PočetnaVijestiHrvatskoj koprodukciji nagrada na 73. Berlinaleu

Hrvatskoj koprodukciji nagrada na 73. Berlinaleu

|

Od 16. do 26. veljače održavao se 73. Međunarodni filmski festival u Berlinu, na kojem je ove godine prikazano tristotinjak filmskih ostvarenja iz svih krajeva svijeta. U nenatjecateljskom programu “Forum” berlinskog festivalskog majora, namijenjenom ostvarenjima koja na nešto drugačiji način promišljaju Sedmu umjetnost, prikazana je i hrvatska koprodukcija “Između revolucija” / “Between Revolutions” / “Între revoluții” (Activ Docs / Restart; 2023.) rumunjskog autora Vlada Petrija. Dokumentarac, pak, donosi priču o dvije bivše fakultetske kolegice, koje se u pismima osvrću na vlastite živote i događaje između dviju revolucija, Rumunjske i Islamske.

Film koji je upravo na Berlinaleu 19. veljače imao svoju svjetsku premijeru, osvojio je kritičarsku nagradu FIPRESCI za najbolji film iz programa “Forum” (žiri: Hosam Mostafa Fahmy, Susanne Gietl i Elena Rubaševska). “Između revolucija” je nastao u rumunjsko-hrvatsko-katarsko-iranskoj koprodukciji; s hrvatske strane je koproducent Oliver Sertić, odnosno pridružena producentica Vanja Jambrović.

Zanimljivo, glavnu nagradu – Zlatnog medvjeda za najbolji film – u Berlinu osvojio je dokumentarac “On the Adamant” / “Sur l’Adamant” (2023) francuskog redatelja Nicolasa Philiberta, koji prati pacijente i njegovatelje u psihijatrijskom centru s jedinstvenom plutajućom strukturom smještenom usred rijeke Seine u središtu Pariza.

Specijalizirana Nagrada za najbolji dokumentarni film (Berlinale Documentary Award) pripala je filmu “The Echo” / “El eco” (2023) meksičke autorice Tatiane Huezo, čija priča gledatelja odvodi u izolirano selo El Echo gdje se unuke brinu za svoje bake do njihove smrti.

Sve ostale nagrade ovogodišnjeg Berlinalea provjerite na službenoj festivalskoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".