PočetnaVijestiDodijeljene nagrade 14. Gledališta Kinokluba Zagreb

Dodijeljene nagrade 14. Gledališta Kinokluba Zagreb

|

Od 14. do 16. lipnja u zagrebačkom Kinu Tuškanac održavalo se 14. Gledalište, godišnji festival prošlogodišnjih filmova članova Kinokluba Zagreb. Ukupno su prikazana 84 KKZ-ova filmova snimljena 2020. godine, a mi ćemo se fokusirati na dokumentarne filmove koji su osvojili neku od nagrada.

Tročlani veliki žiri (montažerka Hrvoslava Brkušić, filmski istraživač i redatelj Ivor Glavaš te redateljica i prošlogodišnja pobjednica Gledališta Valentina Lončarić) dodijelio je Nagradu “Maksimilijan Paspa” za najbolji amaterski film 2020. godine. Nju je osvojio dokumentarac “Plejade” redateljice Mateje Zidarić uz obrazloženje: “Suptilno ispreplećući osobno i univerzalno, ostvarujući mjesto onog najdaljeg i onog najbližeg, autorica iskreno i s lakoćom putem domišljatih vizualnih asocijacija precizno prenosi iskustvo vlastitog stanja. Filmovi su asocijacije na neku stvarnost, a nove asocijacije grade novi jezik, jezik filma i filmskih formi”.

Hrvoslava Brkušić Posebnim priznanjem nagradila je film “Everything is Fine” Nele Gluhak koji je ocijenila duhovitim i samokritičnim filmom, koji koristeći narcisoidnu tehnologiju selfieja, svakodnevnici daje dozu cinizma.

Žiri kritike kojeg su ove godine sačinjavali Andre Posmodi i Jerko Stjepanović, polaznici Radionice filmske kritike i analize u KKZ-u, glavnu nagradu dodijelili su Mateji Zidarić za film “Plejade” uz obrazloženje da je: “film velike senzibilnosti i upečatljivog filmskog vizualnog jezika. Rijetko kada se uvjerljiva i emotivno angažirana priča uspije ispričati eksperimentalnim filmom, ali ‘Plejade’ uspijevaju. Film nepretenciozno uvlači gledatelja u svoj svijet, uz korištenje mnogobrojnih filmskih tehnika od kojih svaka doprinosi svojem dijelu filma. Slike mjeseca više nikada neće biti iste”.

Sve pobjednike provjerite na službenoj stranici Kinokluba Zagreb.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.