PočetnaVijestiSinoć otvoren 19. Human Rights Film Festival

Sinoć otvoren 19. Human Rights Film Festival

|

Premijernom projekcijom dokumentarnog filma “Muzej revolucije” (Restart / Uzrok / Nutprodukce / HRT / Al Jazeera Documentary Channel; 2021.) srpskog redatelja Srđana Keče sinoć je u Kinu Tuškanac otvoren 19. Human Rights Film Festival, koji će trajati do nedjelje 12. prosinca. Festival u organizaciji Multimedijalnog instituta/MaMa Zagreb i URK/Močvare prigodnim riječima otvorili su direktor Petar Milat, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet, te producentica i montažerka filma “Muzej revolucije” Vanja Jambrović i Hrvoslava Brkušić. Osim u Kinu Tuškanac, filmski, govorni i glazbeni program festivala održat će se u Kinu Kinoteka, Dokukinu KIC, klubu MaMa i Močvari. Ulaz na sve projekcije i programe festivala je slobodan, a broj gledatelja u kinima je limitiran te je za filmske projekcije potrebno preuzeti ulaznice na kino blagajnama.

Repriza poetskog dokumentarnog filma Muzej revolucije Srđana Keče o izopćenicima modernog društva koji stanuju u nikad dovršenom objektu arhitekta Vjenceslava Richtera pored Beograda, održat će se danas (ponedjeljak, 6.12.) u 17 sati u Kino Tuškanac. Od dokumentarnih ostvarenja danas je na rasporedu u 21 sat i promatrački dokumentarni film “Prozori” (Blank / Samostalna produkcija; 2021.) Damira Radića. Usporedno s filmskim, odvijat će se i govorni dio programa HRFF-a, a ponedjeljak će obilježiti panel “Moć porođajnog iskustva” na kojem će raspravljati o porođajnim iskustvima žena u Hrvatskoj za vrijeme pandemije koronavirusa.

U sklopu 19. HRFF-a hrvatsku premijeru ovog vikenda (11. i 12. prosinca.) doživjet će čak dva dokumentarna filma kroničara povijesti istočne Europe, ukrajinskog dokumentarista Sergeja Loznice: pobjednika netom završene IDFA-e, “Gospodin Landsbergis” / “Mr. Landsbergis” (2021) o povijesti raspada Sovjetskog Saveza koja se bavi događanjima u Litvi od 1989. do 1991.; te “Babin Jar. Kontekst” / “Babi Yar. Context” (2021) koji rasvjetljava pozadinu tragičnih događaja u okolici Kijeva u rujnu 1941. – masakra više od 33 tisuće židova.

Ulaz na sve programe festivala je slobodan, a sukladno Odluci Stožera civilne zaštite RH od 12. studenog 2021. godine, od 16. studenog za posjet kinima Tuškanac i Kinoteka potrebno je predočenje važeće EU digitalne COVID potvrde ili drugi odgovarajući dokaz ili negativan test ovlaštene ustanove i laboratorija.

Sve ostale informacije, kao i cjelokupni raspored filmskog i popratnog programa dostupni su na službenim stranicama festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Što je nama kino danas? Nacrt za istraživanje djelovanja Art-kina Croatia u Rijeci

Čak i površno poznavanje riječke kulturno-filmske scene prepoznaje Art-kino Croatia kao središnje mjesto kojem ostale inicijative graviraju.

Mia Maros Živković: “‘Oda’ je pjesma, hvalospjev ženama”

Naša najnovija sugovornica je Mia Maros Živković, redateljica dokumentarca "Oda" (2024), koji je na Gledalištu osvojio Posebno priznanje.

Julien Temple u riječkom Art-kinu

U sklopu programa "Cinehill hoće ići na more", u Art-kino stiže višestruko nagrađivani britanski autor Julien Temple.

Rani padovi Stanleya Kubricka

Četvrti tekst esejističkog serijala "Mineur/majeur" donosi pogled na manje poznate dokumentarce Stanleya Kubricka.

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.