PočetnaNajave"Beuys": Dokumentarac Andresa Veiela o kontroverznom njemačkom umjetniku u Dokukinu KIC

“Beuys”: Dokumentarac Andresa Veiela o kontroverznom njemačkom umjetniku u Dokukinu KIC

-

Bliži se stota godišnjica rođenja jednog od najradikalnijih umjetnika 20. stoljeća, Josepha Beuysa. Za tu je priliku zagrebačko Dokukino KIC ovaj tjedan – u srijedu 12. svibnja i četvrtak 13. svibnja – odlučilo ugostiti Goethe-institut Kroatien u suradnji s 14. Subversive Festivalom i prikazati “Beuys” (2017), nagrađivani dokumentarac njemačkog redatelja Andresa Veiela o njegovom kontroverznom liku i djelu. I tri desetljeća nakon njegove smrti, status beskompromisnog vizionara Josepha Beuysa podjednako je snažan.

Beuys je prvi njemački umjetnik koji je imao priliku samostalnu izlagati svoje radove u muzeju Guggenheim u New Yorku, i to u vrijeme dok je njegov opus u domovini opisivan kao “najskuplji glomazni otpad svih vremena”. Veiel je u svom dokumentarnom eseju odlučio umjetniku dati glavnu riječ, izvodeći iz dosad neobjavljenih zvučnih zapisa i videosnimki asocijativan portret koji otvara prostor za ideje. Njegov koncept proširene umjetnosti opipljivo je utkan u suvremene društvene, političke i moralne debate. No kod Veiela on nije samo umjetnik: Beuys je prikazan kao čovjek, nastavnik i politički angažiran pojedinac.

Nakon projekcije u srijedu gledateljima će se virtualno pridružiti i redatelj filma i u razgovoru s Dinom Pokrajac, voditeljicom Dokukina i filmskom kritičarkom, otkriti više o istraživanju i radu na filmu.

Projekcije su dio šireg programa hrvatskog ogranka Goethe-Instituta #Beuys100 kojim se ispituje značaj i utjecaj umjetnikova stvaralaštva danas. U suradnji sa 14. Subversive Festivalom, Dokukinom KIC, Restartom, udrugom Domino i Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb, od svibnja do prosinca planirane su filmske projekcije, razgovori, diskusije, izložba i instalacija u javnom prostoru.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije