PočetnaVijestiU Rijeci sinoć otvoren 9. STIFF

U Rijeci sinoć otvoren 9. STIFF

-

U riječkom Art-kinu sinoć je pred mnogobrojnim filmskim zaljubljenicima službeno otvoreno deveto izdanje Međunarodnog studentskog filmskog festivala. Otvorenje ovogodišnjeg STIFF-a vodila je Sendi Bakotić, ujedno i jedna od selektorica koja je uz izniman program ove godine posebno istaknula rekordni broj volontera uključenih u stvaranje festivala. Festival je službeno otvorio Chris Marcich, ravnatelj HAVC-a, pohvalom koncepta festivala mladi za mlade. Istaknuto je kako je odanost bitna za stvaranje budućih generacija filmaša, a uz podršku institucije na čijem je čelu smatra važnim i podršku Grada Rijeke kao i Art-kina kao lokalnih poticatelja razvoja audiovizualne umjetnosti.

Marta Ban, ujedno i jedna od selektorica programa, ispred javne ustanove Art-kino je istaknula atmosferu koja vlada kinom na svakom STIFF-u te se zahvalila umjetničkoj direktorici Maši Drndić i kolektivu koji tu atmosferu svake godine ponovno donose: “Studentski film je nešto izuzetno i vrijedno, nužno je imati prostor na velikom platnu za ovakvu vrstu platforme studentskog rada.”

Zaključno, festival je službeno otvorila Maša Drndić, umjetnička direktorica STIFF-a te jedna od triju selektorica koja je izrazila zahvalnost cijelom timu ljudi zbog kojih je festival ove godine i proširen. Pozvala je okupljene na bogati program u Art-kinu kao i popratni program u Galeriji SKC sve do nedjelje, 27. listopada, nakon čega je Sendi Bakotić najavila prvi od ukupno jedanaest programskih blokova ovogodišnjeg izdanja festivala unutar kojih će biti prikazano ukupno 45 filmova iz 16 zemalja.

“Poluvrijeme” označilo početak festival

Prvi programski blok “Poluvrijeme” na neobičan način je označilo početak festivala, pozivom na pauzu, odnosno svojevrsnim pozivom na igru, što je i tematska odrednica festivala. Riječima programskih selektorica, Maše Drndić, Sendi Bakotić i Marte Ban: “Zvuk koji prekida utakmicu, upozorenje da je vrijeme za stanku, da igra ima svoj tijek i da smo sada na pola puta. U međustanju, prekidu, iščekivanju.”

Na dan otvaranja je kustosica Elena Apostolovski s kustoskim timom i autoricama zastupljenima na izložbi te volonterima i radnicima 9. STIFF-a, otvorila međunarodnu izložbu “all GAME no PLAY” u Galeriji SKC. Ista će biti otvorena do nedjelje, 27. listopada.

Ostali dani 9. STIFF-a

Uz glavni filmski program (programski blokovi: “Pantomima” – 18 sati, “Dodavanje” – 20 sati), današnji popratni pod nazivom “Doigravanje” rezerviran je za razgovore s autorima koje će voditi Katarina Erak u Galeriji SKC s početkom u 21.30 sati, kao i performans Marie Chiare Ziosi, naziva “Some Songs”, s početkom u 22.30 sati u Galeriji SKC.

Subota započinje u 10 sati radionicom plesne improvizacije s fokusom na kretanje u izložbenom prostoru, Kristine Kekice Paunovski, koja će biti održava u Galeriji SKC, nastavlja se radionicom eksperimentalne digitalizacije sadržaja voditeljice Josipe Baljak koja počinje u 13 sati u Galeriji SKC. Od filmskog programa subota će biti obilježena programskim blokovima “En Plein”, “Dama”, “Zaleđe” i “All in”, nakon čega program seli u Galeriju SKC na razgovore s autorima te festivalski party.

U nedjelju u 11 sati dan započinje u Galeriji SKC radionicom blackout poezije, voditeljica Petre Čargonje i Natalije Stefanović, a nastavlja se posljednjim programskim blokovima “Kontrolna točka”, “Time-out”, “Skrivači” i “Špekule” te proglašenjem pobjednika u 21.30 sati u Art-kinu nakon čega slijedi završni festivalski party.

Ulaz na sve STIFF programe je slobodan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije