PočetnaVijestiDodijeljene nagrade 14. Gledališta Kinokluba Zagreb

Dodijeljene nagrade 14. Gledališta Kinokluba Zagreb

-

Od 14. do 16. lipnja u zagrebačkom Kinu Tuškanac održavalo se 14. Gledalište, godišnji festival prošlogodišnjih filmova članova Kinokluba Zagreb. Ukupno su prikazana 84 KKZ-ova filmova snimljena 2020. godine, a mi ćemo se fokusirati na dokumentarne filmove koji su osvojili neku od nagrada.

Tročlani veliki žiri (montažerka Hrvoslava Brkušić, filmski istraživač i redatelj Ivor Glavaš te redateljica i prošlogodišnja pobjednica Gledališta Valentina Lončarić) dodijelio je Nagradu “Maksimilijan Paspa” za najbolji amaterski film 2020. godine. Nju je osvojio dokumentarac “Plejade” redateljice Mateje Zidarić uz obrazloženje: “Suptilno ispreplećući osobno i univerzalno, ostvarujući mjesto onog najdaljeg i onog najbližeg, autorica iskreno i s lakoćom putem domišljatih vizualnih asocijacija precizno prenosi iskustvo vlastitog stanja. Filmovi su asocijacije na neku stvarnost, a nove asocijacije grade novi jezik, jezik filma i filmskih formi”.

Hrvoslava Brkušić Posebnim priznanjem nagradila je film “Everything is Fine” Nele Gluhak koji je ocijenila duhovitim i samokritičnim filmom, koji koristeći narcisoidnu tehnologiju selfieja, svakodnevnici daje dozu cinizma.

Žiri kritike kojeg su ove godine sačinjavali Andre Posmodi i Jerko Stjepanović, polaznici Radionice filmske kritike i analize u KKZ-u, glavnu nagradu dodijelili su Mateji Zidarić za film “Plejade” uz obrazloženje da je: “film velike senzibilnosti i upečatljivog filmskog vizualnog jezika. Rijetko kada se uvjerljiva i emotivno angažirana priča uspije ispričati eksperimentalnim filmom, ali ‘Plejade’ uspijevaju. Film nepretenciozno uvlači gledatelja u svoj svijet, uz korištenje mnogobrojnih filmskih tehnika od kojih svaka doprinosi svojem dijelu filma. Slike mjeseca više nikada neće biti iste”.

Sve pobjednike provjerite na službenoj stranici Kinokluba Zagreb.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za 3. Novu školu dokumentarnog filma

Filmaktiv otvara prijave za novu, treću generaciju polaznika Nove škole dokumentarnog filma. Prijaviti se može do 15. veljače 2023. godine.

“A Marriage” Kateřine Hager i Asada Faruqija na programu Al Jazeere Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "A Marriage" Kateřine Hager i Asada Faruqija.

“Kako spasiti mrtvog prijatelja” u kinima od 14. veljače

Film Marusje Siroječovskaje, "Kako spasiti mrtvog prijatelja" / "How to Save a Dead Friend" (2022) od 14. veljače dolazi u hrvatska kina.

Otvorene prijave za 32. Dane hrvatskog filma

Otvorene su prijave za 32. Dane hrvatskog filma, koji će se održati od 15. do 20. svibnja 2023. u Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu.

“All the Beauty and the Bloodshed” – Glas kroz fotoaparat

Najnoviji film Laure Poitras, "All the Beauty and the Bloodshed" rastvara život Nan Goldin, poznate američke fotografkinje i aktivistice.

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".