PočetnaVijestiPredstavljen žiri 4. AJB DOC-a

Predstavljen žiri 4. AJB DOC-a

-

Jamel Dallali, Una Gunjak i Veton Nurkollari članovi su međunarodnog žirija četvrtog izdanja Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), koji će biti održan od 10. do 14. rujna u Sarajevu i online. Oni će odabrati najbolji film natjecateljske selekcije AJB DOC Festivala i dodijeliti “AJB DOC Main Award”.

Jamel Dallali nagrađivani je filmski producent, koji radi kao menadžer Odjela za produkciju na dokumentarnom kanalu Al Jazeere. Magistrirao je na dokumentarnom filmu na Sveučilištu Brunel u Velikoj Britaniji. Autor je nekoliko dokumentarnih filmova, za koje je nagrađivan u Bahreinu, Maroku, Tunisu i Iraku. Bio je predsjedavajući žirija za selekciju na LatinArab Forumu u Argentini 2016. te član žirija festivala FEDEO u Tangieru u Maroku 2017. godine. Jamel Dallali jedan je od autoriteta koji donose odluke na svjetskim festivalima kao što su: IDFA, Sunny Side, DFI, FIDADoc, JCC i mnogi drugi.

Una Gunjak je scenaristica, redateljica i montažerka rođena u Sarajevu. Studirala je u Italiji, a zatim i u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je magistrirala filmsku montažu na Nacionalnoj školi za film i televiziju (National Film and TV School). Prije nego što se fokusirala na pisanje i produkciju, Una je intenzivno radila kao montažerka dokumentaraca i filmova. Autorica je kratkog filma “Kokoška” (2014), koji je, nakon premijere na Filmskog festivala u Cannesu u okviru “Tjedna kritike” 2014. godine osvojio nagradu Europske filmske akademije za najbolji kratki film, te je prikazan u okviru Međunarodnog natjecateljskog programa Sundance Film Festivala. Nakon toga je prikazivan na 270 drugih festivala širom svijeta, osvojivši više od 70 nagrada.

Veton Nurkollari je umjetnički direktor DokuFesta, najvećeg kulturnog događaja na Kosovu i jednog od najvažnijih festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma u Jugoistočnoj Europi, koji je 2002. godine osnovao s grupom prijatelja. Također, jedan je od kustosa DokuPhotoa, godišnje izložbe dokumentarne fotografije koja se održava paralelno s filmskim festivalom. Nurkollari je član komisije za odabir dokumentarnih filmova Europske filmske akademije, kao i selekcijske komisije Cinema Eye Honors, organizacije sa sjedištem u New Yorku koja priznaje i odaje počast izuzetnoj vještini dokumentarnog stvaralaštva. On je i jedan od članova osnivačkog odbora Albanskog kinematografskog projekta, inicijative kojom se podiže svijest, privlači pažnja i pruža pomoć radu Albanske nacionalne filmske arhive. Veton Nurkollari je član Europske filmske akademije i Europskog kulturnog parlamenta.

Svi natjecateljski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans, koji dodjeljuje nagradu “AJB Program Award”. Također, svi filmovi prikazani na AJB DOC Film Festivalu ulaze u konkurenciju za Nagradu publike.

Više informacija o programu festivala možete pronaći na službenoj festivalskoj web stranici ajbdoc.ba.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije