PočetnaNajaveKino Valli: Zbirka neprofesijskog filma Pule i Istre te premijera novog filma...

Kino Valli: Zbirka neprofesijskog filma Pule i Istre te premijera novog filma Elvisa Lenića

-

U Puli će danas (Kino Valli, 3. svibnja u 19 sati) u sklopu Dana Grada Pule, biti održana svečanost stavljanja u pogon te prezentacija interaktivne internet stranice Zbirka neprofesijskog filma Pule i Istre. Za vrijeme iste prikazat će se ukupno šest filmova: (“2001”, “Staro i novo”, “Bumbarska fešta”, “Amen”, “Bokaleta” i “Moja ulica”).

Zbirka će učiniti dostupnim sve filmove, filmske i video zapise te ostale filmske materijale nastale na području Pule i Istre do 2001. godine, stvorene od strane zaljubljenika u film koji su djelovali samostalno ili unutar raznih filmskih i kino klubova, škola, radionica, udruga, institucija. Riječ je filmovima na 8 i 16-milimetarskim vrpcama, VHS-u, mini DV-u i drugim formatima koji vremenom propadaju, a čine našu baštinu.

Autori i vlasnici materijala mogu samostalno prijaviti film putem prijavnice na stranicama Zbirke, a sakupljeni materijal Pulska filmska tvornica će digitalizirati i dati na besplatno korištenje javnosti. U fizičkom obliku, prema želji autora i vlasnika, sva filmska građa bit će stalno pohranjena u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre kao donacija.

Nakon svečanosti i projekcije, u Kinu Valli će biti moguće pogledati i svečanu premijeru filma “Monolog o Puli” (Pulska filmska tvornica, 2021.) redatelja Elvisa Lenića. Također, bit će održan i razgovor s ekipom filma: samim autorom te montažerom i producentom Markom Zdravković-Kuncem.

“Monolog o Puli” je kratki dokumentarno-eksperimentalni film inspiriran kultnim filmom “Monolog o Splitu” (1962) redatelja Ivana Martinca. Film traje isto kao “Monolog o Splitu”, točno 7 minuta i 21 sekundu, koristi se ista glazba – Ravelov “Bolero” te isti omjer i duljina pojedinih sekvenci, a montiran je u cijelosti od filmskog materijala iz arhiva Kino kluba Jelen. Slično “Monologu o Splitu”, i ovdje se propituje odnos života i smrti, vječnog i prolaznog, ali se dotiču sociološki, politički, metafilmski i drugi elementi u kontekstu novije pulske povijesti.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije