PočetnaIntervjui"Tvornice radnicima" Srđana Kovačevića na 28. Sheffield Doc/Festu

“Tvornice radnicima” Srđana Kovačevića na 28. Sheffield Doc/Festu

-

Od 4. do 13. lipnja u hibridnom izdanju održat će se 28. Sheffield Doc/Fest, jedan od najuglednijih europskih festivala dokumentarnog filma. Ove će se godine na njemu ukupno prikazati 78 dugometražnih i 88 kratkometražnih dokumentarca, dok će njih 55 imati svjetske premijere. U službenom međunarodnom natjecateljskom programu prikazat će se jedanaest dokumentarnih ostvarenja, među njima i “Tvornice radnicima” (Fade In, 2021.) hrvatskog autora Srđana Kovačevića.

Film donosi priču o radnicima koji su 2005. godine okupirali tvornicu alatnih strojeva ITAS u Ivancu, nakon čega kao jedini uspješni primjer radničke okupacije u postsocijalističkoj Europi uspješno djeluju do danas. Više o svemu za Dokumentarni.net govori jedna od producentica “Tvornice radnicima”, Sabina Krešić.

“Srđan Kovačević je dugogodišnji Fade Inov suradnik. Kao direktor fotografije radio je na više dokumentarnih projekata te smo njegovu inicijativu i želju za stvaranjem vlastitog dokumentarnog filma primili s podrškom i entuzijazmom. Od samog početka ideja nam se činila sjajna i društveno značajna, a od svega je najbitnije što je redatelj imao jaku osobnu motivaciju. To nam je bila garancija da će se film i završiti. Redatelj je prvo osobno prijavio razvoj scenarija na HAVC-u, a nakon te faze s Fade Inom razvoj projekta te kasnije i samu proizvodnju. U fazi razvoja projekta dosta toga se definiralo u kojem će se smjeru graditi i definirati film, kao i svi produkcijski uvjeti te odnosi. Zato mislim da je uvijek važno proći fazu razvoja projekta, zbog svih strana koje stvaraju film, kao i zbog samog filma”, govori nam na početku razgovora hrvatska producentica.

Naravno, dokumentarac “Tvornice radnicima” nije u Sheffieldu počeo svoj međunarodni put.

“Projekt je sudjelovao na radionici Ex Oriente u fazi razvoja te kasnije na Docu Rough Cut Boutiqueu koji je sjajna radionica, a u sklopu koje smo projekt prezentirali važnim festivalskim selektorima, distributerima i financijerima koji su nas već tada pozivali na suradnju. Najveći izazov bio je kako definirati priču koja bi bila univerzalna i prepoznatljiva svima, odnosno selektirati jako veliku količinu materijala koju je redatelj posnimio tijekom pet godina odlaženja u tvornicu ITAS. Srećom, imali smo sjajnog montažera Damira Čučića koji je s velikim strpljenjem radio na filmu. Sjajan posao odradio je i oblikovatelj zvuka Ranko Pauković. Cijela ekipa je od početka uistinu vjerovala da možemo napraviti dobar film i mislim da je to jako važno”, ističe Sabina Krešić.

Ulazak na jedan od najznačajnijih festivala dokumentarnog filma nije mala stvar, kako za hrvatsku doku-industriju, tako ni za Fade In.

“U sklopu When East Meets West u Trstu, industrijskog programa Last Stop Trieste, prezentirali smo naš film selektorima festivala. Tamo su bili i selektori Sheffiled Doc/Festa koji su prepoznali kvalitetu našeg filma, te su nas pozvali da se prijavimo u njihov natjecateljski program. Pozvali su nas i na druge festivale, ali o tome ćemo obavijestiti naknadno. Za Fade In je to, naravno, veliki uspjeh jer nam se na taj način otvaraju vrata predstavljanja kao produkcijska kuća i s ostalim radovima. Dobili smo priliku pokazati se kao siguran i kvalitetan partner za suradnju s drugim autorima i produkcijskim kućama, na nacionalnom i međunarodnom nivou”, govori nam Sabina.

Sjetit će se naši čitatelji i još jednog dokumentarca o pobuni ITAS-ovih radnika, “Tvornica je naša!” Vedrane Pribačić.

“Film ‘Tvornica je naša!’ bavi se zauzimanjem same tvornice ITAS i sastoji se pretežito od intervjua s akterima u formi TV dokumentarca. ‘Tvornice radnicima’ je dugometražni opservacijski dokumentarac u kojem se cijeli film događa unutar tvornice. On se bavi trenutnom pozicijom ITAS-a i analizira mogućnost alternative današnjoj paradigmi vlasništva i poduzetništva. Iz te perspektive ‘Tvornice radnicima’ se jako razlikuju od filma Vedrane Pribačić“, objašnjava Sabina Krešić razlike između ova dva filmska ostvarenja.

Nakon svjetske premijere u Sheffieldu, dokumentarac će imati i hrvatsku, premda još uvijek nije donijeta konačna odluka o konkretnom mjestu. Za kraj i podaci o cjelokupnoj filmskoj ekipi: scenarij, režiju i fotografiju potpisuje Srđan Kovačević, producenti su Sabina Krešić i Luka Venturin, dok su za montažu bili zaduženi Damir Čučić, Srđan Kovačević i Iva Kraljević. Dizajn i obradu zvuka odradio je Ranko Pauković.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije