PočetnaNajaveProgram "Druga strana mode" u Dokukinu KIC

Program “Druga strana mode” u Dokukinu KIC

-

Za novi ciklus u Dokukinu KIC“Druga strana mode” – nije važno čini li odijelo čovjeka koliko čovjek koji čini odijelo. U fokusu je ono što odjeća govori o nama, sustavu u kojem živimo i umjetnosti kojom smo okruženi. Ostatak listopada bit će usmjeren na pogled iza kulisa mode kao umjetnosti i kao industrije.

Ovaj tjedan donosi dokumentarac o velikom i kontroverznom majstoru fotografije koji se proslavio jedinstvenim i dojmljivim prikazom žena, a kojeg kultni status prati i dugo nakon tragične smrti – “Helmut Newton: Perverzija i ljepota” / “Helmut Newton: The Bad and the Beautiful” (2020). No tu se otvara pitanja, je li svojim radom osnaživao svoje subjekte ili ih pretvarao u seksualne objekte? Povodom stotog rođendana značajnog fotografa Helmuta Newtona, kroz niz iskrenih razgovora s Grace Jones, Charlotte Rampling, Isabellom Rossellini, Annom Wintour, Claudijom Schiffer, Marianne Faithfull i drugima, novinar i redatelj Gero von Boehm formira priču o njegovom djelovanju, ostavštini i stvaralačkom procesu. Projekcije su zakazane od petka 21. do nedjelje 23. listopada.

Ciklus “Druga strana mode” nastavlja se dokumentarcem Marcela Gomeza o jednom siromašnom brazilskom gradu u kojem su se smjestile gigantske tvornice tekstila. Toritama je glavni grad trapera u kojem se šivaće mašine ne zaustavljaju – osim za vrijeme karnevala, kada svi odlaze na obalu. “Dok čekamo karneval” / “Waiting for the Carnival” / “Estou Me Guardando Para Quando O Carnaval Chegar” (2019) niže statične, opservacijske snimke i isprepliće ih slojevitim zvučnim krajolikom, dokumentirajući život protagonista. Film je na programu u petak 21. listopada u 19 sati.

Subota je rezervirana za film “Westwood: Pankerica, ikona, aktivistkinja” / “Westwood: Punk, Icon, Activist” (2019) o modnoj dizajnerici Vivienne Westwood u režiji Lorne Tucker, koji je obišao festivale diljem svijeta, od Sundancea do amsterdamske IDFA-e. Njezino putovanje od začetka britanskog panka 1970-ih do aktivizma za zaštitu okoliša na rasporedu je u subotu, 22. listopada u 19 sati.

Četvrti dokumentarac u ciklusu je onaj o avangardnom dizajneru Yohjiju Yamamotu koji je ranih 1980-ih revolucionarizirao modni svijet. Čuveni redatelj Wim Wenders oblikuje “Bilješke o haljinama i gradovima” / “Aufzeichnungen zu Kleidern und Städten” / “Notebook on Cities and Clothes” (1989) kao svojevrsni vizualni dnevnik o dva grada, Tokija i Pariza, koji predstavljaju dva suprotna pogleda na odijevanje i modu. Na programu je u nedjelju 23. listopada u 21 sat.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Still: A Michael J. Fox Movie” – U filmskom pokretu

Oskarovac Davis Guggenheim na tržište je izbacio svoj novi dokumentarac, "Still: A Michael J. Fox Movie" (2023).

16. Gledalište Kinokluba Zagrebu u Kinoteci

Od 31 svibnja do 2. lipnja u zagrebačkom Kinu Kinoteka održat će se 16. Gledalište Kinokluba Zagreb.

“Zalagaonica” Łukasza Kowalskog u hrvatskim kinima

U hrvatska kina stiže dokumentarni film "Zalagaonica" (2022) poljskog redatejla Łukasza Kowalskog.

“12:08 Istočno od Bukurešta” u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice danas će biti prikazan dokumentarni film "12:08 Istočno od Bukurešta" (2008) Corneliua Porumboiua.

16. Beldocs: Filmske topologije

Osobitost netom završenog, 16. Beldocsa (Beograd, 10. - 17.5.), možda je upravo inzistiranje na zasebnom srpskom natjecateljskom programu.

16. Subversive Film Festival: “Knit’s Island” – Koliko je ‘stvarna’ virtualna stvarnost

"Knit’s Island" (2023) pored primarne teme granice između stvarnosti i VR-a, istražuje vrlo aktualne teme izolacije i otuđenosti društva.

“Oeconomia” i drugi nastavak “Putinovih svjedoka” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans ovog će se tjedna prikazati prvi dio filma "Oeconomia", odnosno drugi "Putinovih svjedoka".

“Sakupljači bilja” Jumane Manne najbolji dokumentarac 16. Subversive Film Festivala

Dokumentarni film "Sakupljači bilja" (2022) redateljice Jumane Manne proglašen je najboljim dokumentarcem 16. Subversive Film Festivala.

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma dokumentarcu “Horror Vacui” Borisa Poljaka

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma pripao je dokumentarcu "Horror Vacui" (Hrvatski filmski savez, 2023.) Borisa Poljaka.

32. Dani hrvatskog filma: “Punim plućima” – Bez slatkorječivosti

Studentski dokumentarac Leile Elhoweris "Punim plućima" nadilazi "vježbovnost", govori o svekolikosti i budi pozitivne, konstruktivne porive.