PočetnaNajave17. ZagrebDox: Novi dokumentarac Vitalija Manskog u programu Stanje stvari

17. ZagrebDox: Novi dokumentarac Vitalija Manskog u programu Stanje stvari

|

Iz godine u godinu u Stanju stvari, jednom od službenih programa ZagrebDoxa, nižu se novi dokumentarci koji bilježe neke od dominantnih tema, pojava i preokupacija suvremenog svijeta. Na ovogodišnjem festivalskom izdanju, koje će se održati od 13. do 20. lipnja u Kinu SC, Teatru &TD i MM centru u Studentskom centru te na Ljetnoj pozornici Tuškanac u Zagrebu, program Stanje stvari donijet će sedam raznovrsnih filmskih naslova koji predano ocrtavaju i analiziraju aktualne teme, s protagonistima u čijim se sudbinama zrcale fragmenti naše suvremenosti.

Jednoj od vodećih kanadskih feministica, aktivistici i novinarki Judy Rebick posvećen je film “Judy protiv kapitalizma” / “Judy Versus Capitalism” (2020) Mikea Hoolblooma. Prateći njezinu ključnu ulogu u borbi za ženska prava tijekom razdoblja drugog vala feminizma 1960-ih i 1970-ih, ovo lirsko ostvarenje otkriva i Judyjinu paralelnu bitku s posljedicama traumatičnih iskustava u djetinjstvu. Arhivske snimke izmjenjuju se s njezinim razmišljanjima o političkim i osobnim temama koje prožimaju golem dio njezina života, preplićući se u jedinstveno klupko koje ju je usmjerilo prema aktivizmu i uvjerenju da svijet može biti bolje mjesto. Dopunjavajući svoje ostvarenje poetičnim snimkama na Super 8-ici, formatu filmske vrpce koja je upravo u to doba popularizirana na nezavisnoj filmskoj sceni, Hoolbloom vješto evocira karakter jednog vremena, čiji ideali, bitke i snovi relevantnima ostaju i danas.

Doprinosi žena, pa čak i oni na naizgled najefemernijim, svakodnevnim razinama, i dalje često ostaju nedovoljno valorizirani, na što ukazuje i kratkometražni dokumentarac “Čistimo zajedno” / “Clean With Me (After Dark)” (2020). U fokusu filma su mlade majke koje balansiraju između obavezama ispunjene svakodnevice koje im ne ostavljaju puno vremena za sebe same te emotivnih turbulencija, usamljenosti i zapostavljenosti. Dok njihovi supruzi rade, te kućanice snimaju YouTube tutorial vlogove o čišćenju i održavanju vlastitih domova. U spretnim redateljsko-montažerskim rukama Gabrielle Stemmer kratki videoisječci pretvaraju se u suosjećajan portret mladih žena koje u internetskoj zajednici traže priliku za socijalizacijom i podrškom.

Novi dokumentarac Vitalija Manskog

Dvojica ruskih redatelja svoje su kamere, posredno ili neposredno, usmjerili na ruske, odnosno sovjetske političke čelnike. Andrej Grjazev u filmu “Temeljna jama” / “The Foundation Pit” / “Kotlovan” (2020), sastavljenom u cijelosti od reportažnih snimki i videa objavljenih na društvenim mrežama, simbolički ujedinjuje glasove siromašnih i obespravljenih ruskih građana usmjerene protiv korumpirane Putinove vlade. U izjavama za lokalne televizijske postaje ili vlastitim YouTube videima, oni svjedoče o stvarnim nevoljama suvremenog ruskog naroda, pri čemu brojne nesreće na gradilištima, urušavanja građevina, kvarovi i nepristupačne zgrade predstavljaju simbol za posvemašnju moralnu propast državnog vrha. Prikazan na brojnim festivalima, od Berlinalea i IDFA-e do onih u Jihlavi i Ateni, ovaj dokumentarac uz snažnu dozu gorkog, crnog humora i empatično solidariziranje s marginaliziranima donosi autentičan pogled na suvremene oblike totalitarizma.

Vitalij Manski, jedan od vodećih ruskih dokumentarista, u filmu “Gorbačov. Raj” / “Gorbachev. Heaven” (2020) donosi portret bivšeg političkog magnata i posljednjeg predsjednika SSSR-a Mihaila Gorbačova. Sumirajući život čovjeka koji je duboko utjecao na tijek 20. stoljeća, potaknuo političke promjene tektonske snage koje su uz brojne posljedice donijele radikalne izmjene u konstelaciji političkih velesila, Manski u danas ostarjelu Gorbačovu otkriva čovjeka koji, daleko od gradske buke i političke vreve, živi tiho i povučeno, s teretom vlastite političke ostavštine. Neobično intimno ostvarenje, koje više nalikuje poetičnoj studiji karaktera negoli uzbudljivom političkom filmu, Manskom je donijelo nagradu festivala IDFA za najbolju režiju.

Njemačka redateljica Carmen Losmann u svom duhovitom, ali pedantnom i iscrpnom dokumentarcu “Oeconomia” (2020) izaziva neke od ključnih igrača suvremenog kapitalizma da odgovore na jednostavna i prizemna pitanja o novcu, rastu, zaduživanju i bankama. Rijetki odgovori koje dobiva uglavnom su popraćeni arogancijom, ali i zbunjenošću logikom koja upravlja globalnom financijskom industrijom. Slojevito rastvarajući temu, film otkriva pravila suvremene kapitalističke utakmice na sjenovitom terenu kojim vladaju grube, mutne ekonomske metode.

Ekonomske teme

Ekonomske teme, točnije nesigurno tržište rada, održavaju se i u filmu “Nova smjena” / “A New Shift” / “Nová šichta” (2020), dugometražnom debiju češkog redatelja Jindřicha Andrša. Protagonist filma bivši je rudar koji se, nakon zatvaranja rudnika ugljena gdje je proveo 25 godina radnoga vijeka, nalazi pred životnom prekretnicom. Ponuđen mu je posao računalnog programera, a za jedan od najpoželjnijih i najlukrativnijih poslova danas priprema se na prekvalifikacijskom edukativnom tečaju. Ostaje, međutim, upitno hoće li se sredovječni Tomas, koji je četvrt stoljeća proveo na teškom i fizički zahtjevnom poslu, snaći u pretežito mladoj i trendi digitalnoj sredini. Ovaj topao i obazriv dokumentarac o borbi za dostojanstvo današnje radničke klase prikazan je na Ji.hlava IDFF-u i DOK Leipzigu.

Ni udaljeni mikrokozmos gradića na Islandu nije pošteđen transformacija koje donose dominantan način života suvremenoga svijeta, što dokazuje film “Juha od jastoga” / “Lobster Soup” (2020) španjolskog redateljskog tandema Pepe Andreu i Rafael Molés. U malenom islandskom obalnom gradu Grindavík živi zajednica koja i danas počiva na ribolovu, a dinamika društvenog života uglavnom se odvija u lokalnoj gostioni dvojice braće, uz pune zdjelice njihova popularnog specijaliteta – juhe od jastoga. Pred braćom suočenom s promjenama i neznancima koji u šarmantnoj gostionici traže neke vlastite interese nalazi se velika odluka. Fokusirajući se na stanovnike, njihove žustre rasprave i sjetne uspomene, na živahnu atmosferu malene zajednice, film “Juha od jastoga” podsjeća da su najvažniji dio svakog društva upravo njegovi – ljudi.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.