PočetnaVijesti"The Last Shelter" pobjednik međunarodne konkurencije 18. CPH:DOX-a

“The Last Shelter” pobjednik međunarodne konkurencije 18. CPH:DOX-a

-

Međunarodni festival dokumentarnog filma u Kopenhagenu, skraćeno i poznatije – CPH:DOX, obznanio je u petak putem online svečane ceremonije, pobjednike svog osamnaestog izdanja. Isto je, pak, započelo 21. travnja, završilo 2. svibnja, dok će uz sad već klasičnu streaming uslugu, za danske posjetitelje biti organizirane i fizičke kino-projekcije pobjednika, od 6. do 12. svibnja. Ove je godine na CPH:DOX-u prikazano 64 filma u natjecateljskoj konkurenciji, od čega 47 svjetskih premijera te više od polovice dokumentaraca snimljenih od strane ženskih autora.

Glavnu, međunarodnu nagradu (DOX:Award) osamnaestog izdanja danskog festivala, osvojio je film “The Last Shelter” (2021) malijskog redatelja Ousmanea Samassekoa. Dokumentarac prikazuje zbivanja u Kući migranata, smještenoj u malijskom gradu Gau na rubu pustinje Sahel, koja služi kao privremeni dom tisućama ljudi u potrazi za boljim životom u Europi.

Istraživačko-novinarsku kategoriju (F:ACT Award) osvojio je film “When a City Rises” (2021) grupe autora (Cathy Chu, Iris Kwong, Ip Kar Man, Huang Yuk-kwok, Evie Cheung, Han Yan Yuen i Jen Lee) o mladim honkoškim aktivistima koji se bore za pravo na život u demokraciji i slobodi.

Najboljim nordijskim dokumentarcem (NORDIC:DOX Award) proglašen je “Julia&I” (2021) švedske redateljice Nine Hobert. Film donosi priču o dubokom prijateljstvu dvije prijateljice – Julije i Nine – koje se kroz četiri godine snimanja bore sa svojim unutarnjim demonima: od mentalnih problema do ovisnosti i životnih kriza.

Ostale pobjednike i opširnije informacije doznajte na službenoj stranici CPH:DOX-a.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije