PočetnaVijestiEurimages dodijelio potporu dokumentarnom projektu "Fiume o morte!" Igora Bezinovića

Eurimages dodijelio potporu dokumentarnom projektu “Fiume o morte!” Igora Bezinovića

-

Kraj godine donosi nam još malo lijepih vijesti za domaću dokumentaristiku. Naime, upravni odbor europskog koprodukcijskog fonda Eurimages, na svojoj 164. sjednici održanoj 9. prosinca, službeno je podržao 37 filmskih projekata. Među njima se našlo i pet dokumentarnih, uključujući jedan hrvatski. Radi se o dokumentarnom projektu “Fiume o morte!” redatelja i scenarista Igora Bezinovića, kojem je dodijeljeno 140 tisuća eura. Producenti su, pak, Tibor Keser i Vanja Jambrović iz zagrebačkog Restarta.

Film koji nastaje u koprodukciji Nosoroga (Slovenija) i Videomantea (Italija), bavi se događajima nakon Prvog svjetskog rata, kada je talijanski pjesnik Gabriele D’Annunzio zauzeo grad Rijeku u rujnu 1919. godine, proglasivši je vlastitom mikronacijom, u pratnji od oko tisuću pobunjenih talijanskih vojnika. Uslijedilo je kratko razdoblje u kojem je, prema mnogima, Rijeka postala svjetsko utočište umjetnika i slobodnih mislilaca, ali i mjesto bujanja ideje nacionalizma.

“Uspjehom na Eurimagesu smo dokazali da novi Bezinovićev film, iako se bavi povijesnim događajem od prije sto godina koji se dogodio u Rijeci, ima veliki međunarodni potencijal, kako zbog originalnog režijskog pristupa, tako i zbog relevantne suvremene teme jačanja nacionalističkih ideologija kojom se film u svojoj biti bavi. Ova financijska podrška će nam omogućiti da film do kraja snimimo na način kako smo i zamislili prije četiri godine kada smo s Igorom započeli razvijati projekt”, prenosi izjavu Vanje Jambrović službena stranica Hrvatskog audiovizualnog centra.

Opširnije informacije možete doznati na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije