PočetnaVijestiPredstavljen žiri 4. AJB DOC-a

Predstavljen žiri 4. AJB DOC-a

-

Jamel Dallali, Una Gunjak i Veton Nurkollari članovi su međunarodnog žirija četvrtog izdanja Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), koji će biti održan od 10. do 14. rujna u Sarajevu i online. Oni će odabrati najbolji film natjecateljske selekcije AJB DOC Festivala i dodijeliti “AJB DOC Main Award”.

Jamel Dallali nagrađivani je filmski producent, koji radi kao menadžer Odjela za produkciju na dokumentarnom kanalu Al Jazeere. Magistrirao je na dokumentarnom filmu na Sveučilištu Brunel u Velikoj Britaniji. Autor je nekoliko dokumentarnih filmova, za koje je nagrađivan u Bahreinu, Maroku, Tunisu i Iraku. Bio je predsjedavajući žirija za selekciju na LatinArab Forumu u Argentini 2016. te član žirija festivala FEDEO u Tangieru u Maroku 2017. godine. Jamel Dallali jedan je od autoriteta koji donose odluke na svjetskim festivalima kao što su: IDFA, Sunny Side, DFI, FIDADoc, JCC i mnogi drugi.

Una Gunjak je scenaristica, redateljica i montažerka rođena u Sarajevu. Studirala je u Italiji, a zatim i u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je magistrirala filmsku montažu na Nacionalnoj školi za film i televiziju (National Film and TV School). Prije nego što se fokusirala na pisanje i produkciju, Una je intenzivno radila kao montažerka dokumentaraca i filmova. Autorica je kratkog filma “Kokoška” (2014), koji je, nakon premijere na Filmskog festivala u Cannesu u okviru “Tjedna kritike” 2014. godine osvojio nagradu Europske filmske akademije za najbolji kratki film, te je prikazan u okviru Međunarodnog natjecateljskog programa Sundance Film Festivala. Nakon toga je prikazivan na 270 drugih festivala širom svijeta, osvojivši više od 70 nagrada.

Veton Nurkollari je umjetnički direktor DokuFesta, najvećeg kulturnog događaja na Kosovu i jednog od najvažnijih festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma u Jugoistočnoj Europi, koji je 2002. godine osnovao s grupom prijatelja. Također, jedan je od kustosa DokuPhotoa, godišnje izložbe dokumentarne fotografije koja se održava paralelno s filmskim festivalom. Nurkollari je član komisije za odabir dokumentarnih filmova Europske filmske akademije, kao i selekcijske komisije Cinema Eye Honors, organizacije sa sjedištem u New Yorku koja priznaje i odaje počast izuzetnoj vještini dokumentarnog stvaralaštva. On je i jedan od članova osnivačkog odbora Albanskog kinematografskog projekta, inicijative kojom se podiže svijest, privlači pažnja i pruža pomoć radu Albanske nacionalne filmske arhive. Veton Nurkollari je član Europske filmske akademije i Europskog kulturnog parlamenta.

Svi natjecateljski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans, koji dodjeljuje nagradu “AJB Program Award”. Također, svi filmovi prikazani na AJB DOC Film Festivalu ulaze u konkurenciju za Nagradu publike.

Više informacija o programu festivala možete pronaći na službenoj festivalskoj web stranici ajbdoc.ba.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Sinoć otvoreno 16. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sinoć je prvim dvjema projekcijama u Kinu Kinoteka otvoreno 16. Gledalište, godišnji festival Kinokluba Zagreb.

“Radovi u tijeku” Joséa Luisa Guerína u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice dana će biti organizirana projekcija filma "Radovi u tijeku" (2001) Joséa Luisa Guerína.

“Zalagaonica” – Daleko je Las Vegas

"Zalagaonica" (2022) poljskog redatelja Łukasza Kowalskog prati događaje i interakcije unutar jedne od najvećih europskih zalagaonica.

12. Škola dokumentarnog filma: Dometi minimalističkog

Najnovija, Restartova 12. Škola dokumentarnog filma okončana je svečanom premijerom filmova polaznika, 11. svibnja u Dokukinu KIC.

“Posljednji” – Sizifov osmijeh

"Posljednji" Aleksandra F. Stasenka u deset minuta trajanja bez korištenja govora prikazuje posljednje pjeskare u mjestu Privlaka pored Nina.

“Still: A Michael J. Fox Movie” – U filmskom pokretu

Oskarovac Davis Guggenheim na tržište je izbacio svoj novi dokumentarac, "Still: A Michael J. Fox Movie" (2023).

16. Gledalište Kinokluba Zagreb u Kinoteci

Od 31 svibnja do 2. lipnja u zagrebačkom Kinu Kinoteka održat će se 16. Gledalište Kinokluba Zagreb.

“Zalagaonica” Łukasza Kowalskog u hrvatskim kinima

U hrvatska kina stiže dokumentarni film "Zalagaonica" (2022) poljskog redatejla Łukasza Kowalskog.

“12:08 Istočno od Bukurešta” u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice danas će biti prikazan dokumentarni film "12:08 Istočno od Bukurešta" (2008) Corneliua Porumboiua.

16. Beldocs: Filmske topologije

Osobitost netom završenog, 16. Beldocsa (Beograd, 10. - 17.5.), možda je upravo inzistiranje na zasebnom srpskom natjecateljskom programu.