PočetnaNajave"Na njezinim plećima" Alexandrije Bombach na programu Al Jazeere Balkans

“Na njezinim plećima” Alexandrije Bombach na programu Al Jazeere Balkans

|

Al Jazeera Balkans ovaj je tjedan počela prikazivanje prvog od dva nastavka dokumentarnog filma “Na njezinim plećima” / “On Her Shoulders” (2018) američke redateljice Alexandrije Bombach. Hrvatska publika film je mogla prvi put vidjeti prije tri godine na ZagrebDoxu, a u njemu Nadia Murad, Jezitka koja je preživjela seksualno ropstvo u ISIL-u i svjedočila smrti svojih najbližih, govori o strahotama koje je proživjela. Prvi dio dokumentarca još je na rasporedu u četvrtak (7.10. u 9 sati), petak (8.10. u 10 sati) i nedjelju (10.10. u 13.05 sati i 2 sata ujutro).

U petak (8.10. u 17.05 sati) će pak biti prikazan film “The Campaign Against the Climate” (“Kampanja protiv klime”, 2020.) danskog autora Madsa Ellesøea, koji razotkriva detaljno zataškavanje poricatelja klimatskih promjena moćnika iz naftne industrije i njihovih donatora.

Nedjelja (10.10. u 19.05 sati) donosi dokumentarac “Zubandan” (2018) bh. redatelja Armina Čolakovića. Tri godine nakon rata, 5. lipnja 1998. godine na Olimpijskom stadionu Koševo odigrano je finale prvog play-offa za nogometnog prvaka Bosne i Hercegovine između Željezničara i Sarajeva. Ovo je priča o sarajevskim nogometašima, koji nisu izgubili volju za ozbiljnim bavljenjem sportom ni u najtežim ratnim vremenima.

Opširnije informacije i raspored provjerite na službenoj stranici Al Jazeere Balkans.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.