PočetnaVijestiSinoć otvoren 19. Human Rights Film Festival

Sinoć otvoren 19. Human Rights Film Festival

-

Premijernom projekcijom dokumentarnog filma “Muzej revolucije” (Restart / Uzrok / Nutprodukce / HRT / Al Jazeera Documentary Channel; 2021.) srpskog redatelja Srđana Keče sinoć je u Kinu Tuškanac otvoren 19. Human Rights Film Festival, koji će trajati do nedjelje 12. prosinca. Festival u organizaciji Multimedijalnog instituta/MaMa Zagreb i URK/Močvare prigodnim riječima otvorili su direktor Petar Milat, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet, te producentica i montažerka filma “Muzej revolucije” Vanja Jambrović i Hrvoslava Brkušić. Osim u Kinu Tuškanac, filmski, govorni i glazbeni program festivala održat će se u Kinu Kinoteka, Dokukinu KIC, klubu MaMa i Močvari. Ulaz na sve projekcije i programe festivala je slobodan, a broj gledatelja u kinima je limitiran te je za filmske projekcije potrebno preuzeti ulaznice na kino blagajnama.

Repriza poetskog dokumentarnog filma Muzej revolucije Srđana Keče o izopćenicima modernog društva koji stanuju u nikad dovršenom objektu arhitekta Vjenceslava Richtera pored Beograda, održat će se danas (ponedjeljak, 6.12.) u 17 sati u Kino Tuškanac. Od dokumentarnih ostvarenja danas je na rasporedu u 21 sat i promatrački dokumentarni film “Prozori” (Blank / Samostalna produkcija; 2021.) Damira Radića. Usporedno s filmskim, odvijat će se i govorni dio programa HRFF-a, a ponedjeljak će obilježiti panel “Moć porođajnog iskustva” na kojem će raspravljati o porođajnim iskustvima žena u Hrvatskoj za vrijeme pandemije koronavirusa.

U sklopu 19. HRFF-a hrvatsku premijeru ovog vikenda (11. i 12. prosinca.) doživjet će čak dva dokumentarna filma kroničara povijesti istočne Europe, ukrajinskog dokumentarista Sergeja Loznice: pobjednika netom završene IDFA-e, “Gospodin Landsbergis” / “Mr. Landsbergis” (2021) o povijesti raspada Sovjetskog Saveza koja se bavi događanjima u Litvi od 1989. do 1991.; te “Babin Jar. Kontekst” / “Babi Yar. Context” (2021) koji rasvjetljava pozadinu tragičnih događaja u okolici Kijeva u rujnu 1941. – masakra više od 33 tisuće židova.

Ulaz na sve programe festivala je slobodan, a sukladno Odluci Stožera civilne zaštite RH od 12. studenog 2021. godine, od 16. studenog za posjet kinima Tuškanac i Kinoteka potrebno je predočenje važeće EU digitalne COVID potvrde ili drugi odgovarajući dokaz ili negativan test ovlaštene ustanove i laboratorija.

Sve ostale informacije, kao i cjelokupni raspored filmskog i popratnog programa dostupni su na službenim stranicama festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije