PočetnaVijestiU Rijeci sinoć otvoren 9. STIFF

U Rijeci sinoć otvoren 9. STIFF

-

U riječkom Art-kinu sinoć je pred mnogobrojnim filmskim zaljubljenicima službeno otvoreno deveto izdanje Međunarodnog studentskog filmskog festivala. Otvorenje ovogodišnjeg STIFF-a vodila je Sendi Bakotić, ujedno i jedna od selektorica koja je uz izniman program ove godine posebno istaknula rekordni broj volontera uključenih u stvaranje festivala. Festival je službeno otvorio Chris Marcich, ravnatelj HAVC-a, pohvalom koncepta festivala mladi za mlade. Istaknuto je kako je odanost bitna za stvaranje budućih generacija filmaša, a uz podršku institucije na čijem je čelu smatra važnim i podršku Grada Rijeke kao i Art-kina kao lokalnih poticatelja razvoja audiovizualne umjetnosti.

Marta Ban, ujedno i jedna od selektorica programa, ispred javne ustanove Art-kino je istaknula atmosferu koja vlada kinom na svakom STIFF-u te se zahvalila umjetničkoj direktorici Maši Drndić i kolektivu koji tu atmosferu svake godine ponovno donose: “Studentski film je nešto izuzetno i vrijedno, nužno je imati prostor na velikom platnu za ovakvu vrstu platforme studentskog rada.”

Zaključno, festival je službeno otvorila Maša Drndić, umjetnička direktorica STIFF-a te jedna od triju selektorica koja je izrazila zahvalnost cijelom timu ljudi zbog kojih je festival ove godine i proširen. Pozvala je okupljene na bogati program u Art-kinu kao i popratni program u Galeriji SKC sve do nedjelje, 27. listopada, nakon čega je Sendi Bakotić najavila prvi od ukupno jedanaest programskih blokova ovogodišnjeg izdanja festivala unutar kojih će biti prikazano ukupno 45 filmova iz 16 zemalja.

“Poluvrijeme” označilo početak festival

Prvi programski blok “Poluvrijeme” na neobičan način je označilo početak festivala, pozivom na pauzu, odnosno svojevrsnim pozivom na igru, što je i tematska odrednica festivala. Riječima programskih selektorica, Maše Drndić, Sendi Bakotić i Marte Ban: “Zvuk koji prekida utakmicu, upozorenje da je vrijeme za stanku, da igra ima svoj tijek i da smo sada na pola puta. U međustanju, prekidu, iščekivanju.”

Na dan otvaranja je kustosica Elena Apostolovski s kustoskim timom i autoricama zastupljenima na izložbi te volonterima i radnicima 9. STIFF-a, otvorila međunarodnu izložbu “all GAME no PLAY” u Galeriji SKC. Ista će biti otvorena do nedjelje, 27. listopada.

Ostali dani 9. STIFF-a

Uz glavni filmski program (programski blokovi: “Pantomima” – 18 sati, “Dodavanje” – 20 sati), današnji popratni pod nazivom “Doigravanje” rezerviran je za razgovore s autorima koje će voditi Katarina Erak u Galeriji SKC s početkom u 21.30 sati, kao i performans Marie Chiare Ziosi, naziva “Some Songs”, s početkom u 22.30 sati u Galeriji SKC.

Subota započinje u 10 sati radionicom plesne improvizacije s fokusom na kretanje u izložbenom prostoru, Kristine Kekice Paunovski, koja će biti održava u Galeriji SKC, nastavlja se radionicom eksperimentalne digitalizacije sadržaja voditeljice Josipe Baljak koja počinje u 13 sati u Galeriji SKC. Od filmskog programa subota će biti obilježena programskim blokovima “En Plein”, “Dama”, “Zaleđe” i “All in”, nakon čega program seli u Galeriju SKC na razgovore s autorima te festivalski party.

U nedjelju u 11 sati dan započinje u Galeriji SKC radionicom blackout poezije, voditeljica Petre Čargonje i Natalije Stefanović, a nastavlja se posljednjim programskim blokovima “Kontrolna točka”, “Time-out”, “Skrivači” i “Špekule” te proglašenjem pobjednika u 21.30 sati u Art-kinu nakon čega slijedi završni festivalski party.

Ulaz na sve STIFF programe je slobodan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.

Dokukino KIC: Novi ciklus “Hall of Famea” i “20 dana u Mariupolju”

U zagrebačko Dokukino KIC između ostalog dolazi novi ciklus programa "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma".

Fantomske niti

U zagrebačkom Dokukinu KIC nedavno je održan program "Čile: Filmom protiv zaborava".

Hrvatski dokumentarci u Sloveniji i Rumunjskoj

Predstojećih dana i tjedana šest hrvatskih dokumentarnih filmova bit će prikazano na festivalima u Sloveniji i Rumunjskoj.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen” Nicolasa Philiberta od 21. ožujka u hrvatskim kinima

U hrvatska kina od 21. ožujka dolazi dokumentarac "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023) Nicolasa Philiberta.

“The Barber of Little Rock” – Banking while black

"The Barber of Little Rock" američkog redateljskog dvojca John Hoffman - Christine Turner, osvojio je ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara.

96. Oscari: Očekivani Zlatni kipić za “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova

U losanđeleskom Dolby Theatreu sinoć je održana 96. po redu svečana dodjela nagrade Oscar.

Otvorene prijave za treći “AJD Industry Days @ AJB DOC”

Otvorene su prijave za treći "AJD Industry Days @ AJB DOC", koji se održava u sklopu Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans.

Ususret Oscarima u Dokukinu KIC

Vikend u zagrebačkom Dokukinu KIC posvećen je programu "Ususret Oscarima".

[VIDEO] Tamara Babun: “Crowdfunding ne može biti redoviti način financiranja filmova”

Producentica Tamara Babun za naš portal govori o svojoj producentskoj kući Wolfgang&Dolly te između ostalog i novom projektu 'Sakupljač snova'.