PočetnaVijestiHrvatskoj koprodukciji nagrada na 73. Berlinaleu

Hrvatskoj koprodukciji nagrada na 73. Berlinaleu

-

Od 16. do 26. veljače održavao se 73. Međunarodni filmski festival u Berlinu, na kojem je ove godine prikazano tristotinjak filmskih ostvarenja iz svih krajeva svijeta. U nenatjecateljskom programu “Forum” berlinskog festivalskog majora, namijenjenom ostvarenjima koja na nešto drugačiji način promišljaju Sedmu umjetnost, prikazana je i hrvatska koprodukcija “Između revolucija” / “Between Revolutions” / “Între revoluții” (Activ Docs / Restart; 2023.) rumunjskog autora Vlada Petrija. Dokumentarac, pak, donosi priču o dvije bivše fakultetske kolegice, koje se u pismima osvrću na vlastite živote i događaje između dviju revolucija, Rumunjske i Islamske.

Film koji je upravo na Berlinaleu 19. veljače imao svoju svjetsku premijeru, osvojio je kritičarsku nagradu FIPRESCI za najbolji film iz programa “Forum” (žiri: Hosam Mostafa Fahmy, Susanne Gietl i Elena Rubaševska). “Između revolucija” je nastao u rumunjsko-hrvatsko-katarsko-iranskoj koprodukciji; s hrvatske strane je koproducent Oliver Sertić, odnosno pridružena producentica Vanja Jambrović.

Zanimljivo, glavnu nagradu – Zlatnog medvjeda za najbolji film – u Berlinu osvojio je dokumentarac “On the Adamant” / “Sur l’Adamant” (2023) francuskog redatelja Nicolasa Philiberta, koji prati pacijente i njegovatelje u psihijatrijskom centru s jedinstvenom plutajućom strukturom smještenom usred rijeke Seine u središtu Pariza.

Specijalizirana Nagrada za najbolji dokumentarni film (Berlinale Documentary Award) pripala je filmu “The Echo” / “El eco” (2023) meksičke autorice Tatiane Huezo, čija priča gledatelja odvodi u izolirano selo El Echo gdje se unuke brinu za svoje bake do njihove smrti.

Sve ostale nagrade ovogodišnjeg Berlinalea provjerite na službenoj festivalskoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

19. Festival 25 FPS: “Zamišljene budućnosti: Turizam” – Utopijske slike

Darko Fritz u svojem filmu "Zamišljene budućnosti: Turizam" studiozno pristupa stvarnom prostoru i onome u što ga se moglo pretvoriti.

Rada Šešić: “Možemo bez skromnosti reći da je hrvatski dokumentarac vodeći u regiji”

Selektorica programa Filmskog festivala DOKUart za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje ove bjelovarske filmske manifestacije.

Deset filmova u programu “Domaći autori” 24. Mediteran Film Festivala

Deset filmova bit će prikazano u ovogodišnjem programu "Domaći autori" 24. Mediteran Film Festivala.

“Djeca magle” ponovno na programu Al Jazeere Balkans

"Djeca magle" / "Children of the Mist" (2021) vijetnamske autorice Diễm Hà Lệ ponovno se prikazuje na programu Al Jazeere Balkans.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.