PočetnaNajaveProgram "Druga strana mode" u Dokukinu KIC

Program “Druga strana mode” u Dokukinu KIC

|

Za novi ciklus u Dokukinu KIC“Druga strana mode” – nije važno čini li odijelo čovjeka koliko čovjek koji čini odijelo. U fokusu je ono što odjeća govori o nama, sustavu u kojem živimo i umjetnosti kojom smo okruženi. Ostatak listopada bit će usmjeren na pogled iza kulisa mode kao umjetnosti i kao industrije.

Ovaj tjedan donosi dokumentarac o velikom i kontroverznom majstoru fotografije koji se proslavio jedinstvenim i dojmljivim prikazom žena, a kojeg kultni status prati i dugo nakon tragične smrti – “Helmut Newton: Perverzija i ljepota” / “Helmut Newton: The Bad and the Beautiful” (2020). No tu se otvara pitanja, je li svojim radom osnaživao svoje subjekte ili ih pretvarao u seksualne objekte? Povodom stotog rođendana značajnog fotografa Helmuta Newtona, kroz niz iskrenih razgovora s Grace Jones, Charlotte Rampling, Isabellom Rossellini, Annom Wintour, Claudijom Schiffer, Marianne Faithfull i drugima, novinar i redatelj Gero von Boehm formira priču o njegovom djelovanju, ostavštini i stvaralačkom procesu. Projekcije su zakazane od petka 21. do nedjelje 23. listopada.

Ciklus “Druga strana mode” nastavlja se dokumentarcem Marcela Gomeza o jednom siromašnom brazilskom gradu u kojem su se smjestile gigantske tvornice tekstila. Toritama je glavni grad trapera u kojem se šivaće mašine ne zaustavljaju – osim za vrijeme karnevala, kada svi odlaze na obalu. “Dok čekamo karneval” / “Waiting for the Carnival” / “Estou Me Guardando Para Quando O Carnaval Chegar” (2019) niže statične, opservacijske snimke i isprepliće ih slojevitim zvučnim krajolikom, dokumentirajući život protagonista. Film je na programu u petak 21. listopada u 19 sati.

Subota je rezervirana za film “Westwood: Pankerica, ikona, aktivistkinja” / “Westwood: Punk, Icon, Activist” (2019) o modnoj dizajnerici Vivienne Westwood u režiji Lorne Tucker, koji je obišao festivale diljem svijeta, od Sundancea do amsterdamske IDFA-e. Njezino putovanje od začetka britanskog panka 1970-ih do aktivizma za zaštitu okoliša na rasporedu je u subotu, 22. listopada u 19 sati.

Četvrti dokumentarac u ciklusu je onaj o avangardnom dizajneru Yohjiju Yamamotu koji je ranih 1980-ih revolucionarizirao modni svijet. Čuveni redatelj Wim Wenders oblikuje “Bilješke o haljinama i gradovima” / “Aufzeichnungen zu Kleidern und Städten” / “Notebook on Cities and Clothes” (1989) kao svojevrsni vizualni dnevnik o dva grada, Tokija i Pariza, koji predstavljaju dva suprotna pogleda na odijevanje i modu. Na programu je u nedjelju 23. listopada u 21 sat.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.

U srijedu u Bjelovaru počinje nova sezona Filmodroma

Već sedmu godinu sastavni dio Bjelovarskog kulturnog ljeta je program "Filmodrom ljetno kino" Udruge DOKUart.

Riječka premijera “Galeba” u Ljetnom Art-kinu

U Ljetnom Art-kinu 3. srpnja održat će se riječka premijera dokumentarnog filma "Galeb" (Greta Creative Network, 2024.) Davida Lušičića.

Parakartografija Luca Moulleta

U ovom esejističkom serijalu "Mineur/majeur" zavirujemo u opskurne - najčešće kratkometražne i srednjemetražne – ćoškove opusa kanonizovanih reditelja.