PočetnaVijesti52. Visions du Réel: Glavna nagrada žirija dokumentarcu "Faya Dayi" Jessice Beshir

52. Visions du Réel: Glavna nagrada žirija dokumentarcu “Faya Dayi” Jessice Beshir

-

Ugledni međunarodni filmski festival Visions du Réel prekjučer (15. – 25.4.) je zatvorio vrata svog 52. izdanja. Srećom, ne u potpunosti korona-zatvorenog s obzirom na to da je švicarska vlada dan prije početka festivala donijela odluku o puštanju gledatelja u tamošnje kinodvorane. Radi se, dakako, o doku-festivalskom majoru koji uz uvijek jak službeni program paralelno gura i jednako bitan industrijski.

Ove je godine Glavnu nagradu žirija (Thomas Imbach, Savina Neirotti i Josh Siegel) osvojio dokumentarac “Faya Dayi” (2021) meksičko-etiopske redateljice Jessice Beshir. Film je uz ovu osvojio i FIPRESCI nagradu kritike, a donosi priču o ljudima koji u planinama Etiopije žive od prodaje lukrativne biljke khat, stimulansa koji se upotrebljava u religijskim meditacijama.

Međunarodni dio konkurencije (Burning Lights | žiri: Kamal Aljafari, Sergio Fant i Garbiñe Ortega) osvojio je bh.-nizozemski redatelj Stefan Pavlović, i to s filmom “Looking for Horses” (2021). U njemu autor putuje u Bosnu i Hercegovinu istražiti svoje korijene, gdje upoznaje Zdravka, starijeg ribara s kojim stvara prijateljski odnos.

U konkurenciji međunarodnog srednjemetražnog i kratkometražnog filma (žiri: Alejo Franzetti, Consuelo Frauenfelder i Laila Pakalnina) glavnu je nagradu odnio ruski dokumentarac “Strict Regime” / “Nachalnik otriada” (2020) redatelja Nikite Jefimova. Film prati svakodnevicu kazneno-popravnog odjela u sentpeterburškom pritvornom centru, odnosno njegovog šefa koji se po svaku cijenu trudi prenijeti pozitivnu sliku svoje ustanove.

Ostatak nagrađenih filmova provjerite na službenoj stranici Visions du Réela.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije