PočetnaVijesti"Između revolucija" na 20. CPH:DOX-u

“Između revolucija” na 20. CPH:DOX-u

-

Na ovogodišnjem Berlinaleu svjetsku premijeru doživjela je hrvatska manjinska koprodukcija “Između revolucija” / “Between Revolutions” / “Între revoluții” (Activ Docs / Restart; 2023.) rumunjskog autora Vlada Petrija. Film je, pak, u Njemačkoj osvojio i kritičarsku nagradu FIPRESCI za najbolji film iz programa “Forum”.

Dokumentarac nastavlja svoj festivalski put, a sljedeća mu je stanica Danska, odnosno iznimno ugledni Međunarodni festival dokumentarnog filma u Kopenhagenu, puno poznatiji po svom skraćenom imenu – CPH:DOX. Dvadeseto izdanje europskog doku-festivalskog majora počelo je jučer, a potrajat će sve do 26. ožujka. Ove će godine na njemu biti predstavljeno dvjestotinjak filmova uz pet natjecateljskih sekcija, a u jednoj od nenatjecateljskih, “Change Makers” – za snažne priče ljudi koji će promijeniti svijet, prikazat će se i “Između revolucija”.

Podsjetimo, film donosi priču o dvije bivše fakultetske kolegice, koje se u pismima osvrću na vlastite živote i događaje između dviju revolucija, Rumunjske i Islamske u Iranu. Dokumentarac je nastao u rumunjsko-hrvatsko-katarsko-iranskoj koprodukciji; s hrvatske strane je koproducent Oliver Sertić, odnosno pridružena producentica Vanja Jambrović.

Hrvatska publika će “Između revolucija” moći pogledati na skorašnjem ZagrebDoxu, točnije 28. i 29. ožujka.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Koliko rata

Ukrajinska redateljica Alisa Kovalenko održala je svoj masterclass u okviru programa ZagrebDox Pro devetnaestog izdanja zagrebačkog festivala.

19. ZagrebDox: “Dezerteri” – Etika bijega

Damir Markovina se u filmu "Dezerteri" (ADU, 2022.) zaokuplja Mostarem, gradom kojeg u formativnim godinama napušta pod okriljem rata.

19. ZagrebDox: “Istočna fronta” – Na Istoku ništa novo

Dokumentarac "Istočna fronta" Vitalija Manskog možemo promatrati kao još jedan kritički žalac usmjeren protiv autokratskog ruskog režima.

19. ZagrebDox: “Sam sada” – Mama (ne) ide u raj?

Harkness u svom debiju "Sam sada" obilato i vješto koristi bogatu arhivu, sastavljenu od starih Super-8 klipova te raznih obiteljskih fotki.

19. ZagrebDox: “Apolonia, Apolonia” – Borba žene u svijetu umjetnosti

Glavni forte filma "Apolonia, Apolonia" sadržan je ponajviše u njegovoj slojevitosti, progovarajući i o današnjoj ekonomskoj stvarnosti milenijalaca boema.

19. ZagrebDox: “Lina” – Između roditelja

"Lina" (ADU, 2023.) Jasmine Beširević ne sudi, samo prikazuje. Ako i mrvicu hinjeno, ipak uvjerljivo i vejrodostojno.

19. ZagrebDox: “Istražitelj” – Prisjećanja djelatnika Haškog suda

U filmu "Istražitelj" Viktora Portela pratimo haškog istražitelja Vladimíra Dzuru, koji se bavio slučajevima Slavka Dokmanovića i Željka Ražnatovića Arkana.

19. ZagrebDox: “Dosje Labudović: Nesvrstani” i “Dosje Labudović: Filmske gerile” – Od ne-teme do teme

Diptihom "Dosje Labudović" Mila Turajlić je arhivske materijale iz Filmskih novosti učinila "temom". Barem nakratko i barem u određenim krugovima.

19. ZagrebDox: “Prizori s mojim ocem” – Prazni prizori

Statičnost kadrova dokumentarca "Prizori s mojim ocem" Biserke Šuran reflektira krutu kulisu, čije barijere probija niz općih mjesta.

19. ZagrebDox: “Horror Vacui” – Ka tetralogiji?

"Horror Vacui" (Hrvatski filmski savez, 2023.) je novi dokumentarni film snimatelja i redatelja Borisa Poljaka.