PočetnaVijesti"Father" najbolji dokumentarac 64. DOK Leipziga, "Lines" 25. Jihlave

“Father” najbolji dokumentarac 64. DOK Leipziga, “Lines” 25. Jihlave

-

Točno u isti dan završila su dva europska doku-festivalska teškaša, 64. Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma DOK Leipzig (25. – 31.10.) te 25. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi (26. – 31.10.). Na njemačkom je, pak, festivalu ove godine prikazano oko 170 filmova, na onom češkom još i više, tristotinjak. Najvažnije je ipak da se stanje na festivalskom nebu polako normalizira, publika se vraća u kino-dvorane, a kamere unatoč COVID-pandemiji ionako nikad nisu prestale snimati.

U Leipzigu je tako glavnu nagradu, Zlatnu golubicu za najbolji dugometražni međunarodni dokumentarni/animirani film, dobio dokumentarac “Father” (2020). Debitantski dugometražni uradak kineskog redatelja Wei Denga bavi se autorovom obitelji; točnije odnosom između autorovog oca građevinca i slijepog djeda gatara, koji imaju potpuno drugačija stajališta o životu i poslu. Najboljim kratkim dokumentarcem 64. DOK Leipziga proglašen je “Abyssal” (2021) kubanskog autora Alejandra Alonsa, opservacijski uvid u svakodnevicu radnika otpadnog odlagališta brodova u zapadnoj Kubi.

Što se tiče Jihlave, ovdje je nagradu za najbolji film u međunarodnoj konkurenciji dobio slovački dokumentarac “Lines” / “Čiary” (2021). U ovom crno-bijelom filmu redateljica Barbora Sliepková intimistički portretira naizgled slučajne protagoniste u Bratislavi, kroz kritički prikaz utjecaja urbane transformacije na osobni, ali i život sveukupne zajednice. Za najbolji domaći film izabran je “Brotherhood” / “Bratrství” (2021), češko-talijanska produkcija u režiji talijanskog redatelja Francesca Montagnera. Film je prikazan i na ovogodišnjem AJB DOC-u, a govori o trojici mlade braće iz Bosne i Hercegovine koji odrastaju pod strogim ocem, radikalnim propovjednikom, koji sada služi zatvorsku kaznu zbog umiješanosti u sirijski rat.

Opširnije informacije i ostale pobjednike 64. DOK Leipziga doznajte na sljedećoj poveznici, a 25. Jihlava IDFF-a ovdje.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije