijek bili manifestacija na kojoj se susreću i upoznaju ljubitelji filma, kolege, budući suradnici i prijatelji. Pratim ih od samog početka; najprije kao gledatelj, potom autor pa selektor, a sada i ravnatelj, što me ispunjava ponosom, ali i obvezujućim osjećajem odgovornosti. Govoreći u ime malobrojnog no vrlo vrijednog i entuzijastičnog tima koji stoji iza 32. DHF-a, mogu reći da smo počašćeni ulogom koja nam je dodijeljena te da ćemo se svojski potruditi ove Dane učiniti sjajnim festivalom, kao što uostalom i zaslužuju”, najavio je ravnatelj ovogodišnjih Dana, Zvonimir Rumboldt.

Veliku nagradu za najbolji film festivala tzv. Grand Prix te Nagrade Dana hrvatskog filma (za najbolju režiju, najbolji scenarij, najbolju kameru, najbolju montažu, najbolje glumačko ostvarenje, najbolju glazbu i najbolje oblikovanje zvuka), dodijelit će tročlani ocjenjivački sud. Društvo hrvatskih filmskih redatelja dodijelit će najboljem redatelju/redateljici u dobi do 30 godina Nagradu “Jelena Rajković”, tjednik Glas koncila Nagradu “Zlatna uljanica” za promicanje etičkih vrijednosti na filmu, a tu je i nezaobilazna Nagrada publike.

Osim službenog programa, ovogodišnji festival nudi i bogat popratni program; HAVC obilježava petnaest godina djelovanja, a Zagreb film i Pulski filmski festival dugih i plodnih sedamdeset godina. Edukativni program nudi radionicu “Audicija kao networking” te Radionicu filmske kritike, a za ljubitelje filmske kulture i zabave na rasporedu su okrugli stol na temu “Hrvatski film i publika”, filmski kviz, koncert grupe Ljetno kino, kao i zarazna glazba dobro vam znanih DJ majstora.

Na službenim stranicama festivala možete pratiti vijesti i događanja, kao i na stranicama zagrebačkog Studentskog centra te društvenim mrežama festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.