PočetnaNajaveProgram "Druga strana mode" u Dokukinu KIC

Program “Druga strana mode” u Dokukinu KIC

-

Za novi ciklus u Dokukinu KIC“Druga strana mode” – nije važno čini li odijelo čovjeka koliko čovjek koji čini odijelo. U fokusu je ono što odjeća govori o nama, sustavu u kojem živimo i umjetnosti kojom smo okruženi. Ostatak listopada bit će usmjeren na pogled iza kulisa mode kao umjetnosti i kao industrije.

Ovaj tjedan donosi dokumentarac o velikom i kontroverznom majstoru fotografije koji se proslavio jedinstvenim i dojmljivim prikazom žena, a kojeg kultni status prati i dugo nakon tragične smrti – “Helmut Newton: Perverzija i ljepota” / “Helmut Newton: The Bad and the Beautiful” (2020). No tu se otvara pitanja, je li svojim radom osnaživao svoje subjekte ili ih pretvarao u seksualne objekte? Povodom stotog rođendana značajnog fotografa Helmuta Newtona, kroz niz iskrenih razgovora s Grace Jones, Charlotte Rampling, Isabellom Rossellini, Annom Wintour, Claudijom Schiffer, Marianne Faithfull i drugima, novinar i redatelj Gero von Boehm formira priču o njegovom djelovanju, ostavštini i stvaralačkom procesu. Projekcije su zakazane od petka 21. do nedjelje 23. listopada.

Ciklus “Druga strana mode” nastavlja se dokumentarcem Marcela Gomeza o jednom siromašnom brazilskom gradu u kojem su se smjestile gigantske tvornice tekstila. Toritama je glavni grad trapera u kojem se šivaće mašine ne zaustavljaju – osim za vrijeme karnevala, kada svi odlaze na obalu. “Dok čekamo karneval” / “Waiting for the Carnival” / “Estou Me Guardando Para Quando O Carnaval Chegar” (2019) niže statične, opservacijske snimke i isprepliće ih slojevitim zvučnim krajolikom, dokumentirajući život protagonista. Film je na programu u petak 21. listopada u 19 sati.

Subota je rezervirana za film “Westwood: Pankerica, ikona, aktivistkinja” / “Westwood: Punk, Icon, Activist” (2019) o modnoj dizajnerici Vivienne Westwood u režiji Lorne Tucker, koji je obišao festivale diljem svijeta, od Sundancea do amsterdamske IDFA-e. Njezino putovanje od začetka britanskog panka 1970-ih do aktivizma za zaštitu okoliša na rasporedu je u subotu, 22. listopada u 19 sati.

Četvrti dokumentarac u ciklusu je onaj o avangardnom dizajneru Yohjiju Yamamotu koji je ranih 1980-ih revolucionarizirao modni svijet. Čuveni redatelj Wim Wenders oblikuje “Bilješke o haljinama i gradovima” / “Aufzeichnungen zu Kleidern und Städten” / “Notebook on Cities and Clothes” (1989) kao svojevrsni vizualni dnevnik o dva grada, Tokija i Pariza, koji predstavljaju dva suprotna pogleda na odijevanje i modu. Na programu je u nedjelju 23. listopada u 21 sat.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.

U KIC-u ciklus filmova posvećen Martinu Semenčiću

U zagrebačkom Kulturno informativnom centru (KIC) bit će prikazan kratki ciklus "Sjećanje na Martina Semenčića".