PočetnaVijestiMladi učili kako snimiti film pametnim telefonom na 4. AJB DOC-u

Mladi učili kako snimiti film pametnim telefonom na 4. AJB DOC-u

|

Uz projekcije AJB DOC Film Festivala, koji se održava od 10. do 14. rujna u Sarajevu i na internetu, traje i trodnevna radionica “Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom”. S odabranim učesnicima na radionici radi Pulitzerom nagrađeni fotoreporter Damir Šagolj.

“Pametni telefon ili neki od malih aparata koje svi koristimo, pored očiglednih ograničenja, ima bezbroj prednosti. Ako taj uređaj promatramo isključivo kao alat koji će nam pomoći u onome što želimo uraditi, bio to film, novinska reportaža ili nešto drugo, onda nam je u većini slučajeva ono što ti mali alati pružaju i više nego dovoljno. Na ovoj radionici govorimo upravo o tome kako pametne telefone koristiti u svrhu storytellinga”, kaže Šagolj.

Ova radionica osmišljena je kako bi studentima filmskih akademija, mladim novinarima i producentima dala pregled načina na koji se mogu baviti sadržajem, koristeći se pametnim telefonom pri snimanju dokumentarnog filma. Među sudionicima radionice je i Mirela Salihović iz Crne Gore, studentica na Akademiji scenskih umjetnosti, čiji je kratki film “Reci mi nešto lijepo” prikazan na ovogodišnjem izdanju Sarajevo Film Festivala.

“Prijavila sam se na ovu radionicu jer me zanimalo što se to mijenja u strukturi i formi filma kada uključimo pametni telefon. Zanimalo me da li u tom slučaju postoji ekipa i kako se ona organizira”, kaže Salihović, dodajući da će joj znanje i iskustvo koje je stekla na radionici mnogo značiti u daljnjem radu.

Mlada novinarka iz Banje Luke Brankica Smiljanić kaže da se već bavi multimedijom te da je učešće na ovoj radionici za nju bio logičan slijed događaja.

“Snimam kratke videe za Deutsche Welle i zajedno s kolegama sa DV-a bila sam dio snimanja kratkog dokumentarca. Ogromna je čast biti dio ove radionice, jer nam je predavač Damir Šagolj, dobitnik Pulitzerove nagrade. Ne sumnjam da ću mnogo naučiti i vidim sebe u budućnosti kako samostalno snimam dokumentarac. Ovo je jedna stepenica više ka tome”, rekla je Smiljanić.

Nikolina Dikić na ovu radionicu stigla je iz Novog Sada.

“Snimanje pametnim telefonima djeluje mi inovativno i zanimljivo. Obično postoji stigma da se može snimati samo profesionalnim kamerama. Drago mi je da ova radionica razbija tu stigmu”, ističe Dikić.

Nakon radionice svim sudionicima bit će dodijeljeni certifikati Al Jazeera Media Institutea. Također, oni će od završetka radionice imati 30 dana za razradu ideje za snimanje dokumentarnog filma pametnim telefonom. Po isteku tog roka voditelj radionice i predstavnici organizatora odabrat će najbolju ideju za realizaciju i dodijeliti nagradu u iznosu 1500 eura, nagradu Samsunga kao partnera radionice te mentorsku podršku u procesu snimanja.

Snimljeni dokumentarni film dobit će i mogućnost prikazivanja na sljedećem izdanju AJB DOC Film Festivala u okviru nove selekcije “Smart Doc”. Radionicu je organizirao Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) u suradnji s Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Što je nama kino danas? Nacrt za istraživanje djelovanja Art-kina Croatia u Rijeci

Čak i površno poznavanje riječke kulturno-filmske scene prepoznaje Art-kino Croatia kao središnje mjesto kojem ostale inicijative graviraju.

Mia Maros Živković: “‘Oda’ je pjesma, hvalospjev ženama”

Naša najnovija sugovornica je Mia Maros Živković, redateljica dokumentarca "Oda" (2024), koji je na Gledalištu osvojio Posebno priznanje.

Julien Temple u riječkom Art-kinu

U sklopu programa "Cinehill hoće ići na more", u Art-kino stiže višestruko nagrađivani britanski autor Julien Temple.

Rani padovi Stanleya Kubricka

Četvrti tekst esejističkog serijala "Mineur/majeur" donosi pogled na manje poznate dokumentarce Stanleya Kubricka.

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.