PočetnaNajaveDvije vinkovačke filmske premijere na 10. Antičkim filmskim večerima

Dvije vinkovačke filmske premijere na 10. Antičkim filmskim večerima

-

Vinkovački Filmski tjedan od 16. do 20. kolovoza u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima već tradicionalno spaja dvije kulturne manifestacije: 10. Antičke filmske večeri i 16. Festival dokumentarnog rock filma DORF.

Prve večeri, u utorak 16. kolovoza, nakon svečanog otvorenja, na programu su dvije vinkovačke filmske premijere. Najprije će se prikazati kratki dokumentarni film “Anine pjesme” (HRT, 2003.) autorice Vlatke Vorkapić, priča o pučkoj pjesnikinji Ani Šebalj iz sela Komletinci pokraj Vinkovaca i njenoj najboljoj prijateljici. Potom je na programu “Vučedolska jarebica” (Design Studio D, 2021.), drugi film petodijelnog dokumentarno-igranog serijala “Vučedolske tajne” o vučedolskoj kulturi, projekt koji su započeli nagrađivani redatelj Darko Puharić prema scenariju arheologa prof.dr.sc. Aleksandra Durmana.

Nakon projekcija filmova, nastavlja se istraživanje pop-kulturne povijesti Vinkovaca, pa je tako i ove godine u fokusu kultni školski list ŽVOKS (Život Vinkovačke Omladine Koja Spava), koji od početka 1980-ih objavljuje vinkovačka Gimnazija i u kojem su generacije novinara i mladih kreativnih osoba dobile svoj prostor. Diskusiju “ŽVOKS – spava li još uvijek vinkovačka omladina?” popratit će i prezentacija koju je pripremila prof. Višnja Sorčik, a sudjelovat će neki od suradnika.

Drugi dan, srijeda 17. kolovoza, počinje kratkim i uvijek zanimljivim predavanjem s novostima iz Gradskog muzeja Vinkovci, već tradicionalno predstavljanje ovogodišnjih rezultata i najava arheoloških radova u drugom dijelu godine. Odmah nakon toga, filmsko-glazbeni kviz powered by Klasik TV, vodi poznati kvizaš Mario Kovač. Prijaviti se može u ekipama od dva do četiri člana prije početka kviza, bez kotizacija.

Autor dizajna, od prvog izdanja Antičkih filmskih večeri, je Martin Peranović, mladi autor iz Otoka.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije