PočetnaVijesti52. Visions du Réel: Glavna nagrada žirija dokumentarcu "Faya Dayi" Jessice Beshir

52. Visions du Réel: Glavna nagrada žirija dokumentarcu “Faya Dayi” Jessice Beshir

|

Ugledni međunarodni filmski festival Visions du Réel prekjučer (15. – 25.4.) je zatvorio vrata svog 52. izdanja. Srećom, ne u potpunosti korona-zatvorenog s obzirom na to da je švicarska vlada dan prije početka festivala donijela odluku o puštanju gledatelja u tamošnje kinodvorane. Radi se, dakako, o doku-festivalskom majoru koji uz uvijek jak službeni program paralelno gura i jednako bitan industrijski.

Ove je godine Glavnu nagradu žirija (Thomas Imbach, Savina Neirotti i Josh Siegel) osvojio dokumentarac “Faya Dayi” (2021) meksičko-etiopske redateljice Jessice Beshir. Film je uz ovu osvojio i FIPRESCI nagradu kritike, a donosi priču o ljudima koji u planinama Etiopije žive od prodaje lukrativne biljke khat, stimulansa koji se upotrebljava u religijskim meditacijama.

Međunarodni dio konkurencije (Burning Lights | žiri: Kamal Aljafari, Sergio Fant i Garbiñe Ortega) osvojio je bh.-nizozemski redatelj Stefan Pavlović, i to s filmom “Looking for Horses” (2021). U njemu autor putuje u Bosnu i Hercegovinu istražiti svoje korijene, gdje upoznaje Zdravka, starijeg ribara s kojim stvara prijateljski odnos.

U konkurenciji međunarodnog srednjemetražnog i kratkometražnog filma (žiri: Alejo Franzetti, Consuelo Frauenfelder i Laila Pakalnina) glavnu je nagradu odnio ruski dokumentarac “Strict Regime” / “Nachalnik otriada” (2020) redatelja Nikite Jefimova. Film prati svakodnevicu kazneno-popravnog odjela u sentpeterburškom pritvornom centru, odnosno njegovog šefa koji se po svaku cijenu trudi prenijeti pozitivnu sliku svoje ustanove.

Ostatak nagrađenih filmova provjerite na službenoj stranici Visions du Réela.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.