PočetnaNajaveMasterclass i filmovi Kazuhira Sode u Dokukinu KIC

Masterclass i filmovi Kazuhira Sode u Dokukinu KIC

|

U srijedu, 14. prosinca u 20 sati, u organizaciji Multimedijalnog instituta i Restarta, u Dokukinu KIC predstavit će se jedan od najvažnijih suvremenih japanskih dokumentarista, Kazuhiro Soda.

U masterclassu koji je naslovljen “Film promatranja” Soda će predstaviti svoje nagrađivane opservacijske dokumentarce koje karakterizira znatiželjan, smiren i suptilni pristup. Tijekom posljednjih petnaestak godina Soda sa svojom partnericom i producenticom Kiyoko Kashiwagi koja će mu se također pridružiti u Zagrebu, samostalno producira, snima, montira i distribuira svoje filmove o autsajderima koji često uključuju materijale iz njegovih političkih reportaža: napete odnose između starosjedioca i migranata, neugodne izborne kampanje, loš tretman bolesnih i ranjivih. No čak i kad ih suočava s teškim istinama, Soda instinktivno skrbi za svoje gledatelje te stvara filmske prostore unutar kojih mogu predahnuti, sabrati se i reflektirati nad društvenim problemima.

Sodini dokumentarci imaju mnoge dodirne točke s njegovim uzorom Frederickom Wisemanom, no za razliku od Wisemana puno se više bavi pojedincima. Obojica gaje nezasitnu znatiželju naspram načina na koji funkcioniraju institucije – istražuju zakutke i rubove prostora koje snimaju te ih zanimaju edukatori, socijalni radnici, administratori, zanatlije i umjetnici. No, Soda na svoje protagoniste djeluje gotovo terapeutski i postiže da se otvore prema kameri na katarzičan način. Mačke su radoznale pratiteljice u njegovim nefikcijskim filmovima i njihov zaštitni znak.

Također, u sklopu retrospektive Multimedijalni institut objavljuje Sodine opširnije metodološke bilješke, prvi put prevedene na neki drugi jezik. Sodino gostovanje je i svojevrstan hommage prerano preminulom dragom prijatelju i kolegi Draganu Rubeši, velikom poznavatelju i poštovatelju Sodina opusa.

Uoči masterclassa, 12. i 13. prosinca, u Dokukinu će se moći pogledati četiri Sodina filma (“Psiha”, “0”, “Tvornica kamenica” i “Unutarnje more”) koji prikazuju ista mjesta i protagoniste u različitim periodima i iz različitih očišta te će stoga biti prikazani u parovima. Razgovor sa Sodom će moderirati Ivan Ramljak i Ivor Glavaš. Ulaz na masterclass je besplatan, dok je cijena ulaznice za pojedine filmove 22 kune.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.