PočetnaVijesti4. AJB DOC: Nagrada publike dokumentarcu "The el-Masri Case"

4. AJB DOC: Nagrada publike dokumentarcu “The el-Masri Case”

-

Posljednjeg dana četvrtog izdanja Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), održanog od 10. do 14. rujna u Sarajevu i online, dodijeljene su nagrade, no za Nagradu publike pristupilo se naknadnom brojanju glasova, jer svi prikazani filmovi ulaze u selekciju za nagradu. Najveći broj glasova i ocjenu 4,9 osvojio je film “The el-Masri Case” / “Der Fall el-Masri” (2019) njemačkog redatelja Stefana Eberleina, koji donosi priču o državljaninu Njemačke Khaledu el-Masriju, doseljeniku u Njemačku, čiji će se život zbog zamjene identiteta pretvoriti u pravu noćnu moru nakon terorističkih napada 11. rujna.

El-Masri je nestao 2004. godine nakon putovanja autobusom u Makedoniju, a naknadno se ispostavilo da ga je otela CIA i odvela u tajni zatvor blizu Kabula u Afganistanu. Pet mjeseci kasnije pušten je na slobodu u šumi u Albaniji. Khaled el-Masri je bio nevin čovjek, a
njegov slučaj glavni razlog za razotkrivanje programa izvanrednog izručenja koji je CIA provodila širom svijeta. Njeni agenti prisilno su odvodili osobe osumnjičene za terorizam na tajne lokacije i mučili ih kako bi iznudili priznanja i dobili informacije.

Uz podršku advokata za ljudska prava u Europi i SAD-u, El-Masri je godinama nakon otmice pokušavao vratiti svoj moralni i pravni integritet i ishoditi službenu ispriku, ali ga do sada nije dobio.

Dodjelom Nagrade publike završene su sve aktivnosti vezane za ovogodišnje izdanje AJB DOC-a.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Sinoć otvoreno 16. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sinoć je prvim dvjema projekcijama u Kinu Kinoteka otvoreno 16. Gledalište, godišnji festival Kinokluba Zagreb.

“Radovi u tijeku” Joséa Luisa Guerína u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice dana će biti organizirana projekcija filma "Radovi u tijeku" (2001) Joséa Luisa Guerína.

“Zalagaonica” – Daleko je Las Vegas

"Zalagaonica" (2022) poljskog redatelja Łukasza Kowalskog prati događaje i interakcije unutar jedne od najvećih europskih zalagaonica.

12. Škola dokumentarnog filma: Dometi minimalističkog

Najnovija, Restartova 12. Škola dokumentarnog filma okončana je svečanom premijerom filmova polaznika, 11. svibnja u Dokukinu KIC.

“Posljednji” – Sizifov osmijeh

"Posljednji" Aleksandra F. Stasenka u deset minuta trajanja bez korištenja govora prikazuje posljednje pjeskare u mjestu Privlaka pored Nina.

“Still: A Michael J. Fox Movie” – U filmskom pokretu

Oskarovac Davis Guggenheim na tržište je izbacio svoj novi dokumentarac, "Still: A Michael J. Fox Movie" (2023).

16. Gledalište Kinokluba Zagreb u Kinoteci

Od 31 svibnja do 2. lipnja u zagrebačkom Kinu Kinoteka održat će se 16. Gledalište Kinokluba Zagreb.

“Zalagaonica” Łukasza Kowalskog u hrvatskim kinima

U hrvatska kina stiže dokumentarni film "Zalagaonica" (2022) poljskog redatejla Łukasza Kowalskog.

“12:08 Istočno od Bukurešta” u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice danas će biti prikazan dokumentarni film "12:08 Istočno od Bukurešta" (2008) Corneliua Porumboiua.

16. Beldocs: Filmske topologije

Osobitost netom završenog, 16. Beldocsa (Beograd, 10. - 17.5.), možda je upravo inzistiranje na zasebnom srpskom natjecateljskom programu.