PočetnaVijesti4. AJB DOC: Nagrada publike dokumentarcu "The el-Masri Case"

4. AJB DOC: Nagrada publike dokumentarcu “The el-Masri Case”

-

Posljednjeg dana četvrtog izdanja Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), održanog od 10. do 14. rujna u Sarajevu i online, dodijeljene su nagrade, no za Nagradu publike pristupilo se naknadnom brojanju glasova, jer svi prikazani filmovi ulaze u selekciju za nagradu. Najveći broj glasova i ocjenu 4,9 osvojio je film “The el-Masri Case” / “Der Fall el-Masri” (2019) njemačkog redatelja Stefana Eberleina, koji donosi priču o državljaninu Njemačke Khaledu el-Masriju, doseljeniku u Njemačku, čiji će se život zbog zamjene identiteta pretvoriti u pravu noćnu moru nakon terorističkih napada 11. rujna.

El-Masri je nestao 2004. godine nakon putovanja autobusom u Makedoniju, a naknadno se ispostavilo da ga je otela CIA i odvela u tajni zatvor blizu Kabula u Afganistanu. Pet mjeseci kasnije pušten je na slobodu u šumi u Albaniji. Khaled el-Masri je bio nevin čovjek, a
njegov slučaj glavni razlog za razotkrivanje programa izvanrednog izručenja koji je CIA provodila širom svijeta. Njeni agenti prisilno su odvodili osobe osumnjičene za terorizam na tajne lokacije i mučili ih kako bi iznudili priznanja i dobili informacije.

Uz podršku advokata za ljudska prava u Europi i SAD-u, El-Masri je godinama nakon otmice pokušavao vratiti svoj moralni i pravni integritet i ishoditi službenu ispriku, ali ga do sada nije dobio.

Dodjelom Nagrade publike završene su sve aktivnosti vezane za ovogodišnje izdanje AJB DOC-a.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije